Tüm dünyada enflasyon krizi yaşanmaya devam ediyor. Yaşanan bu küresel enflasyon artışı sonrası pek çok ülke ciddi sorunlarla baş etmeye çalışıyor. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında çok daha geniş çapta hissedilen kriz ve onun getirdiği gıda kıtlığı, üretimi adeta durma noktasına getirdi. Gübrelenmeye bağlı olarak gelişen üretim, maalesef ki çiftçi gübre alamamaya başlayınca çıkmaza girdi. Çiftçi, zararına üretim yapmaktan hiçbir fayda göremediği gibi, masrafı karını aştığı için iyiden iyiye zararda. Gübre kullanımının üretimde son derece önemlidir ve gübre kullanılmadığı ya da az kullanıldığında üretimdeki kalite de düşer. Gübre, bitkilerin yeterli oranda beslenebilmesi için gereken en önemli maddedir. Toprağın ve bu toprak ile yetiştirilecek bitkinin ihtiyacı olan tüm mineraller gübre ile verilir. Gübreleme işlemi, hasadın verimi için oldukça önemlidir ve bu nedenden dolayı asla ihmal edilmemelidir. Son zamanlarda mecburen azaltılan gübre kullanımı da ülkemizde tarımdaki ve üretimdeki verimin düşmesine neden oldu. İşte temmuz ayının sonlarına geldiğimiz şu günlerde güncel gübre fiyatları ve çiftçinin yardım isteği.

“Gübre alabilmek için 7 ineğimi sattım, yetmedi kredi çektim”

İYİ Parti İl Başkanı Sebati Ataman, Büyükşehir Belediye Meclisi Grup Başkanvekili Kazım Yücel ve bazı partililer Kayseri Cumhuriyet Meydanı’nda vatandaşlar ile  bir araya geldi ve sorunlarını dinledi. Gübre alabilmek için 7 ineğini sattığını ancak bunun da yeterli olmadığını ve geçinebilmek için gerekli olan gübreyi alamadığı, kredi de çektiğini söyleyen bir çiftçi, “Tarımla uğraşan gübreyi de alamıyor, mazotu da alamıyor. 7 ineğimi sattım gübre alabilmek için ama yetmedi. Kredi aldım. O zaman toplam 40 bin liraya sattığım ineklerin şimdi tanesi 30-40 bin lira.” dedi. Ürettikleri ürünlerin para etmediğini belirten çiftçiler, fiyatlardan ve geçinebilmek için almak zorunda oldukları gübreyi fiyatlardan dolayı alamadıklarından yakındılar.

“Üretici desteklenmeli”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise geçtiğimiz günlerde çiftçiyle bir araya gelip şu sözleri söylemişti: “Esasında Rusya- Ukrayna savaşı gösterdi ki ülkeler kendi kendine yetebilen tarımsal ürünleri ile ayakta kalabiliyor. Bu nedenle buğday ekim alanlarını artırmak için mutlak surette üretici desteklenmeli, teşvik edilmeli. Aksi taktirde bu yıl TMO 1000 lira prim vererek ürün alabilir noktaya gelse de önümüzdeki yıllarda sorun devam edebilir. TMO’nun bu yılki taban fiyatı en azından üreticiyi tüccarın eline bırakmadı. 790 milyon ton dünya buğday üretimi, tüketimine nerede ise denk. Sorun buğday yetersizliği nedeni ile 200 milyon ton dolaşımda olması, bu dolaşımda ürünün üçte biri savaş bölgesinden dünyaya satılıyor. Bu buğday gideceği yere eremediğinde buğday açığı buğday fiyatları tetikliyor. Böylece piyasa dengeleri sarsılıyor. Hasat, ağustosta bitince dünya farklı bölgelerinde hasat tamamlanınca açığı ülkeler piyasayı etkiyor. Bu süreçte kendi kendine yenemeyen ülkelerimde ürün açığı soruna dönüyor. Eğer savaş bölgesinden buğday akışında süreklilik olmaz ise önümüzdeki dönemlerde dünya genelinde buğdayda bir sıkıntı yaşanabilir. O nedenle ülkemizin buğdayda kendi kendine yetebilmesini sağlamak için üreticinin desteklenmesi gerekir. 2023 üretimi bugünden planlanıp sonbaharda başlayacak yeni ekim döneminde çiftçi mazot, gübre, tohum, tarım ilacı ve sulama suyu elektrik faturasını ödediğinde ürünü bu masraflarını karşılar olmalıdır.”

İLGİLİ MAKALE  Güncel çimento ve beton fiyatları: 'Çimento fiyatlarına' gelen zamlar durmuyor!

Gübre fiyatları ne kadar?

2022 temmuz ayı güncel gübre fiyat listesi

  • DAP gübresi 1 ton: 18 bin Türk lirası
  • Üre gübresi 1 ton: 13 bin Türk lirası
  • Can gübre 1 ton: 6 bin 850 Türk lirası
  • 15.15.15 gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 15.15.15 (Zn) gübre 1 ton: 10 bin 700 Türk lirası
  • 20.20.0 gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • 20.20.0 (Zn) gübre 1 ton: 11 bin 200 Türk lirası
  • Amonyum sülfat 1 ton: 7 bin Türk Lirası