YKS tercih sonuçlarının açıklanması ve üniversite kayıt işlemlerinin tamamlanması ile beraber, üniversitelerin ne zaman açılacağı merak edilir oldu. Üniversitelerde 2022 – 2023 eğitim ve öğretim yılının başlamasına çok az bir zaman kaldı. Üniversitelerin kesin açılış tarihi, ek yerleştirme kontenjanlarının dolması ile birlikte belli olacak. Peki, üniversiteler ne zaman açılacak? İşte cevabı.

2022 – 2023 etiğim ve öğretim yılında üniversiteler ne zaman açılacak?

Geçen sene 13 Eylül tarihinde eğitim ve öğretime başlayan üniversitelerin bu yıl ne zaman açılacağı henüz belli değil. Üniversitelerin açılış tarihi, üniversitelerin bireysel akademik takvimlerine göre değişiklik gösteriyor. Üniversitelerde yeni eğitim ve öğretim yılının eylül ayının son haftasında ya da ekim ayının ilk haftasında başlaması bekleniyor. 2022-2023 üniversitelerde eğitim ve öğretim yılı için kısa bir zaman kaldı. 22-26 Ağustos tarihlerinde tamamlanan üniversite kayıt işlemlerinin ardından şimdi de gündemde YKS ek tercih kılavuzu yer alıyor.

2022 – 2023 Eğitim ve öğretim yılı takvimi

2022 – 2023 eğitim ve öğretim yılı, 12 Eylül tarihinde başlayacak ve 16 Haziran 2023 tarihinde son bulacak. 2022 – 2023 eğitim ve öğretim yılının yarıyıl tatili ise 23 Ocak – 3 Şubat 2023 tarihleri arasında yapılacak. 14 – 18 Kasım 2022’de birinci ara tatil, 17 – 20 Nisan 2023’te ise ikinci ara tatil yapılması planlanıyor.

2022 YKS Ek yerleştirme tarihi belli mi?

YÖK tarafından yapılan açıklamada, ek yerleştirme tercihlerinin 7 – 13 Eylül 2022 tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu.

YKS ek yerleştirme tercihleri: 7 Eylül – 13 Eylül

YKS ek yerleştirme için ödemeler: 14 Eylül

YKS ek yerleştirme elektronik kayıt: 25 Eylül – 28 Eylül

YKS üniversitede ek yerleştirme kayıt: 26 Eylül – 30 Eylül

Üniversite ek yerleştirme başvurusu nasıl yapılır?

Üniversitelere ek yerleştirme, ÖSYM üzerinden yapılacak. Adaylar, ek tercihlerini 7 – 13 Eylül 2022 tarihleri arasında T.C. Kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleri ile ÖSYM’nin resmi internet sitesinden ya da “ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulaması”ndan yapabilirler.

Ek tercih ödemeleri nasıl yapılacak?

Ek yerleştirme ödemeleri, 14 Eylül tarihinde yapılacak.

İLGİLİ MAKALE  İlk 500'de sadece 6 Türk üniversitesi! Dünyanın en iyi 500 üniversitesi

YKS Ek yerleştirme tercih ücreti ne kadar?

YKS Ek yerleştirme tercih ücreti, 30 TL olarak belirlendi.

ÖSYM tarafından yapılan bilgilendirmeye göre:

ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından yerleştirme ücreti alınmayacaktır. Bu kapsamda olan adayların, Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerini Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) sorgulatarak ÖSYM sistemine işletmiş olmaları gerekmektedir. Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerini ÖSYM sistemine işletmek isteyen adaylar; T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleriyle ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine giriş yapıp, PROFİLİM kısmında yer alan “Şehit / Gazi Yakınlık Bilgilerim” sayfasında bulunan “Şehit/Gazi Yakınlık Bilgilerimi Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Güncelle” butonuna basarak, bu bilgilerinin ÖSYM sistemine girişini sağlayabileceklerdir.

Ek yerleştirme üniversitelerdeki kayıt ne zaman yapılacak?

Tercih ettikleri bölümlere yerleşme hakkı kazanan adayların 25 – 28 Eylül tarihleri arasında elektronik kayıt yaptırmalılar. Ek yerleştirmelerin üniversitede kayıtları da 26 – 30 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Merkezi yerleştirme ile bir yükseköğretim programına yerleşen adayların ek yerleştirme için başvuru yapmaları mümkün değildir.

Kayıt için gerekli belgeler

a) Adayın mezun olduğu ortaöğretim kurumundan aldığı diplomanın aslı veya onaylı örneği ya da yeni tarihli mezuniyet belgesi

b) Yükseköğretim kurumlarına kayıt işlemlerinde öğrencinin YÖKSİS veri tabanında başka bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olduğunun tespit edilmesi halinde aynı düzeyde örgün bir programa kayıt yaptırmaması halinde ortaöğretim diplomasının aslı olmadan da kaydı yapılarak daha önce kayıtlı olduğu yükseköğretim kurumundan bu bilgi teyit edilecektir.

c) Aday ek puandan yararlanarak yerleştirilmiş ancak alanı diplomasında veya mezuniyet belgesinde belirtilmemişse, hangi okul ve alandan mezun olduğunu gösterir resmî belge (METEM programlarından mezun olanların diplomalarında okul adı olarak, diplomayı düzenleyen merkezin adı yazılmaktadır.)

ç) Yükseköğretim kurumları tarafından talep edilmesi durumunda 12 adet 4,5 cm x 6 cm boyutunda fotoğraf

d) Katkı payının/öğretim ücretinin ödenmesi ile ilgili belge

e) Kayıttan önce belirlenip üniversite tarafından ilan edilecek diğer belgelerin aslı veya üniversite onaylı suretleri