Ülkemiz içerisinde İç Anadolu bölgesi ve çevresinde yoğun olarak üretim gerçekleştirilen tarım ürünleri olan buğday ve arpalar için belirlenen güncel satış fiyatları Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından son satışlar üzerinden hesaplanarak Bilgi Hizmetleri Dairesi aracılığı ile piyasada sunulmaktadır. İç piyasa değerleri özel sektör ya da devlete üretici tarafından yapılan satışlara göre belirlenen buğday ve arpalar için ise fiyat listeleri dalgalı grafikler ilke karşımıza çıkıyor.

Güncel buğday ve arpa fiyatları

Arpa ve buğday çeşitleri için belirlenen güncel satış fiyatları kendi iç piyasasında listeler halinde yayınlanmakta. Yayınlana listeler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bilgi Hizmetleri Dairesi tarafından yapılan son işlemlere göre kaydediliyor. Kayıt altına alınan fiyatlar ise ortalama satış fiyatları şeklinde karşımıza çıkıyor. Fiyat listelerine genel bakış sonrası görülen geçen hafta olduğu gibi bu hafta da arpa fiyatlarında genel bir düşüş ve buğday fiyatlarında yükselişlerin göze çarptığı yönünde. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bilgi Hizmetleri Dairesi tarafından yayınlanan güncel ortalama buğday ve arpa satış fiyatları ise şu şekilde:

Arpa beyaz

Beyaz kabuklu arpalar olarak alınıp satılan arpa cinsleri için gerçekleştirilen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup, bu satış işlemi ile birlikte beyaz arpa cinsinden arpalar için belirlenen ortalama satış fiyatı de 6 bin 180 Türk Lirası seviyesine geriledi.

Yemlik arpa

Daha çok kümes hayvancılığı için yetiştirilen ve bu amaç ile alım satımı gerçekleştirilen yemlik arpalar için belirlenen son satış Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı ve bu satış işlemi ile birlikte yemlik arpa çeşidi için belirlenen ortalama satış fiyatı da 5 bin 912 Türk Lirası seviyesinde görüldü.

Beyaz sert Anadolu buğdayı

Beyaz sert kabuklu Anadolu buğdayı çeşidi yerli tohum olarak da bilinen buğday çeşitleri arasında yer almaktadır. Beyaz sert Anadolu buğdayı için belirlenen son satış işlemi Bandırma Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup, bu satış işlemi ile birlikte beyaz sert Anadolu buğdayı için belirlenen güncel ortalama satış fiyatı 7 bin 580 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

İLGİLİ MAKALE  Türkiye'de ekilecek yer mi kalmadı? Venezuela'da buğday ekimi yapılacak

Kırmızı sert Anadolu buğdayı

Kırmızı kabuklu Anadolu buğdayları tıpkı beyaz kabuklu çeşidi gibi yerli tohum buğdaylar olarak işlem görmektedir. Kırmızı sert Anadolu buğdayı için belirlenen son satış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alınmış olup, bu satış işlemi ile birlikte kırmızı sert Anadolu buğdayı için belirlenen güncel ortalama satış fiyatı ise 6 bin 746 Türk Lirası seviyesine geriledi.

Buğday diğer kırmızı

Kırmızı kabuklu buğdaylar sınıfından diğer buğday olarak işlem gören diğer kırmızı buğday için belirlenen son satış işlemi Sungurlu Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı ve bu satış işlemi işe birlikte diğer kırmızı buğday için belirlenen güncel ortalama satış fiyatı da 7 bin 152 Türk Lirası seviyesine yükseldi.

Ekmeklik kırmızı yarı sert buğday

Ekmek üretiminde kullanılacak unu hazırlamak için alınıp satılan ve bu ekmeklerde ham madde olma özelliği taşıyan ekmeklik buğdaylar arasında en yaygın satışı olan kırmızı yarı sert buğdaylar için belirlenen son satış işlemi Ilgın Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı ve bu satış işlemi ile birlikte ekmeklik kırmızı yarı sert buğday için belirlenen güncel ortalama satış fiyatı da 5 bin 701 Türk Lirası seviyesine geriledi.

Yemlik kırmızı buğday

Kümes hayvancılığında yem olarak kullanılmak üzere alım satımı gerçekleştirilen buğday çeşitleri olan kırmızı kabuklu yemlik buğdaylar beyaz kabuklu cinslerine göre daha yaygın satılmaktadır. Yemlik kırmızı buğday için gerçekleştirilen son satış işlemi Edirne Ticaret Borsası tarafından kayıt altına alındı ve bu satış işlemi ile birlikte yemlik kırmızı buğday için belirlenen güncel ortalama satış fiyatı ise 6 bin 724 Türk Lirası seviyesine geriledi.