Yediğimiz besinlerin doğallığı, sağlığımız açısından oldukça önemli. Özellikle paketli ürünlerde kullanılmakta olan katkı maddeleri, sağlığımız için olumsuz yönde gelişmeler yaratabiliyor. paketli ürünlerin raf ömürlerinin uzaması amacı ile birçok farklı kimyasal katkı maddesi kullanılıyor. Ancak çoğu besini aslında evinizde kolayca yapabilirsiniz. Özellikle evde yoğurt yapmak, sağlığınız açısından oldukça iyi olacaktır. Probiyotik etkisi ile birlikte bağırsakların çalışmasını sağlayan yoğurt, kilo verme döneminde tüketilmesi gereken önemli besinlerden biri. Evimizde almış olduğumuz doğal sütler ile brilikte kolay bir şekilde yoğurt yapabiliriz. Bu yazımızda sizlere evde yoğurt mayalamanın püf noktalarından bahsedeceğiz.

Yoğurt nasıl mayalanır?

Yoğurt mayalamak için öncelikle yoğurdunuzun doğal olabilmesi için işlenmemiş süt kullanmanız lazım. Bazı marketlerde günlük doğal sütler satılıyor. Hatta bazı bölgelerde kamyon ile süt satıcıları geziyor. Bu tür yerlerden doğal süt alabilir ve sağlıklı yoğurtlar yapabilirsiniz. Ancak kullanacağınız yoğurt mayası da oldukça önemli. Eğer doğal yapılmış bir yoğurt mayası kullanıyorsanız, o yoğurdu oda sıcaklığında bir miktar bekletmeniz gerekiyor.

Sütün içerisinde bulunan laktoz, yoğurt oluşum sürecinde laktik asite dönüşüyor. Bununla beraber sütün Ph dengesi düşüyor ve süt pıhtılaşarak yoğurt oluyor. Evde yoğurt yapabilmek için öncelikle sütünüzü mayalanma ısısına getirmeniz gerekmektedir. Eğer açık süt aldıysanız, ilk önce bu sütü kaynatın ve daha sonra mayalanma ısısına hızlı bir şekilde düşürün. Daha sonra ise kullandığınız mayayı biraz sıvılaştırın ve yoğurt yapacağınız süte ekleyip karıştırın. Yapacağınız yoğurda tuz ve şeker ekleyebilirsiniz. Tuz yoğurdunuza lezzet verecekken, şeker de sütün yoğurt olabilmesi için gerekli olan bakterilerin üremesini sağlayacaktır. Ancak tuz ve şeker eklemek opsiyonel bir seçenektir ve eklemeseniz de olur.

İzleyin: Evde Yoğurt Yapımı Tarifi | Evde Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Sütünüzü mayaladıktan sonra ise yaklaşık 5 ya da 6 saat kadar boyunca sütünüzün mayalanma ısısında yani 35 ile 42 derce arasında kalması gerekiyor. Yaz aylarında bu ısıyı kolay bir şekilde koruyabilirsiniz. Ancak kış günlerinde yoğurdunuzu sıcak tutacak bir örtü  ile kaplayıp kalorifer yanında bekletmeniz iyi olacaktır. Yoğurdunuzdaki ilk mayalanma oluştuktan sonra ise yoğurdunuzu buzdolabınıza almanız gerekiyor. 4 derecelik sıcaklığı olan buzdolabında yaklaşık 12 saat boyunca yoğurdunuzun mayalanmasının tamamlanmasını beklemeniz gerekiyor.

İLGİLİ MAKALE  Her gün iki fincan yoğurt yiyin. Değişim şaşırtacak (Kaynak: izlehaber.com)

Yoğurdun faydaları nedir?

Yoğurt, probiyotik bir besindir. Bu sayede yoğurt tüketmek, bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlayacaktır. Bu sayede kabızlık gibi rahatsızlıkların önüne geçmiş olacaksınız. Aynı zamanda probiyotik, bağırsak florasını zararlı maddelerden korumaktadır. Bu sayede de bağırsak hastalıklarının birçoğundan korunmuş olacaksınız. Yoğurt da süt gibi kalsiyum deposudur. Bu da kemik ve kas gelişimini etkilemektedir. Kemik hastalıklarına yakalanmamak için düzenli olarak yoğurt tüketilmesi gerektiğini savunan uzmanlar, aynı zamanda yoğurdun kalp ve damar sağlığını koruduğunu gözlemlemiştir. Yoğurt içerisinde potasyum, fosfor, riboflavin, iyot, çinko, A, E ve B vitaminleri bulunmaktadır. Bu vitaminler de damar tıkanıklığına iyi gelirken aynı zamanda yüksek tansiyon ve kötü kolesterole de iyi gelmektedir.

Yoğurdun suyunu genellikle dökmekteyiz. Ancak yoğurdun bu suyu asla dökülmemeli. Hatta bu suyu çorba gibi sulu yemeklere karıştırabilir ve o şekilde tüketebiliriz. Çünkü yoğurt ne kadar faydalı bir besin ise yoğurdun suyu da aynı şekilde faydalı bir besindir. Yoğurdun yeşil suyunda yüksek miktarda kalsiyum minerali bulunmaktadır. Bununla birlikte bağırsakların çalışmasını sağlayacak olan yoğurt suyu, bazal metabolizmanın da hızlanmasında önemli bir rol oynayacaktır.