Sütlü tatlı deyince akla gelen ilk tatlı Türk mutfağında en çok sevilen tatlılardan birisi olan sütlaçtır. Fırında ya da tencerede her nasıl yapılırsa yapılsın çok beğenilir. Bu yazıda evde sütlaç yapmanın farklı tariflerini bulabilirsiniz. Tarifler her nasıl olursa olsun kıvamında sütlaç yapmak için ölçüyü tutturmak önemlidir. İşte evde sütlaç yapmanın en ayrıntılı tariflerinden ilki şu şekildedir.

Evde Sütlaç Yapımı İçin Malzemeler

Bu tarifteki sütlaç malzemelerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Üç yemek kaşığı ya da yarım çay bardağı kadar pirinç,
  • 400 ml ya da iki su bardağı kadar sıcak su,
  • 200 gr ya da bir su bardağı kadar toz şeker,
  • 1 litre süt,
  • İki yemek kaşığı kadar buğday nişastası,
  • Bir çay bardağı soğuk su.

Bu tarif nişastalı ve biraz daha fazla malzemeli. Tarifi uygulamak ve sütlacın lezzetli olması için, nişasta yerine üç yemek kaşığı pirinç unu da tercih edebilirsiniz. Şeker oranı da damak tadınıza göre değişebilir.

Ancak pirinç miktarını arttırmanız iyi olmaz, çünkü önemli olan bu orandır. Sütlacın çok lapa olmaması için bir litre süte üç yemek kaşığı pirinç yeterlidir. Pirinç pilavlık olmalı ve kırık pirinç kullanılmamalıdır. Eğer tarife tam olarak uyarsanız ve ocağı da altı kısık şekilde kullanırsanız sütlacınız daha lezzetli olur.

Sütlaç Yapımı

Sütlaç Yapımı

Nişastalı Sütlaç Yapımı

Üç yemek kaşığı pirinci bir kez yıkadıktan sonra iki su bardağı sıcak suyla birlikte haşlamanız gerekiyor. Arada hafif bir şekilde karıştırmanız yeterli olacaktır. Pirinç suyu içine alıp lapalaştıktan sonra bir litre soğuk sütü ekleyebilirsiniz. Bu aşamada ocağın altı biraz daha fazla açılabilir. Ancak süt kaynadıktan sonra yine kısmanız gerekiyor.

Tabi süt kaynayana kadar ara sıra karıştırmaya devam etmelisiniz. Kaynadıktan sonra da on dakika kadar kısık ateşte pişirmelisiniz. Bir bardak şekeri de ekledikten sonra kısık ateşte kaynayana kadar karıştırarak pişirmeye devam edin. Nişastayı eklemeden önce biraz suyun içerisinde çözündürün.

Ardından topaklanmasın diye azar azar ekleyin ve karıştırmaya devam edin. Nişastayla birlikte kısık ateşte biraz daha karıştırarak pişirin. Üzerinde baloncuklar oluşana kadar pişirin ve ocaktan alın. Sütlaç hafif akışkan boza gibi bir kıvamda olmalıdır. Ardından karıştırarak kaselere doldurun ve dolapta en az iki saat beklettikten sonra üzerine tarçın dökerek servis edebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Tatlandırıcılar zararlı mı? Meyveleri hangi sıklıkla yemeliyiz?

İzleyin: Kıvamı Asla Şaşma… Nişastasız, Tam Ölçülü Tam Kıvamında Anne Sütlaçı Tarifi

Kolay Sütlaç Tarifi

Yukarıda anlattığımız nişastalı sütlaç dışında, acelesi olanlar ve hemen bir tatlı hazırlamak isteyenler için kolay bir sütlaç tarifimiz daha var.

Bu tarifin malzemeleri de şu şekilde sıralanıyor:

  • Bir litre süt,
  • Bir su bardağı su,
  • Bir su bardağı kadar şeker,
  • Bir çay bardağı pirinç,
  • Bir paket vanilin.

Bu tarifi yaparken dikkat etmeniz gereken tek şey pişerken altını kısıp sürekli karıştırmayı unutmamanız. Öncelikle pirinçleri yıkayın ve bir su bardağı soğuk suyla ocağa koyun. Kaynamaya başladıktan sonra altını kısın ve kaynayana kadar da sürekli karıştırmayı unutmayın.

