Lokma geçmişten bugünlere kadar sevenini mutlu eden nadir tatlılardan bir tanesi olurken, elbette pek çok farklı tarifiyle karşımıza gelmektedir. Lokma da en iyi tarifi bulmak son derece önemli olan bir durum olurken, lezzetiyle büyüleyen ve çıtır çıtır dokusuyla mest eden lokma tatlısını denemek için haberimizin detayını inceleyebilirsiniz. İşte lezzetiyle büyüleyen o tarif…

Malzemeler;

Hamuru için;

  • 3 su bardağı un
  • 2 su bardağı ılık su (400 ml)
  • 4 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı instant maya

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su (400 ml)
  • 8-10 damla limon suyu

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Yapılışı;

İlk olarak tatlının şerbetini yaparak işleme başlıyoruz. Tatlının şerbeti için 2,5 su bardağı şekeri ve 2 su bardağı suyu tencerenin içerisine ilave edelim. İki malzemeyi ilave ettikten sonra şöyle bir karıştıralım akabinde ocağa alarak kaynamasını sağlayalım. Kaynamaya başladığında ocağın altını kısalım ve 10 dakika kadar kısık ateşte kaynamasını sağlayalım. Akabinde 8-10 damla limon suyunu içerisine ilave edelim. Limon suyunu ilave ettikten sonra yaklaşık 10 dakika daha kaynamasını sağlayalım ve akabinde ocaktan alalım. Şerbetin hızlı bir şekilde soğumasını sağlayabilmek için cam kasenin içerisine boşaltalım. Lokma hamuru için uygun bir kabın içerisine 3 su bardağı unu, 1 yemek kaşığı instant mayayı, 2 yemek kaşığı şekeri ve çay kaşığı ucuyla tuzu kabın içerisine ilave edelim. Malzemeleri ekledikten sonra şöyle bir karıştıralım ve unun ortasına bir havuz açalım. Akabinde havuzun orta kısmına 2 su bardağı ılık suyu ilave edelim. Ilık su ilavesinden sonra çırpma teli yardımıyla karıştırmaya başlayalım. Tüm malzemeler birbirine iyice karışıp uygun kıvama gelinceye dek yoğurma işlemimize devam edelim. Yoğurma işlemini tamamladıktan sonra üzerini streç film yardımıyla kapatalım ve yaklaşık olarak 45 dakika kadar dinlenmeye bırakalım. 45 dakikalık sürenin sonunda streç filmin üzerini açalım ve bir kaşık yardımıyla hamurumuzu toparlayalım. Ardından derince bir tencerenin içerisine bol miktarda yağı ilave edelim ve yağın kızması için ocağa alalım.

Küçük bir kasenin içerisine sıvıyağı alalım kaşığı yağa bandırdıktan sonra elimizle yumruk yaptığımız hamurdan kaşık yardımıyla parçalar koparalım ve kızdırmaya başladığımız yağın içerisine ilave edelim. Tüm hamura bu işlemi uygulayalım. Bu noktada dikkat etmemiz gerek  şey lokmaları yağ henüz çok kızmamışken dökmeye başlıyoruz. Lokmaları döktükten sonra kevgir yardımıyla kontrollü bir şekilde kızarmalarını sağlayalım.

İLGİLİ MAKALE  Gerçek pastane lezzetinde şekerpare tarifi (Kaynak: soru.com.tr)

Kızaran lokmaları kevgir yardımıyla alalım ve soğuk şerbetin içerisine ilave edelim. Şerbetin içerisinde bir kaç dakika döndürdükten sonra uygun bir servis tabağının içerisine alalım. Şimdiden afiyet olsun.

Video: EN KOLAY LOKMA TARİFİ ✅ Yağ Çekmeyen & Çıtır Çıtır Lokma Tatlısı 😋