Yemeklerimizin lezzetli olmasında ya da kahvaltılarımızı süslemek için kullandığımız tereyağı, sağlık açısından oldukça faydalı bir süt ürünüdür. Ancak tereyağının maliyeti ve fiyatları yüzünden bazı satıcılar, tereyağının sahtesini yapmakta ve müşterilerini kandırmaktadır. Bu yazımızda sizlere tereyağının sahtesinin nasıl anlaşılacağını anlattık.

Sahte tereyağı nasıl anlaşılır?

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi süt ve süt ürünleri uzmanı Mehtap Er Kemal, tereyağına patates nişastası ve bitkisel yağlar eklenerek taklitinin yapıldığını söyledi. Bununla beraber tereyağına dokunarak sahte olup olmadığı anlaşılamayacağını söyleyen Mehtap Er Kemal, “Üniversite ya da araştırma laboratuvarlarında kullanabileceğimiz saflaştırma metotları veya kimyasal analizler yürüterek belirleyebildiğimiz yasal mevzuata uygunluk esasları var. Bunlara göre işlem yapıp uygun veya uygun olmadığına dair raporlar veriliyor. Ürünü analize götürmeden asıl olarak bileşimi bilme ihtimalleri söz konusu değil” sözlerini dile getirdi.

Patates nişastası varsa çabucak erir

Eğer aldığınız tereyağından şüpheli iseniz tereyağını eritin. Aldığınız tereyağı çabucak eriyorsa, büyük bir ihtimal ile sahtedir. Bitkisel yağlar ile tereyağı taklidi yapılmışsa, o tereyağı 30 derece gibi sıcaklıklarda eriyecektir. Ancak patates nişastası da tereyağın içine eklenmişse, tereyağı 20 derece gibi oldukça düşük sıcaklıklarda erimeye ve hatta dağılmaya başlayacaktır. Bu yüzden şüpheli olduğunuz bir tereyağını oda sıcaklığında tutarak sahte olup olmadığını anlayabilirsiniz. Mehtap Er Kemal, tereyağının manda sütünden üretilenin daha sağlıklı olduğunu savunuyor. Bununla beraber manda sütünden yapılan tereyağının A vitamini açısından çok daha zengin olduğunu söyleyen Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Gıda İşleme Bölümü öğretim görevlisi, süt ve süt ürünleri uzmanı Mehtap Er Kemal, manda sütünden yapılan tereyağının kremasının çok daha değerli olduğuna dikkat çekti. Zeynep Er Kemal, “Tereyağı kütle şeklinde olduğu için satın alırken dışarıdan anlaşılma imkanı yok. Erirken ya da keserken anlayabilirler. Yine nişasta tadı alınıyorsa patates püresi olduğunu düşünebilirler. Yoğurma işlemini homojen şekilde yapıp dondururlarsa, iç kısımdaki patates nişastasını insanların anlama şansı olmuyor” şeklinde yorumlarda bulundu.

Tereyağının paketinin üzerindeki etiket oldukça önemli

Mandıra işletmecisi Tamer Bostan, tereyağda çok fazla hile yapıldığına dikkat çekmekte. Bu yüzden de tereyağı alan müşterilen, tereyağı paketlerindeki etiketleri incelemesi gerektiğini vurguladı. Bununla beraber tereyağının nerede üretildiğini ve hangi şartlar altında üretildiği, bu etiketler aracılığı ile öğrenilebilmektedir. Mandıra İşletmecisi Tamer Bostan, alınan tereyağlarından bir hile olmasına karşın, etiket üzerinden üretici firma ile kolayca kontak kurulabileceğini vurgulamıştı.