Son aylarda aldığı zamlar ile oldukça yüksek fiyatlardan satışı gerçekleştirilen ayçiçek yağları gibi temel gıda ürünleri vatandaşı zor durumda bırakan ürünler olarak akıllarda yer etti. Aldıkları zamlar ile ayçiçek yağları yüksek satış fiyatlarına ulaştı ve temel gıda ürünlerinin bu kadar zamlı satılması ise vatandaşın temel gıda ürünlerine ulaşımda zorluk yaşamaya başladı. Yaşanan zorluklar sonrasında ise ayçiçek yağlarında indirim haberi sonunda ulaştı.

 Ayçiçek yağı fiyatlarında dev indirim

Ayçiçek yağları 2022 yılının ilk yarısında yaşanan olaylar ve özellikle Rusya – Ukrayna krizi sonrasında ayçiçek yağlarında zamların uygulanması sonucu ayçiçek yağları yüksek fiyatlardan satılmaya başladı. Bu durum yalnızca ülkemizde değil, global enflasyon nedeni ile dünyanın pek çok yerinde ayçiçek yağları yüksek fiyatlardan satılıyor. Genel olarak ithalat kalemi ürünler arasında sayılan ayçiçek yağları için ithal ayçiçek yağı ton fiyatı 2022 yılının Mart ayı ile birlikte 2 bin 150 dolar seviyesine yükseldi. Bu yükseliş sonucunda ise dolar kurlarının yüksek seviyelerde görüldüğü 2022 yılında ülkemizde ayçiçek yağları yüksek fiyatlar ile satışa sunulmaya başladı.

Geçtiğimiz hafta yaşanan gelişmeler ise ayçiçek yağlarında yaşanan yükselişlerin sonunun geleceğine dair yeşil ışık yaktı. Uluslararası piyasada ithal ayçiçek yağını ton fiyatı 650 dolar birden geriledi. İthal ayçiçek yağı bugün ise bin 500 dolar seviyesinden işlem görüyor. Haftanın başlangıcı ile birlikte gerileyen ayçiçek yağlarında fiyatların market satış fiyatlarına yansıması ise ilerleyen günlerde görülecek.

35 Türk Lirası fark edecek

Gerileyen ithal ayçiçek yağı fiyatları ile birlikte market satışlarında alına ayçiçek yağları için de fiyatlar ciddi bir fark oluşturacak. 5 litrelik ayçiçek yağları için belirlenen satış fiyatlarında 35 Türk Lirası kadar indirimin ilerleyen günlerde raf fiyatlarına yansıması bekleniyor. İndirimin gerçekleşmesi ile birlikte yüksek fiyatlardan satılan 5 litrelik ayçiçek yağları için belirlenen satış fiyatı 150 Türk Lirası bandına tekrar yerleşecek. Bu durumun ise bir dalga şeklinde ilerleyerek hem 1 litre hem de 2 litre olarak satılan ayçiçek yağı fiyatlarında indirim oluşturması bekleniyor. Eğer gelişmeler beklendiği gibi gerçekleşirse, ayçiçek yağlarında büyük oranda indirimlerin görüleceği bir haftaya doğru ilerleyeceğiz.

İLGİLİ MAKALE  Şok'ta 6 Eylül'e kadar devam edecek indirim bugün başladı! Şok'ta Finish Hepsi Bir Arada Özel Seri Tablet 139.95 TL'den satışta

Ayçiçek yağı fiyatlarında son durum ne?

Ayçiçek yağlarına indirimler henüz işlenmemiş iken, Mayıs ayı ile birlikte alınan zamlar sonrası yüksek bantlara yerleşen ve bu seviyelerden işlem gören ayçiçek yağları sahip oldukları zamlı fiyatları korudu. Zincir marketlerde satılan ayçiçek yağları için belirlenen fiyatlar markalara göre değişiler gösterse de, piyasada belirli bir isim yapmış olan firmaların ayçiçek yağı ürünleri zincir marketlere gene olarak aynı fiyatlar ile satışa sunuluyor. Aynı zamanda ayçiçek yağı fiyatlarında belirli bir ortalama fiyat tarifesi de var.

Ortalama olarak bakıldığı zaman ayçiçek yağları 1 litrelik ayçiçek yağı ürünleri olarak zincir marketlerde 50,90 Türk Lirası ücretine satılmakta. 2 litre ayçiçek yağları için bu ücret 94,95 Türk Lirası olarak karşımıza çıkıyor. Zincir marketlerde aktif olarak satışı gerçekleştirilen ayçiçek yağlarının 5 litre olarak satılan ürünleri için belirlenen ortalama satış fiyatı ise 176,90 Türk Lirası şeklinde değişim gösteriyor.

İndirimler uygulanırsa ne olacak?

Eğer beklendiği gibi ayçiçek yağı ürünlerine indirimler uygulanırsa, bu durumda 5 litrelik ayçiçek yağlarında 35 Türk Lirası kadar bir indirim gözlemlenecek. Bu durum da 140-150 Türk Lirası bandına gerilemesi demek oluyor. Bu durum 1 litrelik ayçiçek yağları için bu kadar yüksek bir miktarda gerçekleşmeyecek ve ortalama olarak 6-7 Türk Lirası indirimler  litrelik ayçiçek yağlarında karşımıza çıkacak.