Son dönemlerin en popüler hastalıklarından bir tanesi olan kolesterol, kişinin yaşam kalitesini bir hayli düşüren ve dikkat edilmediği durumlarda olumsuz pek çok sağlık sorunu ile karşılaşabilme ihtimali olan bir durumdur. Kolesterol seviyesini normal şartlarda tutabilmek ve kolesterol seviyesini koruma altına alabilmek için dikkat edilmesi gereken en büyük hususların başında şüphesiz tüketilen yiyecekler gelmektedir. Kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olan gıdaları tüketmek elbette bu hastalığın tetiklenmesine neden olabileceği gibi hastalığın boyutunun çok ciddi bölgelere sıçramasına neden olacaktır. Bu durum itibarıyla kolesterol seviyenizi kontrol altında tutabilmek için bu gıdaları tüketmeye mutlaka özen gösterin!

Bu besinler kolesterol seviyenizi düşürüyor!

Kolesterol bilinenin aksine bir hastalık değil yaşam standardımızdan kaynaklanan bir çeşit metabolik bozukluktur. Yaşam standardını kötü etkileyen bu faktörleri ortadan kaldırdığımızda kolesterol seviyesinde bir iyileşme olduğunu gözlemlemek mümkündür. Bu noktada kolesterol seviyesinin yükselmesine neden olan durumları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Sağlıksız beslenme
  • Aşırı miktarda hayvansal gıda (et, sakatat, yumurta, peynir, tereyağı)
  • İşlenmiş etler
  • Trans yağlar ve margarinler
  • Kızartma yemekler
  • Aşırı miktarda rafine karbonhidratlar
  • Aşırı miktarda tatlılar
  • Şekerli meşrubatlar
  • Alkol
  • Liflerden yetersiz beslenme
  • Obezite
  • Karaciğer yağlanması
  • Hareketsizlik
  • İnsülin direnci ve şeker hastalığı

1- Bakliyat

Bakliyat besleyici özelliklerinin yanı sıra içerdiği kompleks karbonhidratlar ve lifler sayesinde bağırsak hareketlerini düzenleyen probiyotik bakterilerimize aynı zamanda gıda olan aynı zamanda kolesterol emilimini azaltan çok önemli gıdalardır. Günde sadece 100 gram bakliyat tüketmenin kan kolesterol düzeyinde yüzde 5 ile 10 bir düşme yaşandığı bilimsel olarak saptanmıştır. Bu noktada günlük beslenme ritüelinize mutlaka bakliyat eklemesinde bulunun.

2- Tam tahıllar

Tam tahıllar bakliyatlar gibi yüksek oranda kompleks karbonhidratlar ve lifler içeren oldukça önemli gıdalardır. Bu gıdaların glisemik indeksleri düşük olduğu için kan şekerinde ani yükselme durumunun oluşmasına engel olmaktadır. Bu durum itibarıyla da şeker dolayısıyla ortaya çıkan kötü kolesterol seviyesinin iyileşmesine yardımcı olurlar.

3- Yulaf ezmesi

Yulaf ezmesi de bir tam tahıl olmasına karşın sağlıklı olağanüstü özellikleri nedeniyle yaşantımızda oldukça büyük bir yeri olan gıdaların başında gelmektedir. İçeriğinde bulunan vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olmasının yanı sıra bol miktarda eriyen ve erimeyen lifleri de içerisinde barındırmaktadır. Bu liflerden bilhassa beta-glukan bağırsakların içerisinde bir jel kitlesi oluştururken, bu kitle bağırsakların çok daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına katkı yaparken aynı zamanda kişinin uzun süre tok kalmasına da katkı sağlamaktadır.

İLGİLİ MAKALE  Vücuttaki tüm zehri kolayca atın. İşte tahinin mucizevi faydaları

4- Ceviz

Vitamin, mineral ve antioksidanlar açısından oldukça zengin aynı zamanda doymamış yağlar ve Omega-3′ ler içermektedir. Ceviz bu özellikleri itibarıyla kolesterol seviyesinde direkt olarak bir düşüş sağlamasa da LDL oranında hatırı sayılır bir azalma yaşatarak faydalı kolesterol hdl’yi de arttırmaya yardımcı olur. Bu noktada günde 2 – 3 adet ceviz yemek oldukça önemlidir.

5- Keten tohumu

Keten tohumu içerdiği lifler, sağlıklı proteinler, doymamış yağlar ve Omega-3 sayesinde tam manasıyla kolesterol düşmanı bir gıda olduğunu söylemek doğru olacaktır. Keten tohumunun içerisinde bulunan lifler bağırsaklara geldiğinde jel kıvamında bit kitle oluşturarak kolesterol emiliminin azalmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zamanda keten tohumu içerisinde bulunan bileşenler sayesinde kalp damar hastalığının oluşmasını tetikleyen LDL kolesterolünün okside olmasını önleyen önemli bir unsurdur. Yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda bir çorba kaşığı yani ortalama 30 gram taze çekilmiş keten tohumunun tüketilmesi kişinin sağlıklı ve kolesterol seviyesinin kontrol altında tutulmasını sağlayan önemli unsurlardan bir tanesidir. Bu noktada kolesterol seviyenizi düzenli tutmak ve sağlıklı bir yaşam sürebilmek için düzenli olarak keten tohumu tüketmeye özen göstermeniz önemlidir.

Video: KOLESTROL DÜŞÜREN 10 GIDA! – (Günlük Beslenme Programı) / 5 Dakikada Sağlık