Tarım ürünleri ve destekleyici maddeler için 2022 yılı zor geçmeye devam ediyor. Gelen zamların ardı arkası kesilmiyor ve bu durum çiftçilerin zor durumda kalmasına neden oluyor. Tarlaya atacak gübre bulamayan çiftçiler, yavaş yavaş ekim yapmaktan vazgeçerken, geriye kalan çiftçiler ise gübre ve ilaç gibi tarım destekleyici malzemelere gelen zamlar sonrasında bir yardım talep ediyor. İthalat kalemi olan gübre ve ilaçlar için ise gündemde henüz bir indirim görünmüyor.

Gübre fiyatlarına zam haberi

Gübre fiyatlarına bir yardım çalışması beklenirken, tam tersi yönde gelişmeler ise aktarılmaya devam ediliyor. Mayıs ayı içerisinde zamlanmaya başlayan gübreler için Haziran ayı da zamlı geçti ve yapılan bu zamlar Temmuz ayında satılan gübrelerin fiyatlarını da etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz aylarda satılan fiyatların neredeyse iki katına satılmaya başlayan gübreler çiftçilerin tarlalarından ekinleri daha verimsiz ve az miktarlarda almaya başlamasına neden oldu.

Gübre fiyatlarında yaşanan artışlar sonra Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarım iyileştirme politikası ile yardım düzenlemeleri için düğmeye basıldı. Ancak çiftçiler tarafından aktarılan açıklamalara göre artan gübre ve ilaç fiyatlarının karşısında yardım çalışmaları etkisiz kalıyor. Zamlara bir müdahale yapılmadığı takdirde ise, çiftçiler gübre alımı yapamayacak hale gelecek. Mayıs ayında satılan fiyatlara Haziran ayında yapılan zamlar çiftçilerin alım yapamamasına neden oluyor.

Gübre fiyatları düşecek mi?

Gübre fiyatlarının Haziran ayında ciddi oranda artması sonucunda akıllarda gübre fiyatlarının düşüp düşmeyeceği sorusu canlanmaya başladı. Gübre fiyatlarının düşmesi ile birlikte tarım sektöründe istihdam tekrar oluşturabilir. Ancak gündemde henüz gübre fiyatlarının düşüşü ile ilgili bir açıklama yok. Aksine yapılan açıklamalar gübre fiyatlarının arttığı yönünde. Eğer gübre fiyatları bu şekilde artmaya devam ederse, 2022 yılının başında olduğu gibi çiftçiler tarlalarına ekim yapamayacak hale gelecek ve bu durum tarım yavaş yavaş sönmesine sebep olacak. Bu durumun yaşanmaması için se Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından çiftçilere destek ödemeleri hesaplara yatırılıyor ve koşulları sağlayan çiftçiler destek ödemelerinden faydalanarak masraflarını karşılamaya devam edebiliyor.

Gübre fiyatları ne kadar oldu?

Gübre fiyatları Haziran ayı içerisinde daha önce olmadığı kadar yüksek seviyelerde görülmeye başlandı. Haziran ayı zamları Temmuz ayında satılan gübre fiyatlarına yansıdı ve bu durum gübre gibi tarım destekleyici ürünlere ulaşımı zorlaştırdı. Farklı firmalar tarafından satışı gerçekleştirilen gübreler için belirlenen güncel fiyatlar ise şu şekilde:

  • DAP gübresi 1 ton: 15 bin 500 Türk Lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk Lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk Lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk Lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk Lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Demir fiyatları düşmeye devam ediyor! Güncel 1 ton inşaat demiri fiyatları

Gübre fiyatlarında artışın ardı arkası kesilmiyor

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar tarafından açıklanan verilere göre gübre fiyatlarında artışlar Haziran ayı içerisinde Mayıs ayına göre oldukça yüksek bir seviyede işlendi. Bu durum TÜİK verilerine de yansıdı ve gübre fiyatlarında yüzde 200 seviyesine yakın artış dikkat çekti. Gübre fiyatlarına gelen zamların sonucunda ise tarım olumsuz etkilenmeye devam ediyor. TZOB Başkanı Bayraktar tarafından yapılan açıklamalar ışığında ise gübre fiyatlarına bir düzenleme bekleniyor.