Yaz mevsimine girdiğimiz bu dönemde, İstanbul vatandaşları baraj doluluk oranlarını merak ediyor. Bu yıl yağan yağmur barajlarımızı yeteri miktarda doldurdu diyebiliriz. İstanbul’da bulunan barajların yaklaşık olarak doluluk oranı yüzde 80 civarlarında. Bu doluluk oranı da İstanbul vatandaşları için iyi bir durum. Çünkü bu doluluk oranı, en az Ekim ayına kadar İstanbul için yeterli olacaktır. Aynı zamanda yıl içerisinde yağacak olan yağmurlar, baraj doluluk oranlarını etkileyecek. Bu yüzden de uzmanlar, İstanbul’da herhangi bir kuraklık durumu beklememektedir. Bu yazımızda sizlere, İstanbul’un barajlarının doluluk oranlarından bahsedeceğiz.

İSKİ baraj doluluk oranları raporları

İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin resmi web sitesinde, İstanbul’daki barajların doluluk oranlarını kolayca görebileceğiniz bir sistem mevcut. raporlara göre son 10 yıl içerisindeki en kötü yıl, 2014 yılındaydı. 2014 yılındaki baraj doluluk oranı sadece yüzde 28,14’tü. Son 10 yılın en iyi baraj doluluk oranı ise en kötü yıldan sonraki yıl olan 2015 yılındaydı. 2015 yılındaki baraj doluluk oranı yüzde 90,5’ti.

2022 yılında ise baraj doluluk oranları oldukça iyi durumda. yapılan açıklamara göre bu yıl herhangi bir kuraklık beklentisi bulunmuyor. Ekstrem durumlar dışında da kuraklık yaşanmayacağı, yayınlanan raporlarca açıkça belli olmaktadır. An itibari ile İstanbul,’un barajlarının doluluk oranları, yüzde 77,54’tür. Bu doluluk oranları ise yaz mevsimi boyunca istanbullar için yeterli olacaktır.

İstanbul su oranlarının barajlara göre dağılımı

İstanbul’da 10 farklı baraj bulunmaktadır. Bu barajlardan en büyük olanı ise Ömerli Barajıdır. EN büyük baraj olma özelliğine sahip olan Ömerli barajı, aynı zamanda en çok su bulunduran barajımızdır. İstanbul’un su oranlarının barajlara göre dağılımı şu şekildedir:

  • Ömerli Barajı: yüzde 24,1
  • Büyükçekmece Barajı: yüzde 19,3
  • Terkos Barajı: yüzde 18,2
  • Darlık Barajı: yüzde 14,2
  • Sazlıdere Barajı: yüzde 8,5
  • Papuçdere Barajı: yüzde 8,1
  • Alibey Barajı: yüzde 3
  • Kazandere Barajı: yüzde 2,6
  • Elmalı Barajı: yüzde 1,1
  • Istrancalar Barajı: yüzde 0,9

Neden 2014 en düşükken 2015 en yüksek?

2014 yılında İstanbul vatandaşları kuraklık tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Bunun en büyük sebebi ise İstanbul’a gelen yağış oranları. Ancak 2015 yılındaki yağış oranları ise bir hayli fazlaydı. Bu yüzden de 2015 yılındaki baraj doluluk oranları, son yılın en çok doluluğuna sahipti. Bütün bunlara ek olarak ölçüle yağış miktarı en çok 2021 yılında görülmüştür. 2021 yılında tam olarak 901,37 kg/m² oranında yağmur yağışı ölçümü yapılmıştır.

İLGİLİ MAKALE  İstanbul'dan günübirlik nereye gidilir? Hafta sonu gezi rotaları

Baraj doluluk oranlarının en çok olduğu yıl 2015’teki ölçülen yağış oranı ise şaşırtıcı bir biçimde 721,7 kg/m² olarak ölçülmüştür. En düşük baraj doluluk oranına sahip olunan 2014 yılında ise ölçülen yağmur miktarı 859,94 kg/m² oranındadır. Ancak baraj doluluk oranlarını dikkate alırken, sadece yağan yağmuru hesap etmek yanlış ki bu durum raporlar ile kanıtlanmıştır. Mevsim sıcaklıkları, küresel ısınma, artan ya da azalan yağış gibi birçok etmen, barajların doluluk oranlarını etkilemektedir.

İçme suyu tesisilerinin ise çalışması her geçen yıl belirli bir düzeyde artış göstermektedir. 2022 yılındaki içme suyu oranı 2,93 milyon m³ olarak hesaplanmıştır. Tam olarak 10 yıl önce ise bu oran 2,5 milyon m³ olarak hesaplanmıştır. Bu oranlar ise son 10 yıl içerisinde belirli düzeyde artış göstererek günümüze gelmiştir.