Soğuk kış aylarında herkes kombisine koşmakta olup, peteklerini açmakta. Fakat bakım yaptırtmayan veya kombisinde arıza yaşayan kişiler ise kombi bakım servislerini aramakta. Bir Bilene Sorduk? ekibi olarak Kombi Bakım Uzmanı olan Enver YALÇIN’a merak ettiğiniz kombi bakımı nasıl yapılır? Yüksek basınç tehlikeli midir? Sorularını yönelttik.

Kombi bakımı hangi aralıklarla ve nasıl yapılır?

Ofisimizde çalışmalarda bulunun Enver YALÇIN, kombimizin fanlarını yağlayarak yüksek ses sorununu çözmüş olmakla beraber, kendisi bize kombinin nasıl kullanmamız gerektiğini uygulamalı olarak gösterdi. Bu uygulamaları görmek istiyorsanız YouTube kanalımızdaki şu videoyu izleyebilirsiniz.

İlgili video: Kombi bakımı nasıl yapılır? Yüksek basınç tehlikeli midir? Su basıncı nasıl ayarlanmalı?

Kombi bakımı yılda en az 1 kere yapılmasında fayda var diyen YALÇIN, senede 1 defa yaptırtmamanın çok fazla sorun teşkil etmeyeceğini de vurguladı. Kombi bakımlarında ilk önce sıcak su ve kaloriferin çalışıp çalışmadığı kontrol edilir. Ardından kombide herhangi bir su sızıntısı var mı diye su pompalarına bakılırken, aynı zamanda kombinin içi açıldığı için kombideki kirlenme temizlenir. Kombi bakımındaki en önemli husus ise, elektrik hatlarının kontrol edilip, düzeltilmesi işlemleridir.

“Yanmanın gerçekleşmesi için oksijene ihtiyacımız var. Atık gaz gözenekleri dolduğu için onları temizliyoruz, fanımızı yıkayıp ve yağlayıp yerine takacağız.”-Enver YALÇIN

Kombi bakımınızı aksatırsanız eğer, kombinin çalışma ömrü kısalacağı gibi bakım ücretine göre çok daha maliyetli tamir işlerine gerek duyarsınız. Hatta parça değişimleri gibi tuzlu müdahaleler de gerekebilir. Kombi bakımı aksatılırsa, yaşam alanınızın eterince ısınmadığını farkedersiniz ve ani bozulmalar karşısında soğuk kış günleri sizin için daha soğuk geçer.

Sık karşılaşılan kombi sorunları

  • Kombi çalışırken gaz vanasının kapatılması
  • Su tesisatı arızaları
  • Ani elektrik kesilmelerinden kaynaklanan voltaj dalgalanmaları
  • Kombinin iç kısmında oluşan fazla tozlanma
  • Yaz/kış modunun doğru kullanılmamasından kaynaklanan sorunlar
  • Kurulum hataları

Yüksek basınç tehlikeli midir?

“Eğer emniyet ventili çalışmıyorsa, bazen kilitlenmiş  olan ventiller var. Normalde 3 bardır emniyet ventili. Basınç 3 bara yaklaştığı zaman emniyet ventili kendini yavaş yavaş açmaya başlar, 3 bara çok fazla yaklaştığında ise şarıl şarıl su akıtmaya başlar.”-Enver YALÇIN

Eğer kombideki basınç fazla ise basınç seviyesi 4 barı görebilmektedir. Bu seviye kombiler için yüksek bir seviye olmakla beraber, eğer basınç kombiden dışarı çıkabilirse kombide irili ufaklı patlamalar meydana getirebilir.

İLGİLİ MAKALE  Doğalgazdan nasıl tasarruf edilir? (Kaynak: soru.com.tr)

Kombide su bar göstergesi hangi aralıkta olmalı?

Kombi basıncı 1 ile 2 bar seviyesinin arasında bulunmalı. Basınç seviyesi 2 bar seviyesinin üstüne çıkması durumunda tanktaki su ısınacaktır. Tanktaki ısınan su aynı zamanda genleşecektir. Eğer tank, bu suyu tutamazsa suyu tahliye etmeye başlar. Suyu tahliye eden bileşen ise emniyet ventilidir. Basınç seviyesi eğer 1 bar seviyesinin altına düşerse, kombi kendisini otomatik olarak kapatacaktır.

Petekler neden su akıtır? Petekleri nasıl tamir edebiliriz?

Peteklerin su akıtmasının 2 tane sebebi vardır. Bu sebepler ve çözümleri sırasıyla şöyledir:

  • Peteklerinin vanalarında su sızıntısı olabilir. Bu vanalar rekorludur, bu rekorların sıkılması su sızıntısı sorununu ortadan kaldıracaktır.
  • Peteklerin kendisinden su geliyorsa, bu peteklerin maalesef evde tamir etmemizin bir yolu olmayacaktır.