İnşaat sektörünün her alanında 2022 yılı oldukça zorlu geçti. İlk aylarda aldıkları zamlar ile yapı malzemeleri hem inşaat halindeki binaları hem de konut fiyatlarını etkiledi. Yaşanan artışların en çok etkilediği yapı malzemelerinden olan çimentolar özellikle Mayıs ayı içerisinde yüksek fiyatlardan satılmaları ile dikkat çekmişti. Haziran ayı ise çimento fiyatları açısından durgun bir ay oldu ve çimento 2022 yılında aldığı en sabit fiyat tarifesini Haziran ayı içerisinde aldı.

Çimento fiyatlarında son durum

Çimento fiyatları için gündem durgun geçiyor ve bu durum da hem inşaat sektörü ile ilgilenenleri hem de müteahhitleri bir indirim beklentisi ile umutlandırıyor. Özellikle son günlerde yaşanan dolar kurlarındaki düşüşler sonrasında çimento fiyatlarının düşüp düşmeyeceği oldukça büyük bir merak konusu olmuştu. Enerji kaynaklarına gelen zamlar ile fiyatları yükselmeye başlayan çimentolar için dolar kurunun düşmesi demek enerji kaynaklarına da indirim gelmesi demek. Eğer ki enerji kaynaklarında herhangi bir indirim yaşanırsa, bu da çimento üretim maliyetini etkileyecek ve bu şekilde çimento fiyatları da düşüş yaşayacak.

Çimento fiyatlarının yükselme sebepleri arasında bir sebep de yapı malzemelerinin genel olarak yükselişte olmasıydı. İnşaat sektörü içerisinde yapı malzemelerine gelen zamlar diğer yapı malzemelerinin de etkilenmesine neden olmakta. İnşaat demiri fiyatlarının ve beton fiyatlarının artması çimento fiyatlarında da artışlar yaşanmasına yol açıyor. Fakat son iki hafta içerisinde inşaat demiri fiyatlarında büyük düşüşlerin listelere yansıması sonucu gözler çimento fiyatlarına çevrildi. Çimento fiyatlarında ise henüz bir aşağı yönlü hareket gözlemlenmedi.

Çimento fiyatlarında düşüş yaşandı mı?

Çimento fiyatları için gündemde henüz bir düşüş haberi bulunmuyor. Fakat yaşanan dolar kuru düşüşü ve yapı malzemelerinin indirimler ile piyasaya sürülmesi ise inşaat sektörü açısından olumlu bir haberi gündeme getirebilir. Bu durum üzerinde yapılan en büyük tahmin ise eğer inşaat demirinde olduğu gibi iç piyasa talebi azalırsa, çimento fiyatlarının da bu talep azlığı ile birlikte indirim alabileceği. Öte yandan çimento fiyatlarının Haziran ayı içerisinde nadiren de olsa aldığı yükselişler tekrar gündeme gelebilir ve Temmuz ayı içerisinde sürpriz bir şekilde çimento fiyatlarını ve özellikle beyaz çimento kilogram fiyatını 10 Türk Lirası bandının üzerine çıkarabilir.

İLGİLİ MAKALE  1 ton inşaat demiri sert çakıldı! 1 ton inşat demiri güncel fiyatlarında son durum

Güncel çimento fiyatları

Çimento fiyatlarında güncel bir zam ya da indirim henüz listelere yansımadı. Aldığı son zamları Haziran ayının ortalarında alan çimentolar için gözler Temmuz ayı içerisinde gündeme gelecek gelişmelere çevrildi. Haziran ayının son günleri ile birlikte güncel çimento fiyatları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Gri çimento güncel fiyatları

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 5,99 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 10,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 11,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 65,00 Türk Lirası

Beyaz çimento güncel fiyatları

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 6,24 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 20,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 29,90 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 95,00 Türk Lirası