Tavuk severlerin bayılacağı bu tarif, akşam yemeklerinizin vazgeçilmezlerinden biri olmaya aday. Pilav ile birlikte servis edilen bu tavuğun tadı damağınızda kalacak. Tavuk ile yapılan bütün yemekler lezzetli oluyor. Eğer vereceğimiz tarifi denerseniz, akşam yemeklerinde başka bir yemek yapmak istemeyeceksiniz. Bu yazımızda sizlere nar gibi kızarmış iç pilavlı tavuk dolması tarifi vereceğiz. İç pilavlı tavuk dolması için gerekli malzemeler şunlardır:

  • 1 adet bütün tavuk (2 kg)

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım tatlı kaşığı domates salçası

Pilavı için

  • 2 su bardağı pilavlık pirin
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1 çay kaşığı karabiber

Garnitür olarak

  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • Arpacık soğan

İç pilavlı tavuk dolması nasıl yapılır?

İç pilavlı tavuk dolmamızı yapmak için öncelikle yemeğimizin pilavını yapacağız. Bunun için 2 su bardağı pirinci, derin bir kap içerisine alalım. Daha sonra ise pirincin üzerini kapatacak kadar ılık su ekleyelim ve biraz da tuz ekleyerek, yarım saat kadar bekletelim. Pirincimizi beklettikten sonra ise pilav tenceresine 2 yemek kaşığı tereyağı ve 2 yemek kaşığı sıvı yağ alalım ve ocağın altını açalım. Ardından da yıkanıp suyu süzülmüş olan pirinci de pilav tenceresine ekleyelim. 2 ya da 3 dakika boyunca pirinçlerimizi kavurduktan sonra ,yarım çay bardağı dolmalık fıstık ve yarım çay bardağı kuş üzümü ekleyelim ve 1 ya da 2 dakika daha kavurmaya devam edelim. Ardından da 2 su bardağı sıcak su ekleyelim ve tuzunu ayarlayalım. Daha sonra ise pilav tenceresinin kapağını kapatarak pilavın suyunu çekmesini bekleyelim. Hafif diri kalacak şekilde suyunu çeken pilava 1 çay kaşığı Tarçın ve 1 çay kaşığı karabiber ilave edilerek ezmeden karıştırmaya başlayalım.

Pilavımızı hazırladıktan sonra ise tavuğumuzu hazırlamamız gerekiyor. Bunun için bütün bir tavuk içerisine, hazırlamış olduğumuz iç pilavı dolduralım. Ancak pilavı tavuğun içerisine doldururken dikkat etmeniz gerekiyor. Pilavın tavuk pişerken hamur olmaması için tavuğun içerisine koyacağınız pilavı çok fazla bastırıp birbirlerine yapıştırmamanız gerekmektedir. Daha sonra ise tavukların ayak derisinden açılacak deliklere de ip bağlanarak fırına atılır. Fırın da önceden 185 derecede ısıtılmış olması gerekmektedir. Bununla beraber de kalan pilava yarım su bardağından biraz daha az miktarda sıcak su eklenerek suyu çekene kadar tekrar pişirilir ve üzerine havlu kağıt koyularak demlenmeye bırakılır.

İLGİLİ MAKALE  2022’yi farklı bir yılbaşı menüsü ile karşılayın. Bademli çerkez tavuğu, soğan çorbası ve sıcak çikolata (Kaynak: soru.com.tr)

1 kase içerisinde 1 tatlı kaşığı yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım tatlı kaşığı salça karıştırılmaya başlanır. Ardından da 60 dakika sonunda kızarmaya başlayan tavuk fırından alınarak hazırlanan yoğurtlu sos, yağlama fırçası yardımı ile pişmiş olan tavuğun üzerine sürülür. Daha sonra garnitür olarak hazırladığınız malzemeler ile istediğiniz şekilde tavuğun etrafı süslenir ve fırın tepsisi tekrardan fırına sürülür. Yaklaşık 40 dakika daha pişmesi gerekiyor. Ardından da demini alan pilav servis tabağına alınır ve pişmiş olan tavuk da pilavın üzerine yerleştirilir.

İzleyin: İç Pilavlı Tavuk Dolma | Fırında İç Pilavlı Tavuk

Pilav pişirme püf noktaları

  1. Pişirme suyunun oranı: Pilav için su miktarı çok önemlidir, çünkü pilavın pişme süresi ve yoğunluğu su miktarına göre değişir. Pilavın suyu tamamen emdirilmeden önce pişirilmelidir.
  2. Pişirme süresi: Pilav için uygun pişirme süresi, çeşitli tahıllar için değişebilir. Örneğin, kırmızı pirinç daha uzun pişirilirken, beyaz pirinç daha hızlı pişer.
  3. Pişirme yöntemi: Pilav genellikle kapaklı bir tencerede pişirilir, böylece su kaybı azaltılır ve pilav daha yumuşak olur. Ayrıca, pilavın suyu tamamen emdirilmeden önce pişirilmelidir.
  4. Pilavın karıştırılmaması: Pilav pişirirken karıştırmak pilavın yapısını bozar ve pilavın altı yanık olur.
  5. Pişirme sonrası dinlenme: Pilav pişirildikten sonra birkaç dakika dinlenmelidir, böylece pilav suyunu tamamen emebilir ve daha lezzetli olur.