Perakende satışın en bilindik zincir marketlerinden olan A101, 28 Mart 2008 yılında toplamda 121 şubesiyle açılışını gerçekleştirmiştir. Bugün ise 81 il ve 923 ilçede olmak üzere 10001 şubesi ile hizmetlerini sürdürmektedir. %100 yerli sermayeli olan zincir bünyesinde 60000 çalışan bulundurmaktadır.

A101 Kuruluşu

A101 marketleri ülkemize 121 şube gibi kısıtlı bir sayıyla 28 Mart 2008 yılında piyasaya girmiştir. ‘A101, Harca Harca Bitmez’ sloganıyla bilinmektedir. A101 ortaklık yapısı olarak %79 oranında Aydın ailesine aittir. Turgut Aydın Holding, İstanbul merkezli bir holdingdir.

Holding 1958 senesinde Turgut Aydın’ın İstanbul’a gelmesi ve ticaret yapmasıyla başlamıştır. Dömeks Şirketi’nin kurulmasıyla da holdingin temelleri atılmıştır. Ticaret hayatının başarılı ilerlemesi ve grup şirketlerin artmasının ardından tüm işlerini Turgut Aydın Holding adı altında birleştirmiştir.

Son yıllarda da sağlık, market, gıda, tekstil gibi alanlarda varlığını sürdürmektedir. Holding bünyesindeki en bilindikler arasında; Memorial Sağlık grubu, Pizza Lazza, A101 Marketleri vardır.

A101 kimin?

A101 kimin?

A101 Adı Nereden Gelmektedir?

Pek çok insan tarafından A101’in kelime anlamı da merak edilmektedir. Her ne kadar kimse tarafından bu ismin gerçekte ne ifade ettiği bilinmese dahi sayısız şehir efsanesine konu olduğu bir gerçektir. Bu şehir efsanelerinden en yaygın olanlardan bir tanesi de şudur; A101, ismini Kuran’da geçen 101. ayetten almaktadır.

101. ayet, ticaretteki ahlak ve dürüstlükten söz etmektedir. Bir diğer şehir efsanesi ise beğenilen tüm isimlerin önceden alınmış olması karşısında daha önce alınmayan bir isim olmasının istenmesi, bunun üzerine rastgele rakam ve sayılar belirlenirken bir mağaza personeli tarafından A101 isminin önerilmiş olmasıdır. Bunlar haricinde de yaygın olsun ya da olmasın pek çok söylenti dolaşmaktadır.

Turgut Aydın / A101

Turgut Aydın / A101

A101 Ortakları ve Yönetim Kurulu Üyeleri

1942 yılında Trabzon Maçka’da dünyaya gelen Turgut Aydın henüz 20 yaşına gelmemişken İstanbul’a göç etmiştir. Gittiği andan itibaren ticaret hayatına ilgisinden hemen çalışmaya başlamıştır. Önce grup şirketler kurmuş sonra adını verdiği Turgut Aydın Holding’i kurmuştur. Şu an şirketin yönetim kurulu başkan yardımcısıdır.

Turgut Aydın’ın oğlu Ahmet Yaşar Aydın da yönetim kurulu başkanıdır. Ahmet Yaşar Aydın da Trabzon Maçka’da doğmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi tekstil mühendisliği bölümünden mezun olmuştur. Evlidir ve üç çocuğu vardır.

İLGİLİ MAKALE  A101 7 Temmuz indirimleriyle coşturdu! Xıaomi band 5 akıllı bileklik 359 lira, Airbed çift kişilik şişme yatak 329 lira

Yönetim kurulu üyesi Ayhan Aydın, 1970 yılında İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Öğrenim hayatını Amerika Bileşik Devletleri’nde geçirmiştir. Point Park Üniversitesi işletme bölümü mezunudur. Evlidir ve iki çocuk babasıdır.

A101’in Sahipleri Kuruluşlarından İtibaren Neler Başardı?

A101 zincir marketi faaliyette bulunduğu 12 yıl boyunca katlanarak büyümüştür. Şirket de bu büyüme esnasında birçok motive edici şeyler başarmış ve geri dönüşlerini almıştır.

