Akşam misafirlerinize çayın yanına farklı bir tatlı ikram etmek istiyor aynı zamanda bu tatlının pratik ve lezzetli olmasını istiyorsanız aradığınız tarif bulundu. İrmik ile hazırlayabileceğiniz bu tatlı damağınızın şenlenmesine neden olurken, 10 dakika da hazırladığınız için sürekli yapmak isteyeceksiniz. Ramazan da iftar tatlısı olarak da hazırlayabileceğiniz pratik kesme tatlısı için…

Malzemeler;

  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 tane yumurta
  • 2 su bardağı dolusu un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 4-5 damla limon suyu

Bulamak için;

  • İrmik

Yapılışı;

İlk olarak tatlının şerbetini hazırlayarak başlayabilirsiniz. Derin bir tencerenin içerisine 2,5 su bardağı su ve 2,5 su bardağı şekeri alın ve şeker eriyinceye dek karıştırın. Şerbet kaynamaya başladıktan sonra içerisine 4 – 5 damla limon suyu ekleyin ve ocağın altını kısarak şerbetin 15 dakika kadar daha kaynamasına ve kıvam almasına dikkat edin. Akabinde hamuru için kolları sıvayın. Derin bir karıştırma kabının içerisine 1 çay bardağı sıvı yağ, 1 adet yumurta, yarım su bardağı yoğurt, 1 paket vanilya, 1 paket kabartma tozunu alarak çırpalım. Ardından bu malzemelerin içerisine 1 çay bardağı irmik, 2 su bardağı unu ekleyerek elimizle yoğurmaya başlayalım. Ele yapışmayan yumuşak kıvamlı bir hamur elde edeceğiz. Hamur kıvamına gelen tatlımızı unlayarak tezgahın üzerine alalım ve tekrar bir tur daha yoğurma işlemini tamamlayalım ve ardından 4 eşit parçaya keselim.

Birbirine eşit büyüklükte 4 parçaya kestiğimiz hamurları rulo haline getirelim. Akabinde hem hazırladığımız ruloya hem de tezgahın üzerine bir miktar irmik ekleyelim ve hamurun tamamının irmikle kaplanmasını sağlayalım. Ardından rulolarımızı 2 parmak büyüklüğünde keselim. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine alalım. Önceden ısıttığımız 170 derece fırında 35 dakika boyunca pişmeye bırakalım.

Alt üstü eşit bir kıvamda piştikten sonra, farklı bir tepsi üzerine çok daha yakın bir şekilde dizerek sıcak tatlı üzerine soğuk şerbeti gezdirelim. 2 – 3 saat şerbetini tamamıyla çektikten sonra servis edelim. Afiyet olsun.

Video: 10 DAKİKADA KESME İRMİK TATLISI – AŞIRI KOLAY & LEZZETLİ 

İrmiğin faydaları nelerdir?

Irmik, genellikle un olarak kullanılan bir gıda maddesidir ve birçok faydası vardır. Öncelikle, irmik iyi bir lif kaynağıdır ve vücutta sindirim sistemi için faydalıdır. Ayrıca, irmik kan şekerini dengede tutar ve kolesterol seviyesini düşürür. Irmik aynı zamanda yüksek miktarda protein içerir, bu nedenle vücut tarafından kolayca emilir ve iyi bir diyet protein kaynağıdır. Ayrıca, B vitaminleri, magnezyum, demir ve fosfor gibi önemli mineraller içerir. Bu mineraller vücut için hayati önem taşır ve vücudun normal fonksiyonlarını sürdürmesine yardımcı olur. Irmik ayrıca, sağlıklı bir cilt, saç ve tırnaklar için gerekli olan vitamin ve mineraller içerir. Irmik unu kullanarak yapılan yiyecekler, sağlıklı bir diyet için önerilir. Ayrıca, Irmik unu genellikle makarnalar, börekler, ekmekler ve hamur işi yiyeceklerde kullanılır ve özellikle hamur işlemelerinde çok etkilidir. Ancak, unutmamak gerekir ki, irmik unu yüksek kalori içerir ve aşırı tüketimi kilo alımına neden olabilir. Bu nedenle, sağlıklı bir diyet için dengeli bir şekilde tüketilmesi önerilir.