Ülkemizde tarımın yeri uzun yıllardır hep önemli bir konumda bulunmaktaydı. Üretilen kaliteli mahsuller ve elverişli topraklara sahip olması ile üretilen tarım ürünleri hem iç piyasada hem de dış piyasada işlem gören tarım ürünleri olarak bilinmektedir. ancak son aylarda tarımda maliyetlerin artması ile bu elverişli tarım ürünlerinin imalatı konusunda sorunlar yaşanmaya başladı. Bu duru ise 2022 yılında buğday ve arpalar için belirlenen satış fiyatları yüksek seviyelerden işlem görüyor.

Gübre zammı buğday ve arpayı etkiledi

Buğday ve arpa olarak alınıp satılan tarım ürünleri 2022 yılı içerisinde zamlar ile karşımıza çıktı. Gelen zamların büyük ölçüde nedenleri arasında tarım ürünlerinin imalat aşamasında kullanılan tarım destekleyici malzemelerin zamlanması da yer alıyor. Gübre ve ilaç gibi tarlalarda kullanılan ve daha verimli ekin almayı sağlayan yan ürünlerin zamlanması sonucunda buğday ve arpa gibi tarım ürünlerinde de fiyat artışları görülmeye başlandı. Zamlar sonrası buğday ve arpa fiyatlarında yaşanan artışlar ise Mart ayı itibari ile listelere yansıdı. Güncel fiyatlarda artışlar devam ederken, son işlemler bazında fiyatlarında zam ya da indirime gidilen buğday ve arpa gibi tarım ürünleri için fiyat listeleri Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayınlandı.

Güncel buğday ve arpa fiyatları

Günel hali ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği resmi internet sitesi tarafından yayınlanan buğday ve arpa fiyatları hem çiftçiler hem de alıcılar için güncel fiyatları yansıtıyor. Güncel satış fiyatları gerçekleştirilen son işlem bazında hesaplanıyor. Bu da ileride gerçekleştirilecek satışlar için bir fiyat aralığı oluşturuyor. İşte TOBB resmi internet sitesi tarafından yayınlanan güncel buğday ve arpa satış fiyatları:

Beyaz arpa

Beyaz kabuklu arpalar olarak işlem gören beyaz arpa ürünü için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte beyaz arpa için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 6 bin 54 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Yemlik arpa

Kümes hayvancılığında kullanılmak üzere yem olarak üretilen tarım ürünü olan yemlik arpa için gerçekleştirilen son satış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte yemlik arpa için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 5 bin 893 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

İLGİLİ MAKALE  Gübre fiyatlarına yine zam geldi. DAP gübrenin tonu 18 bin lira oldu

Beyaz sert Anadolu buğdayı

Beyaz ve sert kabuklu Anadolu buğdayı yerli tohum olarak işlem gören buğday çeşididir. Beyaz sert Anadolu buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte beyaz sert Anadolu buğdayı için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 7 bin 132 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Kırmızı sert Anadolu buğdayı

Kırmızı ve sert kabuklu Anadolu buğdayı olarak işlem gören buğdaylar yerli tohum buğdaylardır. Kırmızı sert Anadolu buğdayı için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte kırmızı sert Anadolu buğdayı için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 7 bin 250 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Buğday diğer kırmızı

Diğer kırmızı buğday çeşidi için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte diğer kırmızı buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 6 bin 949 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Ekmeklik beyaz yumuşak buğday

Ekmeklik un yapımında kullanılan yumuşak kabuklu buğday olan ekmeklik beyaz yumuşak buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte ekmeklik yumuşak beyaz buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 6 bin 412 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Yemlik beyaz buğday

Kümes hayvancılığında kullanılmak üzere yetiştirilen buğdaylardan olan yemlik beyaz buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte yemlik beyaz buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 6 bin 799 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Yemlik kırmızı buğday

Kümes hayvancılığında kullanılmak üzere yetiştirilen buğdaylardan olan yemlik kırmızı buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son işlem ile birlikte yemlik kırmızı buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da ortalama olarak 6 bin 804 Türk Lirası seviyesinde görüldü.