Üretimi ve ithalatı ülkemiz bünyesinde bolca yapılan ve hem kuruyemiş hem de çikolata üretiminde önemli bir yer kaplayan fındık, Karadeniz bölgesine ait bir yemiştir ve daha çok Ordu ile Giresun şehirleri içerisinde üretimi yapılmaktadır. Yağı ayrı, kendi ayrı faydalı olan bu yemiş huşgiller familyasına ait olan aynı ada sahip ağaç ve çalılarda yetiştirilmektedir. Üretici ve tüketicilerinin son dönemde yaşanan fiyat değişimlerinden etkilendiği ve her alanda yapılan zamların tarıma da yansıdığı günümüzde en çok merak edilenler arasında fındığın güncel fiyatı da yer almakta.

2022 güncel fındık fiyatı

Fındık piyasası son dönemde don haberleriyle sarsılmakta. Yağışlı ilkbahar havalarını sevse de dondurucu soğuklarda hasara uğrayan yağlı fındığın yapısı özellikle sert geçen 2022 kışı içerisinde yaşanan eksi derecelerde görülen hava şartlarından olumsuz etkilendi. Ziraat Odası tarafından yapılan gözlemlemelerde orta ve yüksek kesimlerde yetişen palaz ve yağlı fındıkta hasar görüldüğü aktarılmıştı. Hasat vakti yaklaşmışken hasara uğraması da fındığın piyasa fiyatını bir hayli etkilemiş oldu. Serbest piyasa altında fiyatları belirlenen fındık ise yaşanan gelişmeler ve talihsiz şartlardan sonra yetiştiği bölgeye göre farklı fiyat tarifeleri kazandı. Yetiştiği bölgeye göze en yüksek ve düşük olarak belirlenmiş olan fındık fiyatları listesi ise TMO tarafından güncellendi.

Fındık fiyatları listesi

  • Çarşamba: Samsun iline bağlı Çarşamba ilçesinde yetişen fındığın en düşük olarak belirlenen piyasa fiyatı kilogram başına 25,00 TL olarak belirlendi. En yüksek fiyat ise kilogram başına 33,50 TL şeklinde karşımıza çıkıyor.
  • Akçakoca: Düzce ilinin Akçakoca ilçesi bünyesinde yetişen ve satılan fındığın bu ilçedeki belirlenmiş en ucuz piyasa fiyatı kilogram başına 24,95 TL olarak belirlenmiştir. Bu fiyat en yüksek hali ile ise 33,50 TL şeklinde değişiklik göstermektedir.
  • Düzce: Düzce ili Karadeniz bölgesi içerisinde yer alan fındık üretiminde önemli bir yer kaplamaktadır. Bu ilin kendine ait piyasasında fındık fiyatlarında en düşük fiyat tarifesi 24,95 TL ve en yüksek fiyat tarifesi ise 32,50 TL olarak piyasaya yansımaktadır.
  • Fatsa: Türkiye’de fındık üretiminin en yaygın olduğu  ilden biri olan Ordu şehrine bağlı Fatsa ilçesinde fındık fiyatları ise en düşük olduğu seviyede 25,00 TL olarak piyasada yerini alırken en yüksek satış fiyatı da 34,00 TL olarak görülmektedir.
  • Giresun: Fındık üretim denilince akla ilk gelen şehir olan Giresun Karadeniz sınırları içerisindeki en ucuz fiyatlara sahip. Fındığın Giresun içerisinde gözlemlenen en düşük fiyatı 24,40 TL olarak yansırken, en yüksek satış fiyatı ise 32,10 TL şeklinde değişiyor.
  • Kocaeli: Kocaeli sınırları içerisinde üretilen ve satılan fındıkların piyasa fiyatı  ise TMO tarafından 24,50 TL en düşük seviyesinde ve en yüksek seviye olarak da 32,50 TL şeklinde gözlemlendi.
  • Ordu: Ordu ilinde birçok ilçede farklı fiyat tarifeleri ile karşılaşılırken şehrin genelinde fiyat tarifesi ise 25,00 TL ile 34,00 TL aralığında değişmekte.
  • Sakarya: Sakarya şehri en düşük fiyat tarifesi açısından pahalılık bandı yüksek olan bir şehir. Şehir içerisindeki en düşük gözlemlenen satış fiyatı 28,00 TL olurken fındığın en yüksek satış fiyatı ise 33,95 TL şeklinde karşımıza çıkıyor.
  • Samsun: Samsun şehri içerisinde belirlenen en düşük fındık satış fiyatı 24,18 TL olarak gözlenirken, fındığın en yüksek satış fiyatı ise 33,50 TL.
İLGİLİ MAKALE  Ayçiçek yağlarında 'güncel fiyatlar' ne durumda? BİM, A101, Şok ve Migros güncel ayçiçek yağı fiyatları

  • Trabzon: Trabzon şehri en dar fiyat aralığına sahip fındık satış piyasasına sahip. Fındığın Trabzon bünyesinde satışı ise 33,00 TL ile 34,00 TL aralığında değişiyor.
  • Terme: Samsun iline bağlı Terme ilçesinde fındığın en düşük piyasa fiyatı 25,00 TL, en yüksek satışı ise 33,50 TL olarak gözlemleniyor.
  • Ünye: Ordu iline bağlı Ünye ilçesinde fındık satışında fiyat tarifeleri ise en düşük olarak 25,75 TL, en yüksek seviyede ise 34,00 TL şeklinde gözlemleniyor.
  • Zonguldak: Zonguldak ilinde Ordu ve Giresun kadar yaygın olmayan fındık piyasası adına belirlenen fiyatlar ise en düşük seviye için 24,50 TL, en yüksek olarak ise 32,50 TL seviyesinde seyretmekte.
  • TMO: TMO tarafından belirlenen tabloda kendi bünyesinde satılan fındıkların fiyatları da mevcut. TMO bünyesinde satılan fındıkların piyasa fiyatları ise 26,50 TL ile 27,00 TL aralığında değişiklik göstermekte.