Kireçlenme eklemlerde görülen kronik bir rahatsızlıktır. Diğer bir adı dejeneratif eklem hastalığıdır. Kireçlenme vücudumuzdaki bütün eklem yerlerinde görülebilir ancak kol, bel, kalça, boyun, başparmak çoğunlukta olmakla birlikte diğer parmaklarda da sıklıkla görülür. Kireçlenme her yaşta ve herkeste görülebilir ancak daha çok 65 yaş üstü ve eklemlerini aşırı kullanan kimselerde görülür.

Kireçlenme Nedenleri

Kemiklerimizin ucunda kıkırdaklar bulunur. Bu kıkırdaklar kemik uçlarımızı kaplar. Normal bir kıkırdak yumuşak ve kaygan bir haldedir ve kemikler arasında yastık görevi görerek kemiklerin rahat hareket etmesini sağlar. Kireçlenme söz konusu olduğunda ise kıkırdak aşınır ve bozulur. Bu yüzden de bölgede ağrılar olur.

Kimi zaman bu bölge şişer, hareket etmekte zorlanmaya başlar. Bu rahatsızlığın devamında aşınma devam ettiği için kemikler kırılmaya ve bu bölgede kemik parçaları birikmeye başlar. Bu duruma eklem faresi adı verilir. Biriken kemik parçaları zamanla iltihaba neden olur. İltihap ise buradaki kemiğin çok daha fazla zarar görmesine neden olur. Ağrılar artmaya devam eder.

İzleyin: 2 Dakikada Sağlık (Kireçlenme nasıl oluşur, hangi yöntemlerle tedavi edilir?)

Kireçlenme Belirtileri

  • Kireçlenmede en sık karşılaşılan belirti kireçlenen bölgede sertleşme ve ağrının olmasıdır.
  • Eklemde meydana gelen hareket etmede zorlanma ve eklemdeki sertlik,
  • Ağrıyan eklem çevresinde şişkinlik,
  • Gün içindeki hareketlilik azaldığında ya da gece ağrıların artması belirtiler arasındadır.
  • Görülebilecek Bazı Kireçlenmeler
  • Kalça Kısmında: Kasık bölgesinde veya kalçada kimi zaman diye uyruk veya dizlere doğru uzayan ağrılar şeklinde görülür.
  • Diz: Hareket ettiğinde dizden gelen olağandışı sesler, aşınma hissi ve dizdeki ağrılar ile ortaya çıkar.
  • Parmaklar: Kemiğin çıkıntılı görünmesi, ağrılar, şişkinlikler, kızarıklıklar şeklinde ortaya çıkar.
  • Ayaklar: Ayak başparmağında ağrı ve hassasiyet meydana gelmesi. Bileklerde vaya ayak tabanında ağrı meydana gelmesi şeklinde görülür.

Kireçlenme Tanısı

Fizik muayene sırasında doktorun gözlemlediği şişlikler, kızarıklar ile ağrı şikayetleri tanı koymada yardımcı olur. Laboratuvar testleriyle birlikte görüntüleme ve sıvı analizleri sonrasında kesin tanı konur.

İLGİLİ MAKALE  Bamya tohumu faydaları. 'Bamya tohumu' ile kireçlenme, bel, diz ve boyun ağrılarına çözüm (Kaynak: soru.com.tr)

Tedavi Yöntemleri

Rahatsızlığı tamamen bitiren bor tedavi olmamakla birlikte ilaçlar sayesinde yavaşlatılabilir ve azaltılabilir. Gerekli görüldüğü durumda cerrahi işlem yapılabilir. Düzenli spor, sağlıklı beslenme ve sağlıklı kilo verimi de kireçlenmenin önüne geçer.

Makalemizin içeriği tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Yazıda tedavi edici sağlık hizmetine yönelik bilgiler içeren ögelere kesinlikle yer verilmemiştir. Tanı ve tedavi için mutlaka doktora başvurunuz.