Avrupa Birliği, geçtiğimiz yıl otomobiller için özel olacak yeni bir kara kutu teknolojisi yasasını ortaya çıkardı. İlerleyen yıllarda bu yasa yürürlülüğe girecek ve Avrupa’da satılan otomobillerde, kara kutu bulundurulması zorunlu hale gelecek. tabii ki de bu kara kutu, sadece kaza anında neler olduğunu kaydetmeyecek. Sürücüler için birçok farklı kısıtılama yapılmasını da sağlayacak. Bu kara kutu teknoloji, hem kaza anında verileri toplarken hem de sürücülere bazı kısıtlamaların uygulanmasını sağlayacak.

41 farklı veri kayıt altında

Otomobillerde kullanılmak üzere tasarlanan bu kara kutu, kaza anından 5 saniye öncesine kadar yaşanan hemen hemen her eyi kayıt altına alabilecek. Toplamda 41 farklı veriyi depolayacak olan bu kara kutu, otoyollarda yaşanan ölümlü kazalar ile ilgili olan bütün detayların anlaşılmasını kolaylaştıracak. Bu uygulama sayesinde, otoyollarda ve diğer her araba giren yerde yaşanan kazaların azalması öngörülmektedir.

Sürücülere kısıtlamalar gelecek

Avrupa Birliği, bu yasayı 2024 yılında bütün otomobillerde zorunlu hale getirecek. Bu kara kutu sistemi, kaza anında neler olduğu dışında, sürücüler için birçok farklı kısıtlamanın anlık olarak uygulanmasını sağlıyor. Gelecek olan bu kara kutu teknolojisi ile beraber sürücülere hız sınırı koyacak.

Sürücülerin hız sınırlarını GPS teknolojisi aşıp aşmadığı, bu teknoloji sayesinde anlık olarak takip edilebilecek. Ayrıca sürücüler hız sınırlarını aştığı zaman, belirli uygulamalar yardımı ile sürücülerin hız sınırı altında devam etmesi sağlancak. Hız sınırını aşan sürücülere şu yollar ile müdahale edilebilecek:

  • Yol bilgisayarında sesli ve görsel uyarı
  • Direksiyon vibrasyonu
  • Otomobil pedallarında dokunsal geri bildirim
  • Otomatik olarak otomobilin yavaşlaması

4 farklı uyarı ve yaptırım ile karşı karşıya kalacak olan sürücüler, hız sınırlarını artık aşamayacak. Fakat akıllarda acil durumda bu sınırlamaların nasıl yardımı olacağı düşünülüyor. Bu konu hakkında çalışmalar halen devam etmekte. Maalesef bir bir yere yetişmeye ya da bir yerden acil kaçma gibi eylemlerde, bu gibi sınırlamalar, sürücünün hayatının elinden gitmesine yol açabilir. Bu yüzden de Avrupa Birliği, bu konu hakkında yerel güvenlik ekiplerinin yeni bir düzenleme gitmesi gerektiğini düşünüyor.

Ne zaman uygulanmaya başlanacak?

Otomobillere entegre edilecek olan kara kutuların incelemelerini, Hırvatistan Ulaştırma ve Trafik Bilimleri Fakültesi’nde yapıldı. Günümüzdeki her yeni nesil araç için kesinlikle olması gereken bu özellik, Temmuz 2024 tarihinde zorunlu hale getirilecek. Bununla beraber de sürücülerin kaza anında neler yaşadıkları ve kazaya sebep olan her veri, depolanabilecek. Hatta bu veriler, kaza süsü verilmiş suikast girişimlerinin bile kolayca anlaşılabilmesini sağlayacak.

İLGİLİ MAKALE  Hyundai'den bütçesi düşük olanlara müjde. Hyundai Santro piyasaya girmeye hazırlanıyor

Hem sürücü hem çevre daha güvenli olacak

Otomobillerdeki kara kutu teknolojisi, sürücünün hız sınırlamasını sağlayacak. Bu şekilde de hem sürücünün hem de çevrede bulunan insanlar, daha güvenli bir şekilde seyahat edebilecek. Avrupa Birliği, bu teknoloji sayesinde, otoyollarda yaşanan kazaların en az yüzde 50 oranında azalacağını öngörmekte. Tabii ki kesin sonuçlar, bu yasanın yürürlülüğe girmesi ile öğrenebileceğiz.