Yaz aylarında araba yolculukları gibi aktiviteler her ne kadar güzel olsalar da, bazı şeyleri yaptığınızda ya da yapmadığınızda bu aktiviteler birer işkence gibi gelebilir. Örneğin camları ve kliması kapalı bir arabada yaz aylarında seyahat etmek tatlı bir yolculuktan çok uzun süren bir ders gibi gelebilir ve oldukça can sıkıcıdır. Öte yandan camları açık arabadan içeriye giren rüzgar gibisi yoktur. Ya da klimayı açıp püfür püfür bir yolculuk etmek de mutluluk vericidir. Ancak bu gibi yöntemleri kullandığımızda da yakıt harcamış oluruz ve yakıtı korumak için iki yoldan daha ekonomik olanı seçmek artık bir gereklilik.

Araba kullanırken hangisi daha ekonomik?

Sıcak yaz aylarında seyahat edecekler için cam ya da klima kullanmak zorunluluk desek yanlış olmaz. Aracınızdan birinden birini kullanmak hem içerideki havayı temizler hem de sizi sıcaktan korur. Ancak bu iki yol için ortaya atılan ve yıllardır tartışmalara sebep olan durum ise hangisinin daha çok yakıt harcadığı sorusu. Çoğu kişiye göre klima açmak daha çok yakıt harcayacaktır. Ancak şunu da belirtmek gerek ki, sadece cam diyerek  geçmemek gerek. Her me kadar fiziksel olarak daha düşük maliyetli gibi görünse de aslında otoyol gibi yollarda cam açmak daha ekonomik değil, aksine sizi daha çok zarar sokacak bir yol.

Hızlı giden bir araba içerisine dolan rüzgar eğer ters yönlü esiyorsa, bu araç içerisindeki hava akımının ağırlaşmasına ve ters önde büyük bir direnç etkisi oluşmasına neden olacaktır. Bu da aracın daha yoğun bir tempoda çalışmasını ve bu nedenle de daha fazla yakıt harcamasını ortaya çıkarır. Otoyollardaki gibi yüksek hızla ilerleyen rüzgara karşı en mantıklı alternatif ise klima açmak olacaktır. Açacağınız klima ters yönde gelen rüzgarda bulunan havayı direkt olarak size iletecek ve bu sayede hem ekonomik olarak hem de hissiyat olarak rüzgarın esişini ayağınıza getirir.

Yine de pek güvenmemek gerek

Her ne kadar klima açmak otoyollarda ilerleyen araçlar için mantıklı ve karlı bir seçenek olsa da, şehir içerisinde trafikte bu yöntemi kullanmak da oldukça fazla yakıt harcanmasına yol açıyor. Bu nedenle hangi özelliği nerede kullanacağınızı bilmek fazladan yakıt tasarrufu ve keyifli yolculuklar demek de olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Tiguan 2021 fiyat listesi

Arabayı sürmeden önce camları açın

Eğer arabanızı her çalıştırdığınızda önceden camlarını açarsanız, ilerleyen saatlerde klma ve cam nedenleri ile yaşayacağınız sorunu da ortadan kaldırır. Araba ilk çalıştığı anda camları açarak araba içerisindeki havanın temizlenmesini sağlayabilirsiniz. bu şekilde klima açmak istediğiniz zaman daha yüksek bir performansta çalıştırmanıza da gerek kalmaz. bu sayede hem yakıttan, hem zamandan hem da sağlığınızdan en üst verimi alabilirsiniz.

Hem klima hem havaya dikkat edilmeli

Her ne kadar bu alternatifler sıcak yaz günlerinde serinlememize yardım etse de, havadan topladıkları kir ve pisikler de karışacak ve çektiğimiz her nefeste akciğer sağlığımızı aslında farkında bile olmadan zorlamış olacağız. Bu nedenle hava her ne kadar sıcak da olsa, klima ve camları açmak yerine birazcık sabrederek sonrasında daha sağlıklı bir biçimde edinmek en iyisi olacaktır.