Geçtiğimiz haftalarda otoyolların hız limitlerinin arttırılacağı gündeme gelmişti. Bu karar sonunda yürürlülüğe girdi. artık yasal limitler bazı karayollarındaki hız limitleri saatte 154 kilometreye kadar çıkartıldı. Türkiye’deki otoyolların hız limitlerinin artması ile beraber, sapma yüzdesinin kaç olduğu ile alakalı da bilgileri sizler için derledik. Gelin hep beraber hangi otoyolun hız limitinin ne kadar olduğunu inceleyelim.

Hız limitleri arttırıldı

Yapılan resmi açıklamalara göre, yolun yapısına ve kalitesine göre otoyollarda belirli hız limitleri değiştirildi. Arttırılan hız limitler, mevcut otoyolun kaldırabileceği maksimum hıza göre düzenlenmiştir. Yeni yapılan otoyolların hız limitlerinin eski yapılan otoyollara göre daha yüksek olması da bu açıklamanın doğruluğunu kanıtlamış oluyor.

Yeni yapılan düzenleme ile beraber, 8 farklı otoyoldaki hız limitleri değişti. Tabii ki de bu değişimler, yukarıdaki belirttiğimiz kriterler ve sürücü güvenliği kapsamında yapılmıştır. Hız limitleri değişen otoyollar şu şekildedir:

  • Çeşme-İzmir-Aydın Otoyolu: 130 km/sa
  • Ankara-Niğde Otoyolu: 140 km/sa
  • Edirne-İstanbul (Avrupa Otoyolu): 130 km/sa
  • İstanbul-Ankara (Anadolu Otoyolu): 130 km/sa
  • Niğde-Mersin-Şanlıurfa Otoyolu: 130 km/sa
  • Malkara-Çanakkale Otoyolu: 140 km/sa
  • Gebze-İzmir/Menemen-Çandarlı Otoyolu: 140 km/sa
  • Sakarya-Kurtköy-Odayeri-Kınalı (Kuzey Marmara Otoyolu): 140 km/sa

Radar istisnası ne kadar?

Paylaşmış olduğumuz bu hız limitleri, yeni hız düzenleme ile birlikte yürülülüğe girdi. Ancak bu hız limitleri resmi rakamlardır. Bir de bu işin radar istisnası kısmı bulunuyor. Mevcut radar uygulamalarında, yüzde 10 oranında bir radar istisnası bulunuyor. Kısacası belirlenen yasal limitlerin yüzde 10’luk üzerine kadar çıkabilmektesiniz. Bu duruma göre hız limiti saatte 130 kilometre olan bir otoyolda, saatte 143 kilometrelik bir hıza çıkabiliyorsunuz. 144 kilometre hıza çıktığınızda ise radar size cezayı kesiyor. Aynı şekilde saatte 140 kilometrelik yasal hız limitine sahip bir otoyolda ise 154 kilometrelik bir hıza çıkabilmektesiniz.

Radar istisnasına güvenerek daha fazla hız yapmak, sürüş güvenliğinizi önemli ölçüde etkileyecektir. Çünkü hız körlüğü diye bir durum var. hız körülüğü, araç ne kadar hızlı olduğunda görüş açınızın daralmasına verilen isimdir. Görüş açısının daralması ile beraber çevrenizi göremediğiniz için sürüş güvenliğiniz önemli ölçüde azalıyor. Bu yüzden radar istisnasını düşünmek yerine, belirlenen hız limitlerinin en az 10 kilometre altında bir hızda seyir halinde olmanız çok daha güvenli olacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Bütün otomobillere hız sınırı geliyor. Aşırı 'hız önleme' teknolojisi ile artık limitleri aşamayacağız

Bürün bunlara ek olarak, her otomobil 154 kilometrelik bir hızı kaldıramayacak. Çünkü araçların kalitesi gibi bazı durumlar, aracın ne kadar hızda gitmeniz gerektiğindeki en önemli faktör. 2022 model bir araba ile saatte 150 kilometre hız yapmanız, çok sorun olmayacaktır. Ancak 2012 model bir araba ile bu hızlara çıkmanız, aracınızın yol tutuşunu ve fren mesafesini önemli ölçüde düşürecek. Bu yüzden aracınızın durumuna göre bir hızda yol almanız, sizin ve araç içerisinde bulunan yolcuların hayatlarının güvende kalmasını sağlayacak.

Güvenliğin yanında bir de yakıt durumu var. Ülkemizdeki akaryakıt fiyatları önemli ölçüde artmış durumda. Bu yüzden de yakıt tasarrufuna özen göstermek, ceplerimizi az da olsa rahatlatıyor Eğer bahsettiğimiz hızlarda seyahat ederseniz, aracınız çok daha fazla yakıt tüketecektir. Çünkü saatte 154 kilometre hızda ilerleyen bir araç çok yüksek devirlerde çalışacak. Otomobilin yüksek devirlerde çalışması da çok daha fazla yakıt tüketimine sebep olacak. Kısacası ne olursa olsun, güvenliğiniz için aşırı hız yapmamanız gerekiyor.