Yola çıkmadan evvel arzu ettiğin yer ile şuan bulunduğun yer arasında kocaman bir fark olabilir. Hayatta her zaman planladığımız ya da olmasını istediğimiz durumları yaşayamayacağımız için, yaşanma ihtimali olan diğer durumları da göz önünde bulundurmak ya da o durumun en iyi halini yaşıyor olmada önemlidir. Hayat içerisinde güçlü bir konumda olmak kişinin, hayat hengamasine kapılmasının önüne geçerken aynı zamanda hayatın içerisinde sahici bir varoluşun olmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum itibarıyla sıfırdan güçlü ve mutlu bir hayat için yapılması gerekenleri ve kişinin hangi konulara dikkat etmesi gerektiğini Psikolog Beyhan Budak’ın anlatımıyla sizler için derledik.

Kendi yol haritanızı oluşturun

  • Hayatı bir yola benzetebiliriz ve bu yolu şuanda olduğun nokta ile, olmak istediğin nokta arasındaki farkın belirli olması gerekmektedir. Ancak olmak istediğiniz nokta konusunda gerçekçi ve rasyonel isteklerin, beklentilerin olması son derece önemlidir. Hayal kurarken uçuk kaçık beklentiler hayaller bizi fazlasıyla mutlu eder ancak iş uygulama noktasına geldiği zaman uçuk kaçık hayallerin uygulanamaması sonucunda kişiyi bir noktada mutsuz etme eğilimi içerisinde olmasına neden olmaktadır. Bu durum itibarıyla bundan sonraki süreçte biraz daha gerçekçi beklentilere sahip olmanız, uygulanabilir durumların içerisinde olmanız çok daha önemli ve ferah bir durumun içerisinde olmanıza yardımcı olacaktır.

  • Herkesin hayat içerisinde güçlü ya da güçsüz olduğu noktalar bulunur. Kişi güçsüz olduğu noktaların üzerine giderek ” ben neden bunu başaramıyorum” sorgulaması içerisine girip kendini mutsuz ettiği zaman çeşitli problemlerin başta kendini beğenmemenin oluşmasına neden olmaktadır. Bu durumun yanı sıra güçlü ve güçsüz olduğunuz noktaların farkına varıp bu noktaları kabul etmeniz çok daha sağlıklı ve hayatı çok daha keyifli hale getirecektir.
  • Hepimizin hayattan beklentileri yolun başından yüksek olabiliyor. Ancak şu anda geldiğimiz durum itibarıyla beklentilerimizin çok az bir kısmına sahip oluyor olabiliriz. Böyle durumda ilk olarak insan hayal kırıklığı yaşıyor ve ” neden olmadı?” sorularını sorgulamaya başlıyor. İkinci olarak da öfke ortaya çıkıyor ” ben bunu hak etmemiştim” sitemleri içerisine giriliyor. Bu durum tamamıyla bataklıktır. İnsan bir şeylerden sürekli olarak şikayet ettikçe ya da suçluluk hissettikçe  bu durumun içerisine iyice batıyorsunuz. Eğer bu durumdan çıkmak ve bir yol haritasına ihtiyacınız olduğunuzu düşünüyorsanız o noktada şuan elimden neler geliyor, neler yapabilirim şeklinde bir sorgulama ve yapabileceklerinizin farkındalığını yaşamanız kendi yol haritanızı oluşturmanız noktasında oldukça büyük bir adım olacaktır.
İLGİLİ MAKALE  Pasif agresif narsist kişilerin '6 ortak özelliğine' dikkat edin! Psikolog Beyhan Budak uyardı

  • Sağlam bir yol haritası oluşturmak istiyorsanız hayatınızda yaşadığınız önemli adımları, önemli değişiklikleri iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Geriye dönüp baktığınızda kariyerin, ilişkilerin, hayatındaki başarıların ya da başarısızlıklarının tamamının bir analizini yapman sonraki süreç için sana yardımcı olacak en büyük adımlardan bir tanesi olacaktır. Bu adımların farkına varmak bundan sonraki süreçte çok daha sağlıklı bir yol haritası oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  • Gelecekte beklediğimiz ve bizi mutlu edeceğinizi düşündüğümüz durumlar genelde geçmişte bizi mutlu eden durumlarla örtüşmemektedir. Bu durum itibarıyla insan kafasında kendisini mutlu edecek birkaç şeyler belirliyor, ancak bu belirlediği durumlar onun gerçek mutluluğunu oluşturacak şeyler olmuyor. Dolayısıyla mutlu olabilmek ve çok daha keyifli bir hayat yaşayabilmek için geçmişte sizi mutlu eden durumları analiz ederek sahici mutluluğunuzun farkına varmanız kendiniz için atacağınız güzel bir adım olacaktır.
  • Hayat içerisinde sizi gerçek manada mutlu edecek değerlerinizin farkına varmanız, ilerisi için sahici bir yol haritası oluşturmanıza yardımcı olacaktır.

Video: Sıfırdan Güçlü Bir Yaşam İçin Yol Haritası Oluşturmak