Hayatını çalışmaya adamış insanlar, emekli olduklarında oldukça fazla sıkılabilirler. Emekli olup evde oturmaktan hoşlanmayan bireyler, yeni arayışlara ya da kendilerini oyalayacak işlere yönelirler. Özellikle de erken emekli olan bireyler, ek gelir kazanmanın yollarını aramaktadırlar. Emekli olduktan sonra yapılabilecek birçok iş seçeneği vardır. Biraz araştırma yaparak emeklilikte yapabileceğiniz iş alternatiflerini kolaylıkla bulabilir ve aylık ek gelir elde edebilirsiniz. Emeklilikte kendinize de vakit ayırmayı ihmal ettirmeyecek işlere yönelmeniz gerekir. Böylece daha verimli ve mutlu olabilirsiniz.

Günümüzdeyse yaşlıların büyük bölümü emekli olmuşlardır ama yine de ekonomik ve sosyal konumlarındaki kimi sıkıntılar devam etmektedir. Bunların başında, diğer yaş gruplarına kıyasla görülen fakirlikleri gelmektedir. Bunun yanı sıra, gençler arasındaki yüksek işsizlik oranlarının azaltılması açısından yaşlı çalışanların da mümkün olan en kısa sürede emekli olması gerektiği gibi bir düşünce sistematiği de toplumlarda gözlemlenebilmektedir.

Danışman

Danışman

Danışmanlık Yapmak

Emekli olan bireyler, uzmanı oldukları ya da eğitimini aldıkları konularda danışmanlık yapabilirler. Böylece emekli olsanız bile tecrübelerinizi başkaları ile paylaşabilirsiniz. Hatta bu konuda büyük firmalarla ya da kurumlarla anlaşabilirseniz, daha yüksek kazançlar elde edebilirsiniz.

Aktif yaşlılık düşüncesi itibariyle, emekli olmak isteyen bireyin çalışma hayatından uzaklaştıktan sonra da kendisini destekleyeceğine inandığı bir sosyal ortam içinde olması son derece önemli bir durumdur.

Seyyar Satıcı Olmak

Emekli olduktan sonra evde oturmak istemeyen bireyler, seyyar satıcı olabilirler. Seyyar satıcılık için birtakım ürünleri alıp satmanız gerekir. Gezip dolaşmayı seven emeklilerin yapabileceği en ideal işlerden biri olan seyyar satıcılık, aynı zamanda belirli bir miktar para kazanmanızı sağlar. Seyyar satıcılıkta, pazarlama konusunda etkin olmanız gerekir. Yani ürününüzü kolaylıkla pazarlamayı bilmeniz, daha fazla kazanç elde etmenizi sağlar.

Sebze Meyve Yetiştiriciliği

İnsanların birçoğu, emekli olduktan sonra genellikle kendilerini rahatlatacak işlere yönelirler. Emekli olduktan sonra bağ ya da bahçeleriniz var ise sebze meyve yetiştiriciliği yapabilirsiniz. Sebze ve meyvelerinizi satarak ek gelir kazanabilirsiniz. Özellikle de ürünlerinizi satabileceğiniz bir çevreye sahip olursanız, bu kazancınızı daha da fazla artırabilirsiniz. Toprakla uğraşmak, insanı son derece rahatlatıcı bir özelliğe sahiptir. Bu işi yaparak hem maddi hem de manevi anlamda kazanım sağlayabilirsiniz. Bu işi daha ileri seviyelere getirirseniz, yetiştirdiğiniz ürünleri hızlı bir şekilde satabilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Türkiye'nin en büyük pazaryerlerinden bir tanesi olan Trendyol, işci alacağını duyurdu! İşte mevcut olan iş ilanları ve tüm detaylar

Kendinize Ait Bir İş Kurabilirsiniz

Eğer yeteri kadar birikiminiz var ise emekli olduktan sonra kendi işinizi kurabilirsiniz. Ancak bu konuda dikkatli davranmanız gerekir. Planlı bir şekilde ilerlemeniz ve hangi konuda iş kuracağınızı iyi belirlemeniz gerekmektedir. Kuracağınız işin, sizi fazla yormamasına önem vermeniz gerekir. Bu bakımdan kendinize zaman ayırabileceğiniz bir alanda iş kurmanız, daha doğru olacaktır.

Video: Emeklilikten sonra çalışmaya devam edenler emekli maaşı alabilirler mi?

Yaşlılık ve beraberinde gelen emeklilik süreci her toplumda farklı şekillerde yaşanmaktadır. Özellikle refah düzeyi yüksek olan ülkelerde emekli maaşının da dünyanın diğer ülkelerine göre yüksek olması, bu ülkelerde emeklilik süreciyle birlikte baş gösteren sıkıntıların belirli bir düzeyde azaltıldığı anlamına gelmektedir. Öte yandan, gelişmekte olan ülkelerde emeklilerin en sık karşılaştığı sıkıntılar arasında parasal güvenceden yoksun olmak gelmektedir. Bu durum, geniş aileden çekirdek aileye geçiş süreciyle birlikte dönüşüme uğrayan aile içi dinamiklerle harmanlanmış, kendi çekirdek ailesini kurmak isteyen genç kuşakların yavaş yavaş evin yaşlılarından uzaklaşmasıyla daha da önemli bir sorun hâline gelmiştir. Yaşlı birey artık bakımı için çocuklarına güvenmekten çok kendi imkânlarıyla ayakta kalabilmeye yönlendirilmiştir. Bu da huzurevleri gibi yaşlıların bakımını üstlenen modern toplum kuruluşlarını meydana getirmiş, yaşlılığın insan hayatında ekonomik ve psiko-sosyal krizlerin yaşandığı bir evre olarak daha da belirginleşmesine sebep olmuştur.