Ev alım satımında satıcıdan alıcıya geçen belge olarak nitelendirilen tapu, taşınmaz mülkün kime ya da kilere ait olduğunu belirtir. Alım satımlarda hakları satıcıdan alıcıya geçen tapular, hisseli olarak satılan tapular ise bu durumda tapu hakkı birden fazla kişiye ait olabiliyor. Ancak gayrimenkul satışlarda tapu tek bir kişiye ait olup direkt olarak satıcıdan alıcıya geçiyor. Fakat bu süreçte tapuyu alabilmek için ödemeniz gereken de bir ücret var. Tapu devri için ödenen bu ücret tapu harcı olarak nitelendiriliyor.

Tapu harcı masrafı ne kadar?

Tapu harcının gayrimenkul satışı sırasında ödenmesi gerekiyor. Bu aşamada ödemesi gerçekleşmediği sürece tapu hakkı satıcıdan alıcıya geçirilemiyor. Tapu harcı için ödenmesi gereken tutar se alıcı ve satıcı tarafından anlaşılan ve Tapu İdaresi’ne beyan edilen satış ücreti üzerinden hesaplanıyor. Tapu harcı masrafı, beyan edilen satış ücretinin toplamda yüzde 4 kadarı olarak hesaplanıyor. Örneğin 100 bin Türk Lirası değerinde aldığınız bir tapu için ödenmesi gereken tapu harcı masrafı 4 bin Türk Lirası olarak karşınıza çıkıyor. Bu oran değişmez olarak hesaplanıyor.

Tapu harcı masrafını kim öder?

Tapu harcı konusunda en kadar karıştırıcı unsur olarak bilinen tapu harcını kimin ödeyeceği konusunda ise uygulanabilecek iki yol var. Normal olarak hesaplanan işlemlerde, alıcı ve satıcı tapu harcı masrafını birlikte ödemek zorundadır. Alıcı yüzde 2 ve satıcı yüzde 2 olacak şekilde ödenen tapu harcı masrafı aynı zamanda alıcı ve satıcı kendi aralarında anlaşır ise, alıcı ya da satıcı tarafından ödenebilir. Ancak öncesinde bir anlaşma sağlanmadığı takdirde, alıcı ve satıcı eşit miktarda tapu harcı masrafı ödemek le yükümlüdür. Eğer taraflardan biri tapu harcı masrafını ödemez ise tapu devir işlemleri durdurulur ve ödeme gerçekleşene kadar devam etmez.

Tapu harcı masrafı nasıl hesaplanır?

Bir taşınmaz üzerine belirlenmiş olan tapu harcı masrafını sorgulamak için e-Devlet sistemini kullanmanız yeterli olacaktır. e-Devlet mobil uygulaması ya da resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirebileceğiniz işlem için e-Devlet sisteminde yer alan Tapu ve Kadastro Harç ve Döner Sermaye Sorgulama sayfasına girerek Döner Sermaye Sorgulama kısmını seçmeniz gerekiyor. Bu ekrandan tapu harcı masrafı sorgulama işlemini kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Açılan ekranda karşınıza e-Tahsilat Seri Numarası başlığına sahip bir bölüm çıkacak. Buraya taşınmaz mülke ait seri numaranızı yazdıktan sonra sorgula butonuna tıklayabilir ve tapu harcı masrafını sorgulatabilirsiniz. Ekranda T.C. kimlik kartı numaranızı ve e-Devlet şifreniz isteyecek bir ekran çıkması halinde bu ekrana bilgilerinizi girerek onay vermelisiniz. Daha sonrasında ise tapu harcı masrafı, tapu harcına ilişkin bilgiler ve diğer öğrenmeniz gerekenler açılan sayfada karşınıza çıkacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Çiftçiye müjde! 1 yıl geri ödemesiz elektrik desteği netleşti

Tapu harcı masrafı ödeme adımlar

Tapu harcı masrafını sorgulama yaptığınız ekrandan gerçekleştirme imkanınız bulunuyor. Sorgulama ekranının alt kısmında ‘şimdi öde’ yazılı bir buton göreceksiniz. Bu butona tıklayarak yönlendireceği ekrana giriş yapabilir ve kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinizi girerek ödemenizi gerçekleştirebilirsiniz. Bu imkan sayesinde herhangi bir Tapu ve Kadastro Müdürlüğü şubesine gitmenize gerek kalmadan tapu harcınızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz. Ancak bu işlemi gerçekleştirmeden önce alıcı iseniz satıcı ile, satıcı iseniz de alıcı ile tapu harcı ödeme konusunda anlaşma sağladığınızdan emin olun.

Tapu