Milyonlarca adayın girdiği YKS sınavında, derece yapmak oldukça zor. 12 Yıllık eğitim sürecini tamamladıktan sonra, bu sınava giren adayların öğrenmesi gereken çokça konu var. TYT ve AYT sınavında derece yapmak isteyen öğrencilerin, bütün konular hakkında bilgi sahibi olması ve bu konular üzerinde oldukça soru pratiği yapması gerekiyor.

İzleyin; Üniversite sınavında derece yapmak isteyen öğrenciler nasıl ders çalışmalı? Kimler özel ders almalı?

Üniversite sınavında derece yapmak isteyen öğrenciler nasıl ders çalışmalı?

Öğrenciler, YKS sınavında öğrenim hayatında gördüğü bütün konulardan sorumlu tutuluyor. Derece yapabilmek için uzmanların önerileri öğrenciler detaylıca hazırlanmış bir ders programına ihtiyacı olduğunu, gerektiği durumlarda takviye ders kaynaklarına başvurmalarını söylüyor.

Derece yapmak isteyen bir öğrenci için temelde şöyle bir şart var, hiçbir olasılığı gözardı etmemeli. Yayınlarda konularla ilgili olan soruları çözerken hiçbir şeyi atlamadan hareket etmeli. Derece yapmak istiyorsa bir öğrenci, bütün konularla ilgili olarak söylüyorum, oldukça derinlik kazanmalı. Derece yapmak isteyen öğrenci, matematik üzerinden gidersek eğer bir matematik öğretmeni gibi olabilmeli. O derecelere ulaşabilmeli, çünkü bir soruya baktığı zaman o sorunun ona ne ilettiğini, görür görmez anlayabilmesini sağlayacak çalışmaları yapması gerekiyor. Bir öğretmen bir soru ile karşılaştığı zaman soruyu hızlı çözer. Burda şunun etkisi var öğretmenin yıllarca bu konuda pratik yapması. Derece yapan öğrencilere baktığım zaman gördüğüm, yaratıcı bir zekaya sahip olmaları ve hemen hemen hepsinin gerçekten çalışma disiplinine sahip olması. Geçmişte bir öğrencim türkiye 4.sü olmuştu bu öğrencinin yaptığı şey şuydu, matematik ile ilgili o hafta öğrendiği konuyu 6-7 tane soru bankasınından soru çözmüş ve hepsini bitirmiş oluyordu. Öğrencim soruları çözdükten sonra bazı soruların cevabından tatmin olmazdı kaynak sorunun cevabını versede emin değilse mutlaka gelir bana sorardı.- Mustafa Ergün

Üniversite sınavında derece yapmak isteyen öğrenciler nasıl ders çalışmalı

Kimler özel ders almalı?

Öğrencilerin tam olarak anlayamadığı ve eksik hissettiği konularda özel ders almaları gerekebiliyor. Bazı öğrenciler kalabalık sınıf ortamlarında istediği verimlilikte çalışamayabiliyor. Bu gibi durumlarda özel ders almak oldukça mantıklı. Çünkü birebir eğitimde alınan bilgilerin çok daha kalıcı olduğu biliniyor. Peki kimler özel ders almalı?

Öğrenci biraz zorlandığında hemen özel ders almamalı. Özel ders çalışan öğrencinin kendi başına aşamadığı problemleri desteklemesi amacı ile gerekli olabilir. Fakat burda özel dersi şöyle konumlandırmamız gerekiyor. Biz özel ders alalım ve özel ders aldığımız öğretmenle bütün soruları birlikte çözelim düşüncesi çok yanlış. Öğrenciler genelde bu çalışma düzeninin öğretmen tarafından yürütülmesini istiyorlar. Fakat öğretmenin çalışması öğrencinin başarılı olacağım hissine kaptırabiliyor. Bu doğru bir düşünce değil, özel ders destekleyici nitelikte kalmalı. Asıl olay öğrencinin kendisidir. Özel ders bütün problemlerini çözmez öğrencinin fakat yine söylüyorum çalışan bir öğrencinin emek veren bir öğrenci için özel ders yol açıcı bir etkiye sahiptir.

Üniversite sınavında derece yapmak isteyen öğrenciler nasıl ders çalışmalı

Sözel derslerde özel ders gerekli mi?

Sözel dersler, daha çok okuduğunu anlama ve ezber üzerinedir. Uzmanların önerileri öğrencilerin sözel derslerde başarılı olabilmeleri için özel dersten önce çokça konular üzerinde pratik yapmalarını ve okuyabildikleri kadar kitap okumalarını öneriyor.

Ben çok gerekmeyebileceğini düşünüyorum açıkcası. Öğrencilerin kendi çalışmaları ile sözel konuları öğrenebileceğini düşünmekteyim. Belki öğrencinin belli konularda aşamadığı problemleri oluyorsa bu durumda özel ders desteği yol gösterici olabilir.