Savunma sanayisi adına çok önemli adımlar atan ülkemiz, bu adımlar doğrultusunda özellikle havacılıkta birçok ilki gerçekleştirmesi ile tüm dünya tarafından konuşulan bir ülke konumunda. Ülkemizi bu konuma getiren yerli silahlı insansız hava aracı olarak piyasaya sürülen Bayraktar TB2 isimli dron için ise satı fiyatları belli oldu ve birden fazla ülke Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracını almak adına düğmeye bastı.

Bayraktar TB2 nedir?

Bayraktar TB2 Türkiye merkezli savunma sanayisi ve teknoloji şirketi olan Baykar Teknoloji tarafından geliştirilen bir silahlı insansız hava aracıdır. Muadillerine göre oldukça kullanışlı bir yapıya ve ileri teknoloji donanımlara sahip olması ile uluslararası savunma piyasasında boy gösteren Bayraktar TB2, ilk adımları 2009 yılında atılmış olan ve ilk başarılı uçuşunu 2014 yılı içerisinde gerçekleştiren bir silahlı insansız hava aracı olarak 2014 yılından bu yana birçok operasyon ve sınır ötesi savunma görevinde kullanıldı. Özellikle Ermenistan ordularına karşı Azerbaycan tarafından kullanılmış olan Bayraktar TB2 içerisinde bulunduğu her görevde kullanıcı ülkeye başarı sağlaması ile biliniyor Piyasa değerinin ve satış fiyatının belirlenmesi ile ise birden fazla ülke Bayraktar TB2 model silahlı insansız hava aracını almak adına harekete geçti.

Birçok ülke satın almak istiyor

Savunma sanayisi bakımından kullanışlı teknolojik ürünler üreten Türkiye merkezli teknoloji firması Baykar Teknoloji, tanıtımdan bu yana birçok Bayraktar TB2 siparişi aldı. Alınan Bayraktar TB2 silahlı insansız hava araçları ülkelerin savunma alanında kendileri ve diğer ülkeler adına kullanımları için teslim ediliyor. Üretim yılı ve teknik özellikleri olarak kıyaslandığında benzerleri arasında en uzun uçuş mesafesi, aktif görev süresi ve kalkış rahatlığı olarak önde olan Bayraktar TB2, uluslararası markette birçok ülke tarafından tercih edilen bir SİHA olarak tanınıyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir açıklama ile bu siparişlere bir yenisi eklendi.

Litvanya Bayraktar TB2 almak istiyor

Litvanya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Litvanya halkının bağışları ile toplanan paralar ile bir adet Bayraktar TB2 alınacağını ve alınan Bayraktar TB2’nin Ukrayna’ya Litvanya halkının bir hediyesi olacağı söylendi. Satın alınan Bayraktar TB2, Litvanya halkı tarafından destek amaçlı olarak Ukrayna’ya gönderilecek ve silahlı insansız hava aracı Ukrayna savunmasına Litvanya adına destek verecek. bu amaç uğruna bağış toplayan Litvanya halkı büyük bir azim ile 3 gün gibi kısa bir sürede 5 milyon Euro toplayarak takdire şayan bir davranışta bulundu.

İLGİLİ MAKALE  Türkiye'de kaç tane Bayraktar TB2 var? İşte Bayraktar TB2 uçağının sayısı ve özellikleri

Bayraktar TB2 satış fiyatı belli oldu

Bayraktar TB2 adına belirlenen satış fiyatı hakkında bugüne kadar bilinen net bir bilgi yoktu. Ancak Litvanya Savunma Bakanlığı tarafından başlatılan kampanya ile toplanan paranın toplamda 5 milyon Euro olması gerektiği açıklanınca bununla birlikte Bayraktar TB2 almak için gereken ücret de öğrenilmiş oldu. Şuan aktif olarak farklı ülkelerden siparişi alınan ve hazırlanarak teslim edilen Bayraktar TB2 model silahlı insansız hava aracının satış fiyatı 5 milyon Euro ya da 5 milyon 436 bin Dolar değerinde. Yani herhangi bir ülkenin 1 adet Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracı almak için ödemesi gereken net ücret Euro olarak 5 milyon Euro ve Türk Lirası olarak ise bu değer 88 milyon 62 bin 900 Türk Lirası. Ayrıca dolar olarak hesaplandığında ise bu ücret net olarak 5 milyon 436 bin dolar yapıyor.