Sağlığımız için tüketmemiz gereken birçok farklı besin bulunmaktadır. Doğanın bize sunmuş olduğu bu nimetlerden faydalanırsanız, sağlık dolu bir hayat yaşayabilirsiniz. Doğanın bize sunduğu bu nimetler arasında en dikkat çekeni ise chia tohumu. Chia tohumu, içerisinde barındırmış olduğu vitamin ve mineraller ile insanların alması gereken hemen hemen her besin maddesini bulundurmaktadır. Bu yüzden de uzmanlar, düzenli olarak chia tohumu tüketen bireylerin diğer insanlara göre çok daha sağlıklı bir hayat geçireceğini söylüyor. Bu yazımızda sizlere, chia tohumunun faydalarından bahsedeceğiz.

Chia tohumunun faydaları nelerdir?

Son dönemlerde sıklıkla tüketilen bir besin olan chia tohumu, sunmuş olduğu faydalar ile popülerliliğini her geçen gün arttırmaya devam ediyor. lifli yapısı ve içerisindeki antioksidan maddeler ile ön plana çıkan chia tohumu, sindirim sisteminden bağışıklığa birçok vücut fonksiyonuna fayda sağlamaktadır. Chia tohumu içerisinde birçok farklı ve vitamin bulunmaktadır. Bu vitaminlerden en dikkat çekeni ise kalsiyumdur. İçerisinde zengin kalsiyum oranı sayesinde chia tohumu, kemik gelişimi ve sağlığı açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.

Chia tohumu içerisinde sağlıklı yağlar da bulunmaktadır. Birçok insan balık tüketmeyi sevmeyebilir. Ancak balığın faydalarından da yararlanmak ister. Balığın en önemli faydası ise zengin sağlıklı yağ asitlerine sahip olması. Omega 3 bakımından zengin olan bu besin yerine chia tohumu tüketebilirsiniz. Balık kadar çok olmasa bile düzenli olarak chia tohumu tüketildiğinde, vücudunuzdaki omega 3 seviyesi yükselecektir. Omega 3 ise beyin fonksiyonlarının gelişmesi için oldukça önemlidir. Chia tohumunun içerisinde yer alan bu sağlıklı yağ asiteleri, odaklanma ve dikkat dağınıklığı problemlerinin önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bu yüzden de uzmanlar, okul çağına gelmiş olan çocukların kesinlikle chia tohumu tüketmesi gerektiğini savunuyor.

Chia tohumu, sindirim sisteminin çok daha düzenli ve verimli çalışmasını sağlayacaktır. Bu özelliği sayesinde chia tohumu tüketmek, kabızlık ve ishal gibi olumsuz sindirim sistemi rahatsılıklarının önüne geçmenizde etkili olacaktır. Bununla beraber ise chia tohumu, bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayacağı için de metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar. Metabolizmanın hızlı bir şekilde çalışması nedeni ile kilo vermeniz çok daha kolay olacaktır. Bu özelliği nedeni ile birçok diyetisyen, kendilerine danışan ve kilo vermek isteyen kişilere chia tohumu tüketmeleri gerektiğini tavsiye ediyor. Ayıca chia tohumunun lifli yapısı, gün içerisinde tok kalmanızı sağlar ve daha az yemek yiyeceğiniz için de kalori alımınız düşecek. Daha az kalori alarak kilo vermeniz çok daha kolay bir hale gelecek.

İLGİLİ MAKALE  Kabızlığa son veren en etkili besinler. Kabızlığa veda edin

Chia tohumu içerisinde yüksek orandaki antioksidan maddeler, sizleri birçok farklı tehlikeli hastalıklardan koruyacaktır. Meme kanseri, kolon kanseri, karaciğer kanseri, beyin kanseri, kolon kanseri gibi pek çok kanser türünden sizi koruyacaktır. Ayrıca vücutta yer alan toksik maddelerin atılımında etkili olan chia tohumu, güçlü bir idrar söktürücü olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda doğal bir antibiyotik olarak bilinen chia tohumu, vücudunuzdaki enfeksiyonların ve iltihabın kolay bir şekilde atılmasını sağlar. Bütün bunlara ek olarak chia tohumu, kalp ve damar sağlığı açısından da oldukça önemlidir. Vücuttaki serbest radikaller ile savaşmakta olan chia tohumu, kalp krizi ve yüksek tansiyon gibi rahatsılıklara yakalanma olasılığınızı olabilecek en düşük seviyeye indirecektir.

Kimler chia tohumu tüketmemeli?

Chia tohumu ne kadar sağlıklı bir besin kaynağı olsa bile bazı kişilerin chia tohumu tüketmesi sakıncalı olabilmektedir. Bu yüzden de chia tohumu tüketen kişilerin ilk önce doktorlarına danışmalı ve doktorlarından chia tohumu tüketmek için onay almaları gerekmektedir. Özellikle emziren kadınlar ve hamile kadınlara chia tohumu tüketmemeleri söylenmektedir.