Akciğer ve solunum yollarını koruyan mukusa balgam deniliyor. Solunum yolu ile vücuda giren ve bir takım hastalıklara neden olan maddelerin ve bakterilerin uzaklaştırılması için kullanılan filtreme işlemidir. Filtre görevi üstlenerek bu bölgeleri nemlendirir. Antikor, protein, su ve bazı tuzlardan oluşan balgamın bir rengi bulunuyor. Bu renk berrak ve açık bir renktir.

Özellikle akciğerler aracılığı ile üretilmiş olan balgam öksürük ile birlikte dışarı atılır. Mideden gelen akıntılar, sinüs akıntıları, geniz akıntıları balgam olarak alınmazlar ve balgam normal şartlarda tehlikeli bir durum oluşturmaz. Yalnızca solunum yolunu tıkandığında tehlikeli bir hal alır. Solunum yolu tıkandığında yeterince nefes alınamaz ve dokular oksijensiz kalır.

Balgam Nedir?

Akciğerler herhangi bir nedenden dolayı hasar gördüğünde aşırı miktarda balgam üretir. Yeni doğan bebekler de balgam oluşumuna sık rastlamak mümkün. Bebeklerin hem solunum yolları hem de akciğerleri yeteri kadar gelişmediği için kolay bir şekilde toza ve mikroba maruz kalabilir. Bu şekilde solunum yolu ve akciğerleri tahriş olur. Birikmiş olan mikroplar burun tıkanmasına, solunum yollarının tahriş olmasına, genizde mukus birikmesine sebep olarak bebeklerde balgam ile birlikte öksürük meydana gelir.

Balgama Neden Olan Hastalıklar

Astım hastaları, hastalıkları sebebi ile aşırı hassas bir bünyeye sahiplerdir. Hassas olan solunun sistemleri çevre kirliliğine ve alerjenlere karşı hassasiyet gösterirler. Bu hassasiyet solunum yollarının kolay bir şekilde balgam üretmesine ve iltihaplanmasına sebep olur.

1- Kistik Fibrozis

Bu hastalık çoğunlukla çocuklarda ve genç yetişkinlerde görülen bir genetik hastalıktır. Akciğerlerde balgam artışına neden oluyor.

2- Konjestif Kalp Yetmezliği

Kalp ritmik olarak çalışır ve düzenli olarak kan pompalar. Ancak bazı durumlarda rahatsızlıklar meydana gelir ve kalp görevini yerine getiremez kan pompalama yeteneği azalmasına sebep olan hastalık, balgam artışına ve nefes kesilmesine de sebep olur.

3- Pulmoner Emboli:

Pulmoner Emboli, Akciğerde damar tıkanıklığına neden olan bir hastalık çeşididir. Tıkanıklığa bağlı olarak gelişen balgam, çoğunlukla kanlıdır ve hayati risk ve tehlike içerir.

4- Akciğer Kanseri:

Aşırı miktarda balgam oluşur. Akciğer kanserleri yoğun bir şekilde öksürür öksürük ile birlikte bazen kan da gelir. Akciğer kanserine, kilo kaybı, yorgunluk, bitkinlik, gözlerde kızarma, dudaklarda morarma da eşlik eder.

İLGİLİ MAKALE  Her sabah bunu yaşıyorsanız akciğer kanserine yakalanmış olabilirsiniz

Balgam Tedavisi Nasıl Olur?

Solunum sisteminin doğal bir parçası olarak bilinen balgam, günlük hayat rutinlerinizi etkileyecek düzeyde artış gösterdiğinde mutlaka bir uzmana başvurulması gerekilir. Özellikle balgamın rengine bakılarak doktora gidebilirsiniz. Balgamın rengi kahverengi, siyah, kırmızı ya da köpüklü ise bu gerçek anlamda bir hastalık belirtisi olabilir. Balgam tedavisi de diğer bütün hastalıklar gibi bir nedene bağlıdır.

Tedavinin şeklini belirleyebilmek adına balgamdan örnek alınarak laboratuvarda inceleme yapılır. Bakteriyel enfeksiyonlar sebebi ile gelişen balgam çeşitleri antibiyotik ile tedavi edilir. Alerji nedeni ile oluşan balgamlar ise alerjik ilaç reçeteleri ile tedavi edilir. Bunlara ek olarak balgamı azaltan, incelten balgam sökücü şuruplar da tedavi için kullanılabiliyor.

Balgam Nasıl Atılır?

Balgam sökücü ilaçların yanı sıra evde yapılan doğal kürler ile de balgam atılabilir. Balgam atmanın yolları şöyle sıralanabilir;

  • Bir bardak suyun içerisinde kaya tuzu karıştırmak.
  • Bir bardak ılık suyun içerisine bir çay kaşığı himalaya tuzu ekleyerek gargara yapabilirsiniz.
  • Göğüs bölgesine okaliptüs yağı ile masaj yapabilirsiniz.
  • Nemlendirme cihazları ile göğsü yumuşatabilirsiniz.
  • Kalorifer Peteklerin üzerine su koyarak evinizi nemlendirebilirsiniz.

Bir bardak ılık suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar limon suyu eklenebilir. Limon hem içermiş olduğu C vitamini ile oldukça sağlıklıdır hem de iyi bir balgam sökücüdür.

Antibakteriyel özelliğe sahip olan balı da bir kaşık yutabilirsiniz. Balın iyi bir balgam sökücü özelliği vardır. Bu şekilde çeşitli balgam sökücü metodlar deneyebilirsiniz. Bunlar hem sağlığa iyi gelir hem de balgamı söker.

Seyredin:  Öksürük ve Balgam Söktürücü | Öksürüğü Anında Kesen Doğal Antibiyotik Soğan Kürü

Balgam Çeşitleri Nelerdir?

Çıkarılan balgamın rengine, öksürük ile meydana gelişine, köpüklü oluşuna, sürekli oluşuna bakılarak hastalıkların tespit edilebilmesi söz konusu oluyor. Uzun süre devam eden ve kötü kokan balgam bronşektazi hastalığına neden olur. Ateşli bir akciğer hastalığında meydana gelen balgam çoğunlukla akciğer apselerinin belirtileridir. Yeşil ya da sarı renkte olan, kötü kokan ve koyu kıvamlı olan balgam akciğer hastalıklarının bulgusudur.