Topuk dikeni, topuğun kemiği ile taban çukurunun arasında oluşan kemiğe benzer bir kalsiyum birikintisi olarak bilinir. Daha çok topuğun ön kısmında başlar ve ayağın diğer kısımlarına etkilemeye başlar. Boyut olarak genellikle 0,5 santimetredir. Bu nedenle her topuk dikeni çıplak göz ile görülmemektedir.

Tıpta osteofit olarak adlandırılan topuk dikeninin tanısını koymak zor olabilir. Bunun nedenlerinden biri de kas ile bağ dokusunda görülebilen uzun süreli gerginlikten kaynaklanmaktadır. Sert yüzeylerde yürüme, koşma ya da zıplamaktan kaynaklanabilen tekrarlayıcı stres topuk dikeni oluşumu için yaygın bir nedendir.

Topuk bölgesinin ön kısmında ağrı, ısı artışı ve şişlik gibi iltihap benzeri belirtiler oluşmaktadır. Her zaman ağrı yapmaz ve her topuk ağrısı da topuk dikeni değildir. Topuk dikenini iltihap giderici ilaçlar ve ortezler ile tedavi edilmektedir.

Topuk Dikeni Nedir?

Topuk kemiğinde gelişim gösteren sivri uçlu kemik büyümeleri olup topuk kemiğinin altındaki kalsiyum birikintilerinden oluşmaktadır. Röntgen filmlerinde, topuk dikeni 1-1,5 cm çıkıntı şeklinde görülür. Topuk dikeni, topuğun önünde ve ayak kemerinin altında veya topuğun arkasında bulunabilmektedir. Topuk arkasında oluşan topuk dikeni genellikle asil tendonun iltihaplanması ile ilgilidir.

Topuk Dikeni Oluşumu Nedenleri Nelerdir?

Topuk dikeni uzun süre boyunca kas ile bağ dokusunda oluşan zedelenme, zorlanma ve aşırı yük binmesi gibi durumlarda ortaya çıkabilmektedir. Topuk dikeni zaman için gelişime uğramaktadır. Egzersiz ya da spor sonraları ortaya çıkmaz. Çoğunlukla topuk ağrısı gibi erken belirti verebilmektedir. Bu nedenle bu görülen belirtiyi göz ardı etmemek gerekir. Topuk dikeni genellikle sert yüzeylerde yürüme, desteksiz ayakkabıları giyme, aşırı koşma ve zıplamadan da kaynaklanabilmektedir. Aynı zamanda topuk dikeni oluşumu bazı hastalıklara bağlı olarak da gelişir.

Bu hastalıklar;

  • Obezite
  • Artrit
  • Yürüme sorunları
  • Parmak arası terlik

Ortopedik olmayan ayakkabı kullanımları topuk dikeni oluşumuna sebebiyet vermektedir.

Topuk Dikeni Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Topuk dikeni oluşumlarında en önemli şikayetlerden biri kişinin sabahları yataktan kalkarken birkaç adım atması sonucu ortaya çıkan şiddetli ağrılardır. Ancak genellikle bu ağır birkaç adım attıktan sonra ortadan kaybolmaktadır. Bu gibi şikayetler sonucu doktora gidildiğinde ilk önce ayak röntgeni çekilir ve kemik çıkıntısının filmde görülmesi bu ağırının topuk dikeninden olduğunun kanıtıdır.

İLGİLİ MAKALE  Topuk dikeni neden olur ve en etkili topuk dikeni geçirme yöntemleri nelerdir?

Topuk Dikeni Doğal Tedavi Yöntemi İle Nasıl Geçer?

Topuk dikeni tedavisi için uygulanacak çok farklı doğal tedavi yöntemleri bulunmaktadır.

1- Epsom Tuzu Banyosu

Epsom tuzu içeriğinde magnezyum sülfat içererek doğal oluşan şifalı bir tuzdur. Topuk dikeni içinde suya biraz Epsom tuzu serpilere ayaklar için bırakılır. Ayaklar suyun içerisinde iken topuklara masaj yapılır.

2- Esansiye Yağlarla Masaj

Biberiye ya da lavanta gibi saf esansiyel yağların antiinflamatuar özelliklerinden ağrıyı azalmaktadır.

3- Elma Sirkesi

Elma sirkesi kemik içindeki fazla kalsiyumu çıkardığı bu nedenle de rahatlama sağladığı bilinmektedir. Birkaç damla elma sirkesini ılık suya damlatarak daha sonra bu su ile ıslatılmış havluyu topuk etrafına sürülme işlemi yapılmalıdır.

4- Karbonat

Yarım çay kaşığı karbonatı, bir çay kaşığı su ile karıştırarak macun haline getirilir ve topuk kısmına masaj yaparak sürülür.

Video: ESWT Tedavi Uygulaması Calcific Tendinitis (Topuk Dikeni Tedavisi)

Topuk Dikeni Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Bu ameliyat sadece topuk bölgesine değil, topuğun üst kısımlarındaki geniş alanlarındaki sinir uçlarıyla da kasları gevşetme işlemi yapılmaktadır. Ameliyat sonrasında hasta altı haftalık bir iyileşme sürecine girer. Hasta bu iyileşme sürecini ayağına takılan özel bir atel ya da jel ile birlikte ayağın üstüne basmadan, buz tedavisi uygulanarak geçirmektedir.

Hastanın dikişleri alınmasından sonra egzersiz veya fizik tedavi planlanabilmektedir. Ameliyatı yapılan hastanın altıncı haftada yavaş yavaş yürümesi ile sekizinci haftada ise normal yaşamına dönmesi beklenmektedir.

Seyredin: PLANTAR FASİİT (TOPUK DİKENİ) İÇİN EGZERSİZLER

Topuk Dikeni İçin İlaçlar

Topuk dikeni tedavisi için geliştirilmiş özel bir ilaç bulunmamaktadır. Tedavisinde kullanılan ilaçlar genellikle iltihap süreçlerinin baskılayan ve doku iyileşmesini hızlandırma yaparak şikâyetleri kontrol altına almaya yardımcı olmaktadır. Bu amaçla kullanılan ilaçlar bulunmaktadır.

Ağrı Kesici ile İltihap Giderici İlaçlar

İbuprofen ile Naproxen ilaçları doktor tarafından verilerek ağız yoluyla alınmaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Topuk çatlağı neden olur ve nasıl geçer? (Kaynak: soru.com.tr)

Krem, Merhem İle Jeller

İltihapların gitmesi ve ağrıların geçmesi için krem, jel veya merhemler faydalı olmaktadır.

Steroid Enfeksiyonları

Diğer yapılan tedaviler işe yaramaz ise ameliyat yapılmadan önce hasta olan bölgeye steroid enjeksiyonları yapılabilmektedir.