Çay, her an ve her yerde içilen bir içecektir. Türk kültüründe de oldukça geniş bir yere sahip olan çay, yeterli miktarda tüketildiğinde oldukça faydalı bir içecek olmaktadır. Fakat sadece çay değil, çay posasının faydaları da vardır. Bu yazımızda sizlere çay posasının faydaları nedir? Çay posalarını nasıl kullanırız? Sorularını cevapladık.

Çay posasının faydaları nelerdir?

Çay kadar çay posasının da faydası vardır. Özellikle cilt bakımı ve ağır kokuların giderilmesinde oldukça fayda sağlamaktadır. Çay posasının sağladı faydalar şöyledir:

Göz sağlığı

Gözlerimiz gün içinde yorulur. Özellikle masa başında çalışanların kabusu olan göz yorgunluğu, göze yapılacak çay posası banyosu ile geçirilmektedir. Çay posası banyosu, gözlerdeki çapaklanmayı ve göz akıntısına da iyi gelmektedir. Çay posası banyosu için bir pamuğa ihtiyacınız var. Bir kapta hazırladığınız çay posasına biraz pamuk bandırıyorsunuz. Daha sonra ise gözlerinizi kapatıp, çay posasına bandırdığınız pamuğu gözlerinizin üstüne koyuyorsunuz. Eğer elinizle bastırmak istemiyorsanız, bir göz bandını da pamukların üstüne çekebilirsiniz.

Çay posası ile yapılan göz banyosunu aynı şekilde göz altı torbalarınız için kullanabilirsiniz. Düzenli olarak yapacağınız bu işlem, yorgun ve bitkin gözüken gözlerinizi düzeltecektir.

Sinek ısırığı ve arı sokması

Sinek ısırıkları ve arı sokması can sıkıcı bir durumdur. Özellikle yaz aylarında sivrisinekler ortaya çıktığı için, yaz aylarında vücudumuzun her tarafını ısırabiliyorlar. Arı sokması veya sinek ısırığı sonrası ise vücutta iz bırakmakta. İz dışında ise çok fazla kaşınmaya sebep olmaktadır. Fakat çay posası ile arı sokmasının veya sinek ısırığının olduğu bölgeye kompres yaparsanız, iyileşme sürecinizi hızlandıracaksınızdır. Ayrıca çay posası, insanı bunaltan kaşınmayı da gidericektir. Bu uygulamayı yaparken temiz bir bez kullanmanızı tavsiye ederiz. Aksi takdirde yaranız enfeksiyon kapabilir.

İlk önce temiz bir bez alıyoruz ve çay posasına bastırıyoruz. Daha sonra ise çay posasına bandırdığınız bu bezi de yaranızın olduğu bölgeye bastırıyoruz. Yaklaşık 15 dakika sonra bezi tekrar çay posasına bastırıp tekrar yara üzerine bu bezle baskı uyguluyoruz. Bu işlem sayesinde, yaralarınızın. iyileşme süresi hızlanırken, aynı zamanda yaraların kaşınmasını engelliyor.

İLGİLİ MAKALE  Her sabah maden suyuyla yüzünüzü yıkarsanız (Kaynak: izlehaber.com)

Ayak kokusu

Ayak kokusu, genelde bütün gün dışarıda çalışanların başına geliyor. Bir su içerisine çay posasını koyun. Daha sonra ise ayağınızı bu su içerisinde yaklaşık 20 dakika bekletin. Bu uygulama sayesinde ayak kokusunu yok edeceksiniz.

Cilt temizleme

Cildimizin yüzeyinde her zaman ölü deri tabakası bulunmakta. Bu ölü cilt tabakası ise düzenli olarak temizlenmediğinde, ciltte batıklar meydana getirebilmekte. Bu ölü cilt tabakasını temizlemek için ise çay posası yeterli olacaktır. Duştan önce çay posası ile yapacağınız peeling işlemi, bu ölü deri tabakasından kurtulmanızı sağlayacaktır. Ayrıca nemlendirici cilt maskesi olarak da kullanabileceğiniz çay posası, cildinizin nem ve sebum dengesini düzenleyecektir.

Buzdolabındaki kötü kokuları giderme

Çay posası ile buzdolabında olan kötü kokuları yok edebilirsiniz. Bunun için sadece çay posasını bir kaba koyup, buzdolabının orta sıradaki raflardan birine koymanız yeterli olacaktır. Yaklaşık 1,5 çay posasının buz dolabında kalması yeterli olacaktır.

 

Video: Her Bitki İçin Çay Gübresi Nasıl Kullanılır EV YAPIMI ORGANİK GÜBRE

Boğazı rahatlatma

Çay posası, tıpki çay gibi boğazını rahatlatır. Çay posasının bu etkisini görebilmek için, sadece çay posası ile gargara yapmanız yeterli olacaktır. Günde 2 defa uygulayacağınız bu işlem, boğaz ağrınızı dindirecektir. Ayrıca bu gargara işlemi, boğazını balgamdan temizleyecektir.