Tam zamanlı bir mesaiye gitmek ve kurallar çerçevesinde çalışmak her insana uygun olmayabilir. Bu tip işlerde mesaiye geç kalmak ya da erken çıkmak mümkün değildir. Kurallar kesindir ve herkes için eşittir. Yemek molası ya da kahve molası belirtilen saatler verilir ve bir robot misali çalışmak gerekir. Bir robot gibi çalışamam ve evimden de çıkmak istemem diyenler son yıllarda freelance çalışmaya odaklanmış durumdalar. Freelance çalışmak kendi işinin patronu olmak gibi düşünülebilir. Diğer yandan freelance çalışmak öğrenciler ve ikinci bir iş yapmak isteyenler için alternatif bir seçimdir. Bu işlerde zamanı çalışan kendisi belirleyebilir. Çalışma saatlerini her ne kadar kendisi belirlese de yine de bir çalışma disiplini vardır.

1- Fotoğraf Çekmek

Fotoğraf çekerek para kazanmak isteyenlerin öncelikle profesyonel bir fotoğraf makinesi olması gerekir. Ayrıca daha önceden fotoğraf çekimi ile ilgili az da olsa bir eğitim alması şarttır. Fotoğraf çekmeyi severim ve ben bu iii yaparım demek yeterli olmayabilir. Doğrudan müşteri odaklı çalışılarak fotoğraf çekilebilir. Bebek fotoğrafçılığı, düğün fotoğrafçılığı ya da katalog fotoğrafçılığı bunlara örnek olabilir. Bu işi yapabilmek için önceden müşteriyi bulmak gerekir. İkinci yol ise çekilen fotoğrafların ilgili internet sitelerine yüklenmesi ve müşteriyi beklemektir. Afişler, dergiler ve web siteleri için bu fotoğrafların alıcısı çıkabilir.

2- Özel Ders Vermek

Garanti para kazandıran işlerin başında gelmektedir. Özellikle yabancı dil dersleri iyi para kazandırır. Özel ders vermek için ilgili internet sitesine kayıt olmanız ve öğrenci beklemeniz gerekir. Ne kadar çok öğrenciye özel ders verilirse o kadar popüler bir öğretmen olunur. Özel ders verirken öğrenci ile online bağlantı kurmak gerekir. Ders saatinde disiplinli bir şekilde bağlantı kurmak ve öğrenciyi bekletmemek önemlidir. Özel ders verme işini sadece öğretmenler değil, üniversite öğrencileri ya da kendine güvenen herkes yapabilir.

3- Çeviri Yapmak

Çeviri yapmak uzun yıllardır evde çalışılarak yapılan işlerin arasında yer alır. Günümüzde internet ortamından çeviri işi yakalamak mümkündür. Her dilde çeviri yaparak para kazanmak mümkündür. İngilizce, Fransızca, Almanca gibi Avrupa dillerinde daha fazla çeviri işi bulunur ve kazancı da daha yüksek olur. Çeviri işi yapanlar gece ya da gündüz istedikleri saatte çalışabilirler. On gün hiç çalışmayıp bir günde bütün çeviriyi yapabilirler. Buradaki en önemli nokta belirlenen teslim tarihinde işi teslim etmektir. Çeviri işi ile uğraşan o kadar çok insan var ki teslim tarihine uymamak kötü yorumlar almaya sebep olur. Yorumları kötü olan birine de ya düşük ücretli işler düşer ya da hiç iş bulamayabilir.

İLGİLİ MAKALE  Emekliliğinizde yapabileceğiniz iş fikirleri - Emekli olduktan sonra çalışınca emekli maaşı alabilir misiniz?

4- Sanal Asistanlık

Son zamanların popüler freelance işlerinin arasında yer alır. Sanal asistanlık evden yapılan bir yönetici asistanlığı ya da sekreterlik olarak düşünülebilir. Sanal asistanlık hem çalışan hem de çalıştıranlar için avantajlı bir iştir. Her şirketin ya da yöneticinin tam zamanlı bir asistana ihtiyacı olmayabilir. Tam zamanlı bir asistan çalıştırmak maliyetli olabilir. Bu gibi durumlarda gerekli hallerde ulaşabilecekleri ve işlerini düzenleyebilecek bir sanal asistan yeterli olabilir. Sanal asistanlar randevuları ayarlama, seyahat planı yapma, e-posta takibi yapma veya yazışmaları takip etme gibi işleri evlerinden yaparlar. Bu işi yapanlar;

  • Temel bilgisayar becerisinin bilinmesi gerekir.
  • İletişim becerileri kuvvetli olmalıdır.
  • Her daim online bağlantı kurabilmelidir.

Sanal asistanlık biraz beceri ve olanak gerektiren işler arasında yer alır.

5- Makale ve İçerik Yazarlığı

Makale ve içerik birçok internet sitesine yazılabilir. Bu iş için uygun bir siteye kayıt olmak, bilgisayar, internet ve tabii ki beceri gereklidir. Bu işi yapmanın iki yolu vardır. Birincisi, kayıtlı olunan internet sitesinin sunduğu konular üzerine yazmak, ikinci yol ise müşterinizi beklemek. İlk yolda garanti her zaman iş vardır, ikinci yolun ise müşteri profili oluşturulduktan sonra kazancı daha yüksektir. Makale ve içerik yazarlığı yapmak isteyen biri her türlü konu üzerine SEO uyumlu yazılar yazabilmelidir. Makale ve içerik yazarlığı zaman konusunda disiplin gerektirir. İş teslim zamanı bellidir ve işin o tarihte teslim edilmesi şartı vardır. İyi klavye kullanmakta bu işin olmazsa olmazları arasında yer alır.

6- Bilişim Uzmanlığı

Evden çalışmak isteyen yazılımcılara sektörde çok fazla iş bulunmaktadır. Ağ yöneticisi, veri tabanı yöneticisi ve siber güvenlik uzmanları evden rahatlıkla çalışabilir. Yazım işinde çalışanlarda çoğunlukla mesai saati kavramı olmadığından birçok şirket evde çalışanları tercih etmektedir. Yazılım işi günler ve geceler boyunca sürebilir ve iş bitene kadar da aralıksız devam eder. Freelance çalışanlar arasında en fazla kazancı olan yazılımcılar denilebilir. Zor ve eğitim gerektiren işlerin başında yer alır. Bu konuda eğitimi olanlar bir şirkete bağlı çalıştıkları halde evden freelance iş de yapabilirler. Önemli olan işleri zamana sığdırabilmek.

İLGİLİ MAKALE  Evden çıkmadan para kazanma yolları. Mantı yap, makale yaz, erişte kes...

7- Oyun Oynamak

Bu işi duyan bütün herkes oyun oynayarak para mı kazanılır diye düşünebilir. Bu iş hiçbir zaman gerçek bir iş olarak görülmeyebilir. Son yıllarda profesyonel oyuncular e-spor turnuvalarından yüksek ücretler kazanmaktadır. Bir diğer para kazanma yönetimi de oyun oynarken sosyal medyadan yayın yapmaktır. Oyunun püf noktaları ve nasıl oynandığı anlatılır. Bir youtube kanalı olan bu işten kazançlı çıkar. Burada önemli nokta anlatımın ve iletişim iyi olması gerekir. Eğlenceli bir şekilde o oyun anlatılmalıdır.

İzleyin: Evde Çalışmak: Uzmanlık Gerektirmeyen 5 FREELANCE İş Tavsiyesi