Hububat çeşitleri olarak işlem gören buğday ve arpalar için belirlenen güncel fiyatlar Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından yayınlanmaya devam ediyor. Güncel fiyatları ile buğday ev arpalarda zamların etkisi ise Eylül ayı içerisinde sürüyor. Genel olarak buğday çeşitlerinin daha geniş bir yelpazede yayınlandığı listelerde zamların sebepleri arasında tarlalarda maliyetlerin yükselmesi gösteriliyor. Üretim maliyetlerindeki yükselişler nedeni ile buğday ve arpalar çiftçiler tarafından maliyet karşılamak adına daha yüksek fiyatlardan satılıyor.

Güncel buğday ve arpa fiyatları ne kadar oldu?

Güncek buğday ve arpa fiyatlarında listelere yansıtılan fiyatlar TOBB bünyesinde gerçekleştirilen satışlar baz alınarak hesaplanıyor. Farklı şehirlerde yer alan ticaret borsalarında gerçekleştirilen son işlemlere göre buğday ve arpalarda ortalama satış fiyatları belirleniyor. 2022 yılı içerisinde se listelerde genel olarak yüksek zamlar görmeye başladık. Zamların sebebi ise gübre, ilaç, sulama ve mazot gibi başlıca tarım üretim maliyetlerinin 2022 yılında normalin üzerinde bir artış alması. Global enflasyona bağlı şekilde zamlanan üretim maliyetlerinden dolayı çiftçiler maliyetlerini karşılayabilmek adına ürünlerini daha yüksek fiyatlardan satışa sunmak durumunda kalmaya başladı. Artan fiyatları ile güncel buğday ve arpa fiyatları listesinde güncel durum ise şu şekilde:

Beyaz arpa

Beyaz kabuklu arpa çeşidi olarak işlem gören arpa çeşidi olan beyaz arpa için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte beyaz arpa için belirlenen güncel satış fiyatı da 5 bin 849 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Yemlik arpa

Kümes hayvancılığında yem olarak kullanılmak üzere yetiştiriciliği ve satışı yapılan arpa çeşidi olan yemlik arpa için gerçekleştirilen son satış işlemi Alaca Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte yemlik arpa için belirlenen güncel satış fiyatı da 5 bin 527 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Beyaz sert Anadolu buğdayı

Yerli tohum Anadolu buğdayının beyaz ve sert kabuklu çeşidi olan beyaz sert Anadolu buğdayı için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte beyaz sert Anadolu buğdayı için belirlenen güncel satış fiyatı da 7 bin 149 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

İLGİLİ MAKALE  Buğday ve arpa fiyatlarında zamlar durmuyor! TOBB güncel buğday ve arpa fiyatları

Kırmızı sert Anadolu buğdayı

Kırmızı ve sert kabuklu yerli tohum buğday çeşidi olan kırmızı sert Anadolu buğdayı için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte kırmızı sert Anadolu buğdayı için belirlenen güncel satış fiyatı da 7 bin 210 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Diğer kırmızı buğday

Diğer buğday kategorisinde yer alan kırmızı kabuklu buğday olan diğer kırmızı buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte diğer kırmızı buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da ü7 bin 10 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Ekmeklik beyaz yumuşak buğday

Ekmeklik un yapımında kullanılan beyaz ve yumuşak kabuklu buğday çeşidi olan ekmeklik beyaz yumuşak buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte ekmeklik beyaz yumuşak buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da 6 bin 325 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Ekmeklik kırmızı yarı sert buğday

Ekmeklik un buğdayları arasında en geniş hacme sahip olan kırmızı ve yarı sert kabuklu buğday çeşidi olan ekmeklik kırmızı yarı sert buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı. Kayıtlara geçirilen son satış işlemi ile birlikte ekmeklik kırmızı yarı sert buğday için belirlenen güncel satış fiyatı da 6 bin 302 Türk Lirası seviyesinde görüldü.