Cilt sorunları arasında çatlaklar ilk sıralarda yer alıyor. Özellikle topuk bölgelerinde yer alan çatlaklar ayak sağlığını tehdit ediyor. Zaman zaman çatlaklar derin yarıklar şeklinde olabilir. Bu çatlaklar ağrı ve sızılara yol açabilir. Sağlık anlamında olumsuzluk yarattığı gibi görsel açıdan da son derece rahatsız edicidir.

Topuk çatlakları birçok farklı nedenden kaynaklanır. Mevsimsel etkiler, ayak bakımının ihmal edilmesi, sağlıksız beslenme, yanlış ayakkabı ve çorap seçimi gibi pek çok neden sayılabilir. Yanlış alışkanlıklar nedeniyle topuklarda kötü görüntüler oluşur. Topuk çatlakları için pek çok tedavi yöntemi var. Bu tedavi yöntemleri evde pratik bir şekilde hazırlanabilir. Her banyo sonrasında düzenli olarak şifalı bitkilerden yararlanılabilir. Böylece kısa sürede bu cilt probleminden kurtulmak mümkün.

Topuk Çatlaklarının Nedenleri

  •  Topuk çatlaklarının birçok nedeni var.
  • Tedavi edilmeyen nasırlar
  • Diyabet
  • Egzama ve sedef gibi kronik cilt problemleri
  • Troid hastalığı
  • Mevsimsel cilt kuruluğu
  • Ayak bakımının yeterince ve doğru yapılmaması
  • Sağlıksız ve dengesiz beslenmek
  • Yanlış ayakkabı seçimi
  • Ayakların uzun süre havasız kalması, uzun süreli ayakkabı kullanımı
  • Yaşlanma

Tüm bunlar ayaklarda kurumaya buna bağlı olarak cilt hasarlarına yol açar. Topuk derilerinde ciddi çatlaklar ve yarıklar meydana gelir.

Yöntem 1: Vazelin

Cilt çatlaklarında en iyi çözümlerden bir tanesi vazelindir. Vazelinin, yüksek nemlendirici ve yumuşatıcı özelliği vardır. Bu özellikleriyle çatlak bölgeleri onarır ve sertlikleri yok ederek bölgeye istenen yumuşaklığı verir.

Öncelikle ayaklar ılık suya konur. Bir süre suda bekletilerek yumuşaması sağlanır. Topuk taşıyla hafifçe sürtülerek kabaran ölü deriler atılır. Böylece ayağın rahat nefes alması sağlanır. Ayaklar kurulandıktan sonra bir parça vazelinin üzerine bir çay kaşığı kadar limon suyu konulur ve karıştırılır. Bu karışım topuklara sürülür. Topuk karışımı emdikten sonra ayaklara çorap giyilir. Bu vazelin karışımı düzenli olarak kullanılırsa topuk çatlakları iyileşir. Çatlaklar kapanarak cilt iyileşme gösterir.

Seyredin: Topuk Çatlaklarını 3 Günde Yok Edin | Mantarları Temizler ve Yumuşatır

Yöntem 2: Gül Suyu ve Gliserin

Gül suyu ve gliserin topuk çatlakları için iyi bir çözümdür. İkisi de kozmetik sektöründe kullanılan ürünlerdir. Gül suyu, antiseptik özelliklere sahiptir. Aynı zamanda antienflamatuvar ve antioksidan özellikleri de vardır. İçerdiği vitaminler cildi besler ve korur. Gliserinin ise yumuşatıcı ve cildi yatıştırıcı özellikleri varır.

İLGİLİ MAKALE  Ayak baş parmağında meydana gelen uyuşma neye işaret eder? (Kaynak: soru.com.tr)

Bir miktar gliserine biraz gül suyu eklenir. Ayaklar ılık suda bekletildikten sonra gül suyu ve gliserin karışımı topuklara sürülerek yedirilir. Bu karışım bir hafta botunca düzenli kullanılırsa topuklardaki çatlak bölgeler iyileşmeye başlar.

Yöntem 3: Bal

Bal lezzeti kadar şifalarıyla da biliniyor. Bal, antibakteriyel bir besindir. Bu özellikleriyle cilt dostudur. Cilt sorunlarını onarır ve iyileştirir. Bal maskesiyle topuklardaki çatlaklardan kurtulmak mümkün. Bir kabın içine bir miktar ılık su konur. Suyun içine bir miktar bal ilave edilir ve karıştırılır. Ayaklar bu suya konur ve on beş dakika kadar bekletilir. Bu süre sonunda ayaklar durulanır ve kurulanır. Ponza taşı yardımıyla topuklar törpülenir. Ancak, bunun çok hafif hareketlerle yapılması gerekir. Topuk çatlaklarla dolu olduğu için yıpranmış durumdadır. Dolayısıyla bu bölge hassastır. Bu yüzden hafif hareketlerle deriyi incitmeden işlem yapılmalıdır. Bu işleme düzenli olarak devam edilirse topuk çatlaklarında iyileşmeler olur.

Yöntem 4: Limon

Limon içerdiği vitaminlerle cildi besler. Antiseptik özellikte olduğu için cildi korur, mikroplardan arındırır ve bakterileri yok eder.Limonla tedavi için ayaklar güzelce temizlenir ve ılık suyla yumuşatılır. Yarım limon sıkılır.Sıkılmış yarım limon topuk bölgesine yerleştirilir ve topuk ovularak masaj yapılır.

Diğer bir yöntem de mevcut. Yarım kova suyun içine limon suyu konur. Bunlara ek olarak tuz da eklenir. Ayaklar bu suya konur. Yarım saat kadar ayaklar bu suda tutulur.

Yöntem 5: Muz Kabuğu

Muz, birçok fayda sağlayan bir meyve. Cilt için de birçok faydası var. Muz kabuğuyla topuklar yaklaşık on beş dakika kadar ovulur. On dakika beklendikten sonra ayaklar durulanır.Her banyo işlemi sonrası bu uygulanabilir. Zaman içinde çatlakların azaldığı ve iyileştiği görülür.

Yöntem 3: Nemlendirici Krem

Çatlamış topuklar için nemlendirici krem önerilir. Her banyo sonrasında güvenli bir markanın nemlendirilmiş kremiyle topuklara masaj yapılmalıdır. Kremleme işleminden sonra pamuklu çorap giyilmesi önerilir. Böylece ayak sıcak kalır ve kremin cilde işlemesi kolay olur.