Yaz aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden birisi olan patlıcan içerisinde bulundurduğu faydaları ile adeta insanlar için vazgeçilmez bir konumdadır. Özellikle çoğu yemeğin yanında gitmesi ve lezzetli olması çok fazla tüketilmesine neden olmaktadır. Doğadaki tüm sebzelerde, meyvelerde insanlar için çok büyük yararlar saklıdır. Patlıcanda içerisindeki maddeler sayesinde çok faydalı ve çok doyurucu bir besindir. Karnı tok tutmasının yanı sıra bazı hastalıklara iyi gelmesi onu doğal bir ilaç haline getirmiş durumdadır. Özellikle yaz ayları geldiğinde evlerde en çok tüketilen besinlerin başlarında yer almaktadır.

Patlıcanın anavatanına baktığımızda Güneydoğu Asya’yı görmekteyiz. Özellikle Hindistan ve Çin bölgesinde çok fazla yetiştirilmektedir. Ancak Afrika’da yabani bir tür olarakta görülmektedir. Patlıcanın tüm dünyaya yayılması ve ülkemize gelmesi ise önce Arapların (Mısır) sayesinde İspanya’ya ardından da İspanyollar sayesinde Anadolu’ya taşınmasıyla ülkemize gelmiştir. Ülkemizde her yaz ayında çok fazla yetiştirilen ve ekonomik olarak binlerce insana geçim kaynağı olan patlıcan en çok Akdeniz Bölgesinde yetiştirilmektedir. Ancak Akdeniz bölgesi ile sınırlı değildir. Özellikle Ege, Karadeniz ve Güney Doğu bölgelerinde de çok fazla yetiştirilmektedir.

Ülkemizde çok çeşit yemekler yapılmaktadır. Bu yemeklerin çoğunda patlıcan mutlaka yer almaktadır. Özellikle tüm dünyaya mal olmuş bazı yemeklerimizde çok fazla kullanılmaktadır. Karnıyarık, imambayıldı ve bazı patlıcan kebapları örnek verilebilir. Bazı ana yemeklerin yanında meze olarakta çok fazla kullanılmaktadır. Yemeklerin yanı sıra patlıcanın turşusu, dolması, köftesi gibi çeşitli alanlarda da kullanılmaktadır.

İçerisindeki faydaları saymakla bitiremeyeceğimiz patlıcan çoğu hastalığa iyi gelmektedir. Son yapılan araştırmalarda bu doğrular niteliktedir. Özellikle kemik erimesi, anemi gibi hastalıkla çok iyi geldiği için uzmanlarca tavsiye edilmektedir. Patlıcanın ayriyeten kansere de iyi geldiği tespit edilmiştir. Patlıcanın faydalarına bakacak olursak;

Patlıcanın insan sağlığına faydaları nelerdir?

  • Kansere karşı iyi gelir.
  • Kemik sağlığını korur ve kemik erimelerini önler.
  • Anemiye iyi gelir.
  • Bol miktarda demir içermektedir.
  • Beyin gelişimini destekler.
  • Yorgunluk ve stresi azaltır.
  • Vitamin ve mineral açısından oldukça zengindir.
  • Hazımsızlığa iyi gelir.
  • Kan üretimini arttırır.
  • Kalp dostudur.
  • Kas kasılmalarını engeller.

Patlıcan içerisindeki maddelerle insanlara çok fayda sağlamaktadır. Özellikle kemiklerin sağlığını korumakta ve ileride görülebilecek kemik erimelerini engellemektedir. Ayrıca beyin sağlığını ve kalp sağlığını da korumaktadır. İçerisinde barındırdığı vitamin ve minerallerle insanın ihtiyacını karşılamaktadır. Bunun dışında stresi azaltmakta ve yorgunluğu da almaktadır. Patlıcanın kendisi kadar sapı da çok faydalıdır. Özellikle bazı hastalıklara iyi gelmesi patlıcan sapının atılmaması gerektiğini göstermektedir. Genellikle çöp diyerek atılan patlıcanın sapları özellikle basura çok iyi gelmektedir.

İLGİLİ MAKALE  Patlıcan hangi mevsimde yetişir?

Patlıcan sapının faydaları nelerdir?

İnsanlar genellikle patlıcanı yemeklerde kullanırken saplarını çöpe atmaktadır. Ancak patlıcanın kendisi kadar sapları da çok büyük faydalar içermektedir. Patlıcan sapı özellikle hemoroit hastalığına yani basura çok iyi gelmektedir. Yapılan incelemeler sonunda patlıcan saplarının çok önemli ve faydalı olduğu ortaya çıkmıştır. İlaç, ameliyat ve ya herhangi bir cerrahi müdahale olmadan basurdan kurtulmak için bu yöntem mutlaka denenmelidir. Üstelik yapılması çok kolay ve pratiktir. Bunun için yapılması gereken şey patlıcanın saplarını kaynatıp düzenli olarak içmektir.

Bu karışımı yapmak için yaklaşık olarak 10 tane patlıcanın sapı, 10 ile 12 bardak su ve yarım limon suyu gerekmektedir. Öncelikle sapları temizleyip soyun. Ardından da bunları tencereye atın ve 12 bardak kadar su ekleyin ocakta iyice kaynayana kadar bırakın. Ardından kısık ateşle demlenmesi için yine ocakta bekletin. Buradaki en önemli kriter tencerenin kapalı olmasıdır. Ardından 10 dakika kadar demlendikten sonra bu karışımı ocaktan alın ve içerisinde yarım limon suyu ilave edin. Daha sonra temiz bir kaba süzgeç yardımıyla boşaltın. Bu karışımı buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Önemli olan şey abartıya kaçmadan düzenli bir şekilde tüketilmesidir. Günde 2 bardak içmek idealdir. Bu karışımı ortalama 5 gün kadar tüketebilirsiniz. Bu süreçte basur temizlenene kadar açı yemekler yememeye dikkat etmelisiniz.