Temel gıda ürünlerine 2022 yılı içerisinde gelen zamlar vatandaşın yoz şeker, çay, ayçiçek yağı ve bu gibi temel gıda ürünlerine ulaşımını zorlaştıran bir durum haline geldi. Alınan zamlar sonrasında geçtiğimiz yıla göre iki kat daha tüksek fiyatlardan satışı gerçekleştirilen temel gıda ürünleri arasında en yüksek zamları alan ürünlerden biri de ayçiçek yağları oldu. Güncellenen fiyat listeleri ise zam ve indirimlere balı olarak zincir marketlerde ve internet satışlarında listelere yansıdı.

Ayçiçek yağı fiyatlarında zam bekleniyor mu?

Ayçiçek yağları 2022 yılı içerisinde en çok zam alana temel gıda ürünleri arasında bulunuyor. Özellikle Mart ayı itibari ile aldıkları zamlar sorasında Mayıs ayında zirve fiyatları gören ayçiçek yağları içi zamların en büyük sebepleri arasında global enflasyon ve enerji kaynaklarına gelen zamlar gösterilmekte. Hem üretilen hem de ithal edilen ayçiçek yağlarında zamlar sonrası güncel fiyatlar zirve noktadan işlem görmeye devam ediyor. Zirveden sabitlenen ayçiçek yağı fiyatlarında güncel olarak ise herhangi bir zam beklenmemekte. Haziran ayı içerisinde hem döviz kurlarında hem de bazı ürünlerin fiyatlarında yaşanan dalgalanmalar sonrası ayçiçek yağlarında da indirim ya da zam haberi beklenmekteydi. Ancak ayçiçek yağı fiyatları sabit ilerleyişine devam ediyor.

Güncel ayçiçek yağı fiyatları

Ayçiçek yağları hem internet satışlarında hem de zincir marketlerde satışı gerçekleştirilen temel gıda ürünleri arasında. Gelen zam ya da indirimler sonrası raf fiyatları anlık olarak güncellenen ayçiçek yağı çeşitleri için BİM, A101, Şok ve Migros gibi zincir marketlerde belirlenen güncel satış fiyatları ise şu şekilde karşımıza çıkıyor:

BİM ayçiçek yağı fiyatları

BİM marketlerde satılan ayçiçek yağları BİM market markası olan Sole marka ayçiçek yağları ve 5 litre Yudum ayçiçek yağı olarak satılıyor. Sole 1 litre ayçiçek yağı 34,50 Türk Lirası ücretinden satışa sunuluyor. BİM marketlerde Sole 2 litre ayçiçek yağı için belirlenen güncel satış fiyatı 68,50 Türk Lirası ve 5 litre Sole ayçiçek yağları 154,00 Türk Lirası şeklinde satılıyor. BİM marketlerde Sole marka dışında satılan tek ayçiçek yağı ürünü olan Yudum 5 litre ayçiçek yağı ise 169,00 Türk Lirası ücretinden satılmakta.

İLGİLİ MAKALE  TOBB tarafından resmi olarak açıklanan buğday ve arpa fiyatları ne kadar? Güncel buğday ve arpa fiyatları

A101 ayçiçek yağı fiyatları

A101 marketlerde satılan ayçiçek yağları kendi markası olan Vera marka ile ve diğer marka ürünleri eklinde satışa sunuluyor. A101 marketlerde Vera 1 litre ayçiçek yağı 34,50 Türk Lirası ücretinden satılıyor. Vera 2 litre ayçiçek yağı için belirlenen güncel satış fiyatı 68,50 Türk Lirası ve 5 litre Vera ayçiçek yağı 154,00 Türk Lirası şeklinde satışa sunuluyor. A101 marketlerde diğer marka ayçiçek yağı ürünleri için ise bir ortalama fiyat bandı bulunuyor. A101 marketlerde 1 litre ayçiçek yağları ortalama olarak 44,90 Türk Lirası şeklinde satışa sunuluyor. 2 litre ayçiçek yağlarında bu durum 79,00 Türk Lirası olarak değişiyor ve a101 marketlerde 5 litre ayçiçek yağları 165,00 Türk Lirası ortalama fiyatı ile satılıyor.

Şok ayçiçek yağı fiyatları

Şok marketlerde satılan ayçiçek yağları yalnızca Şok markası olan Evin marka adı altında satışa sunuluyor. 1 litre Evin ayçiçek yağı için belirlenen güncel satış fiyatı ise 34,50 Türk Lirası. 2 litre Evin ayçiçek yağı 69,00 Türk Lirası ücretinden satılıyor ve Şok marketlerde 5 litre Evin ayçiçek yağı için belirlenen güncel fiyat 155,00 Türk Lirası.

Migros ayçiçek yağı fiyatları

Migros marketlerde satışı gerçekleştirilen ayçiçek yağı ürünleri için belirlenen güncel satış fiyatları hem kendi markaları olan Migros ayçiçek yağları için gem de diğer marka ürünler için belirleniyor. 1 litre Migros ayçiçek yağı 34,50 Türk Lirası fiyatı ile satılıyor. 2 litre Migros ayçiçek yağlarında güncel fiyat ise 67,90 Türk Lirası. Migros 5 litre ayçiçek yağı için belirlenen güncel satış fiyatı da 154,90 Türk Lirası şeklinde karşımıza çıkıyor. Migros marketlerde satılan diğer marka ayçiçek yağlarında güncel fiyatlar ise belirli bir ortalamada bulunuyor. 1 litre ayçiçek yağları ortalama olarak 48,50 Türk Lirası ücretinden satışa sunuluyor. 2 litre ayçiçek yağları Migros marketlerde 92,50 Türk Lirası ortalama fiyatından satılırken, 5 litre ayçiçek yağları için bu ortalama fiyat 169,90 Türk Lirası şeklinde karşımıza çıkıyor.