Daha sonra üzerine sütünüzü dökün ve biraz ocağın altını açıp sütün kaynamasını bekleyin. Beklerken de karıştırmayı unutmayın. Kısık ateşte yaklaşık yirmi dakika pişirdikten sonra, şekeri ve vanilyayı ekleyin. beş dakika kadar daha pişirip karıştırdıktan sonra ocaktan alabilirsiniz. Sütlacınızı mutlaka soğuduktan sonra servis etmelisiniz.

Sütlaç Süsleme

Sütlaç Süsleme

Sütlacın Püf Noktaları

Sütlaç yapımı ne kadar kolay görünse de aslında kıvamını tutturmak bazen zor olabilir. Geleneksel mutfağımızda çok kullandığımız nişasta gibi malzemelerle kıvamı tutturulur. Ama diyelim ki nişasta olmadan yapmak istiyorsunuz ve pişirirken kıvamını tutturmakta zorlandınız.

Bu durumda yine de nişasta kullanmadan devam edebilir ve kıvamını tutturabilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey önceden kaynatılmış ve soğutulmuş organik süt kullanmak. Eğer bakkaldan alınan pastörize süt yerine organik süt bulma şansınız daha fazlaysa mutlaka bu sütü kullanın. Bu süt sütlacın kıvamını tutturmanıza yardımcı olacaktır.

Sütlaç yapılırken kıvamının tutmamasının en önemli bir başka nedeni de kullanılacak olan pirincin öncesinde çok fazla yıkanmasıdır. Böyle yapılırsa pirincin nişastası gidecektir ve sütlacın kıvamını tutturmakta zorlanabilirsiniz. Pirinci sadece şöyle bir sudan geçirmeniz yeterlidir.

Sütlaç Pişirilirken Yapılan Hatalar

Bir diğer konu da nişastalı ve biraz daha uzun sürede hazırlanan sütlaç tarifi ile ilgili. Eğer suyu ocağa koyduysanız önce kaynamaya başlamasını bekleyin ve pirinçleri kaynamadan önce eklemeyin.

İLGİLİ MAKALE  10 dakikada hazır pratik 'kesme irmik tatlısı'! İnanılmaz kolay ve aşırı lezzetli

Ayrıca kaynama aşamasından sonra fazla su eklemeyin, pirinçlerin suyu çekmesini bekleyin ve çektikten sonra da eğer soğuk organik süt kullanacaksınız önce pirincin biraz soğumasını bekleyin. Pirinçler ılıdıktan sonra soğuk sütü ekleyin ve daha sonra ocağın altını yeniden açın.

Karıştırarak yavaş yavaş sütü eklerseniz de sütünüz kesilmemiş olur. Bu konu pastörize süt için de geçerlidir. Süt daha iyi kıvam alsın ve kesilmesin diyorsanız çok sıcak olmayan pirince yavaş yavaş eklemelisiniz.

Şekerin Eklenmesi

Sütlaç yaparken önce sütün sonra şekerin eklenmesi de önemlidir. Ayrıca bu aşamalarda yavaş yavaş karıştırmayı ve karıştırırken de tahta kaşık kullanmayı unutmayın. Önemli olan bir diğer nokta da şekerin tamamen erimesini beklemektir. Şeker o kadar erisin ve karışsın ki sütlacın üzerinde hafif bir kabuklanma meydana gelsin.

Sütlacın Servisi

Sütlü tatlıları hafif ılık sevenler olabilir. Ama tabi ki tencerenin dibini sıyırmak gibi zevklere sahip olanlar da vardır. Sadece çok sıcak olmamasına dikkat edin. Ayrıca servis yaparken mutlaka tencerenin dibini karıştırarak kaselere boşaltın. Çünkü pirinçler tam olarak karışmayabilir. Kaselere koyarken sütlaç biraz ağda gibi macun kıvamında olur.

Ama bu aşamada kıvamsız ve sıvı gibi görünürse de endişelenmeyin. Buzdolabında en az iki saat bekletmeniz gerekir. Daha çok bekletirseniz de daha güzel olur ve kıvamını alır. Sütlaç yaparken sonradan pirinç eklenmesi gibi bir durum söz konusu olmaz.

Pirinci baştan ayarlarken abartmak yoğun kıvamlı olmasına neden olur. Ayrıca pirinçlerin şişeceği ve daha çok yer kaplayacağı da unutulmamalıdır. Çok yıkamadığınız sürece pirinç oranı ile ilgili bir sıkıntı yaşamazsınız. Tahta bir kaşıkla yavaş yavaş karıştırarak pişirirseniz de çok daha güzel olur.