Çimento, beton ve inşaat demiri gibi yapı malzemeleri, inşaat sektöründe mihenk taşı olarak adlandırılan yapı malzemeleri olarak bilinmektedirler. Dolayısı ile de bu gibi yapı malzemelerinin zamlanması, tüm inşaat sektöründe bir gerileme oluşmasına yol açıyor. Güncel fiyatlar farklı firmalar tarafında yayınlanmaya devam ederken, 2022 yılı içerisinde işlenen zamların inşaat sektörü içerisinde genel olarak zarar yol açtığı aktarılıyor. Özellikle çimento fiyatlarında yaşanan artışlar sektörü zora sokuyor.

Çimento, beton ve inşaat demiri zamları inşaat sektörünü etkiliyor

İnşaat sektörü içerisinde 2022 yılında zamların yoğun olarak işlenmesi sonucunda inşaat sektöründe büyük bir gerileme yaşandı. Yüksek fiyatlardan alınan yapı malzemeleri le birlikte maliyetler tavan yaptı ve bu durum hem yeni dikilecek olan binalarda inşa sürecini hem de sıfır konut fiyatlarını etkiledi. Güncel fiyatlara bakıldığında, inşaat demiri son bir ay içerisinde gerilemeye geçmiş durumda ve bu da inşaat sektöründe rahat bir nefes alınması demek. Ancak diğer yandan çimento ve beton fiyatlarında düşüşler henüz yaşanmadı ve hala zamlı fiyatlardan satılan çimento ve betonlar için düzenlemeler yapılmadı.

Çimento fiyatlarında yaşana artışların sonucunda inşaat sektöründe gerileme devam ederken, konut fiyatlarında artışlar da bu şekilde kendini gösteriyor. Çimento fiyatları geçtiğimiz yıla oranla neredeyse dört kat daha yüksek fiyatlardan satışa sunuluyor. Özel sektör ürünü olan çimentolarda fiyatlar ise farklı satıcı firmalar tarafından belirleniyor.

Güncel çimento fiyatları

Güncel çimento fiyatlarına baktığımızda geçtiğimiz yıla oranla dört kat daha yüksek fiyatlar karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz yıl Aralık ayı ile birlikte zamlanmaya başlayan çimentolar için Özellikle Mart ayında zamlar yüksek seviyelerde görüldü. Gri ve beyaz çimento çeşitlerinde artışlar işlendikçe firmalar tarafından listeler güncellenmeye devam ediyor. Güncel Temmuz çimento fiyatları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Gri çimento güncel fiyatları

Daha çok bina temelinde beton ile birlikte kullanılan gri çimento çeşidi için belirlenen güncel fiyatlar kilogram ve torba şeklinde satılan gri çimentolar için şu şekilde:

  • 42,5 gri çimento 1 kilogram: 8,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 3 kilogram: 17,50 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 5 kilogram: 25,00 Türk Lirası
  • 42,5 gri çimento 50 kilogram (1 torba): 70,00 Türk Lirası
İLGİLİ MAKALE  Hurda alım fiyatları ne kadar oldu? Güncel 'alüminyum, demir, bakır ve krom' hurdası alım fiyatları

Beyaz çimento güncel fiyatları

Beyaz çimento mutfak ve banyolarda kullanılması ise bilinen ve gri çimentoya oranla daha az kullanılan çimento çeşidi olarak bilinir. Güncel kilogram ve torba olarak beyaz çimento fiyatları ise şu şekilde:

  • 42,5 beyaz çimento 1 kilogram: 14,50 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 3 kilogram: 22,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 5 kilogram: 37,00 Türk Lirası
  • 42,5 beyaz çimento 50 kilogram (1 torba): 107,00 Türk Lirası

Çimento fiyatlarında artışların sebebi ne?

Çimento fiyatlarının 2022 yılında ve özellikle Mart ayı itibari ile artışa geçmesinin bilinen en büyük sebepleri arsında global enflasyon ve enerji kaynaklarına gelen zamlar ön planda. Üretilen çimentolar için kullanılan enerji kaynakları ithal ediliyor ve döviz kurlarında yaşanan artışlar ithalatı etkilediği için çimento fiyatlarında artışlar karşımıza çıkıyor. Aynı zamanda dünya çapında en büyük doğalgaz ihracatçısı konumunda yer alana Rusya tarafında yaşanmaya başlanan olaylar ile birlikte doğalgaza ulaşım konusunda da sorunlar ortaya çıktı. Hammadde azlığı ile birlikte doğalgaz fiyatları yükselişe geçti ve bu durum da çimento gibi doğalgaz kullanılarak üretilen birçok üründe zamların ortaya çıkışını tetikledi.