İşte sahiplerinin market bünyesindeki bugüne kadarki başarıları:

  • Dünyanın en hızlı büyüyen 5. Şirketi – Deloitte Perakendenin Küresel Güçleri 2019-2020 raporları
  • Türkiye’nin en çok kadın personel ve engelli personelini çalıştıran şirketi – 2015-2016-2017
  • Türkiye’nin en çok kadın çalıştıran şirketi – 2019
  • İstanbul’da en çok markete sahip zincir
  • Zincir Marketler Kategorisinde Altın Ödül – Social Media Awards Turkey 2020
  • Instagram’da dünyada en çok beğenilen 2. Perakende markası – SocialBakers 2020 verileri

A101 zincir marketlerinin Instagram hesabında 10 milyon takipçisi bulunmaktadır. Sosyal medyayı aktif kullanması ve dinamik bir ekiple günceli yakalaması bu başarıları yakalamasındaki en önemli paylara sahiptir.

Şirket’in Satış Politikası

A101 marketleri düşük fiyatlarla ve düşük maliyetlerle ürün sunmaktadır. Et, süt, içecek, gıda, kahvaltılık, kişisel bakım ürünleri, kırtasiye ürünleri, mutfak ürünleri, ev eşyası, meyve, sebze, kozmetik, ve temizlik ürünleri olarak çok sayıda ürünün satışı yapılmaktadır. Aktüel denilen ve haftalık olarak satılan ürünlerle popüler hale gelmiştir ve müşterilerin memnuniyetini kazanmıştır. 2018 yılında ise online alışveriş imkanı sunmaya başlamıştır.

İzleyin: A101’in HİKAYESİ – A101’in sahibi kim, A101 ismi ne anlama geliyor?

A101 Marketler Zinciri Hakkın Bilinmesi Gereken Diğer Şeyler

A101 marketlerinin kime ait olduğu hakkında bilgi verdikten sonra zincir hakkında bilinmesi gereken diğer önemli konulardan da bahsetmekte de yarar vardır.

Şöyle ki:

  • Çalışma saatleri hafta içi ve cumartesi günü 08.00 ve 21.00 saatleri arasındadır. Pazar günleri ise 10.00 ve 17.00 saatleri arasındadır. Mesai saatleri mağaza ve bölgelere göre farklılık göstermektedir.
  • A101 kapıda uygulamasında ve web sitesi a101.com.tr adresindeki online satışlarda 7/24 sipariş verebilirsiniz.
  • En çok satılan markalar arasında; Xiaomi, Philips, Maybelline, Casio, Tommy Hilfiger, Piranha
  • Skechers, Crocs, Adidas, Under Armour
  • En çok satan ürünler arasında; çocuk maması, beyaz eşya, ütü, kulaklık, kedi maması, saat, makyaj malzemesi, televizyon, bebek maması, beyaz eşya, dikiş makinesi, elektrikli ev aletleri, akıllı saat, cep telefonu, tost makinesi, kişisel bakım ürünleri, meyve, sebze bulunmaktadır.
  • Aktüel indirim günleri her hafta Salı ve Perşembe günleridir.
  • Haftanın yıldızları ürünlerinde o hafta belirlenen ürünlerde ekstra indirim yapılmaktadır.
  • Takip edebileceğiniz sosyal medya hesapları; Instagram, Twitter, Facebook, Youtube, Tiktok hesaplarıdır.
  • Google Play Store ve App Store’den aplikasyonunu indirebilirsiniz.
İLGİLİ MAKALE  A101 13 Ekim de büyük sürprizi patlattı! Ayçiçek yağı, çay, toz şekeri unutun bu hafta gelen yıldız ürüne göz atın

Türkiye’nin en hızlı büyüyen zincir marketlerinden olan A101 zincir marketleri gün geçtikçe hizmetlerini arttırmakta ve günceli yakalamaktadırlar. Bunda en büyük pay şirketin kurucuları ve dinamik ekibinin çalışmalarıdır.

Yenilikleri takip edip Türkiye ve dünyada en başarılı şirketler arasında yer almaktadır. 12 yılda çok yol kat etmesinin yanında istihdam da sağlamıştır. Sosyal medyayı aktif kullanmasıyla tüketicilerin her yerden kolaylıkla ulaşabileceği bir zincir olması da müşteri memnuniyetini arttırmaktadır.