Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden bir tanesi olan karpuz hemen hemen herkesin şüphesiz en sevdiği yiyeceklerinden bir tanesidir. Soğuk, sulu ve tatlı bir karpuz herkesin vazgeçemediği durumlardan bir tanesi olurken çoğu zaman kontrolsüz yenilmektedir. Kontrolsüz yenilen karpuz kişinin sağlığını ciddi ölçüde tehlikeye atan bir durum olurken, haberimizin bu bölümünde karpuzun fazla tüketildiğinde kişide yarattığı sağlık sorunlarını ele alacağız. Bu durum itibarıyla karpuz tüketirken son derece dikkatli olun!

Karpuz yerken kontrollü olun

Karpuz lezzetinin yanı sıra serinletici özelliği dolayısıyla yaz aylarının vazgeçilmez gıdalarından bir tanesidir. Lezzeti dolayısıyla bir çok kişinin yaz aylarında vazgeçemediği gıdalarından bir tanesi olan karpuzun kontrolsüz tüketimi kişinin sağlığını büyük ölçüde tehlikeye atmaktadır. İçeriğinin %92’si sudan oluşan karpuz aynı zamanda kişinin su ihtiyacını da kontrol altına almaktadır. İçeriğinde bulunan vitamin ve mineraller kişinin sağlıklı bir yapıda olmasına yardımcı olsa da içeriğinde bol miktarda bulunan şeker oranı, bilhassa şeker hastalarının sağlığını ciddi manada tehlike altına atıyor. Şeker oranının yüksek miktarda olması dolayısıyla karpuz tüketimi yaparken, karpuz tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor. Uzman diyetisyenlerin yaptığı açıklama sonucunda şeker hastalığı ve insülin direnci olan kişilerin karpuz tüketiminde 2 dilimi geçmemesi önerilirken, karpuzun yanında yenilen bir parça peynir ise protein içeriği sayesinde karpuzun şeker dengesinin korunmasına yardımcı oluyor. Lif oranı açısından düşük olan karpuz, glisemik indeksinin yüksek olması dolayısıyla kana karıştığı andan itibaren yüksek oranda kişinin kan şekerinin yükselmesine neden oluyor. Antioksidan açısından zengin olan bu meyveyi tüketirken dikkatli olunması kişinin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için son derece önemlidir. Bu durum itibarıyla bilhassa şeker hastası olan kişiler 2 dilimi aşmadan karpuz tüketimi yapabilir, fazlasının ciddi oranda şeker seviyesinin aniden yükselmesine neden olacağı bilinmelidir.

Karpuzun besin değerleri şu şekildedir;

Besin Değeri100 gramda1 Porsiyon (150 g)100 gram için günlük % değer*
Kalori30 kcal45 kcal% 1.5
Karbonhidrat7.55 g11.0 g% 2.5
Lif0.4 g0.6 g% 1.6
Protein0.6 g0.9 g% 1.2
Yağ0.1 g0.2 g% 0.2
Kolesterol0.0 mg0.0 mg% 0.0
A Vitamini569.0 IU853.5 IU% 11.4
C Vitamini8.1 mg12.2 mg% 13.5
Potasyum112.0 mg168.0 mg% 3.2
Kalsiyum7.0 mg10.5 mg% 0.7
Demir0.2 mg0.4 mg% 1.3
İLGİLİ MAKALE  Keçiboynuzu tozunu 'yoğurtla' karıştırıp yerseniz

Karpuzun faydaları nelerdir?

  • Karpuzun içeriğinde su miktarının yüksek olması kişinin kabızlık problemi yaşamasının önüne geçmektedir. Kişinin sık sık idrara çıkmasına da yardımcı olan karpuz, vücutta bulunan ödemlerin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. İçeriğinde bulunan su ve eser miktardaki lifli özelliği bağırsakların sistematik bir şekilde çalışmasına yardımcı olmaktadır. Aynı zaman içeriğinde bulunan su miktarının yüksek seviyede olması kişinin uzun süre tok hissetmesini de sağlamaktadır.

Karpuz gaz yapar mı?

  • Karpuzun içerisinde bulunan magnezyum ve potasyum yeterli miktarda tüketildiği zaman kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olurken tansiyonun dengelenmesine yardımcı olmaktadır. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olan karpuz aynı zamanda içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde kalp sağlığını da büyük ölçüde koruma altına almaktadır.
  • İçeriğinde bol miktarda A ve C vitamini barındıran karpuz cildin ve saçların çok daha canlı ve sağlıklı bir görünümde olmasına yardımcı olmaktadır. Cildin esnek ve sağlıklı bir formda olmasına yardımcı olan karpuzu yeterli miktarda tüketmeye özen göstermeniz sağlığından faydalanmanız açısından son derece önemlidir.
  • Karpuzun içeriğinde bulunan magnezyum, kişinin sağlıklı ve kaliteli bir uyku sürecine geçmesine de yardımcı olmaktadır. Uyku bozukluklarını doğal yollarla tedavi etmek için düzenli ve yeterli miktarda karpuz tüketmeyi deneyebilirsiniz.
  • Karpuzun %92’si sudan oluşması kişinin kısa süre içerisinde sık sık idrara çıkmasına neden olacağı için vücutta bulunan tüm toksinlerin ve ödemin dışarı atılmasına yardımcı olmaktadır. Bu durum itibarıyla karpuzu yeterli miktarda tüketmeye özen gösterin.