İstanbul Büyükşehir belediyesi, sayaç okumada teknolojik gelişmeleri takip ediyor. belirlenen pilot bölgelerde bu konunun incelemesi yapılacak ve yakın bir zaman içerisinde akıllı sayaç uygulamasına dönecek. Bu sayede de İSKİ’ye bağlı faturalarınız için kimse binanıza gelmeyecek ve bütün sayaçlar uzaktan okunarak kolay bir şekilde fatura çıkartılacak. Su aboneleri için bu uygulama yakın bir zaman içerisinde başlayacak.

Fiziksel sayaç okumada sorunlar var

İstanbul Büyükşehir belediyesi, fiziksel sayaçların okunmasındaki bazı sorunların çözülebilmesi amacı ile akıllı sayaç projesini başlattı. Bununla birlikte artık sayaçlar, kablosuz haberleşme araçları ile rahat bir şekilde okunabilecek. Bununla birlikte bu proje ilk olarak pilot bölgelerde bulunan su sayaçlarında denenecek. Yakın bir zaman içinde bu uygulama, aynı şekilde doğalgaz sayaçları için de hazırlanacak.

Pilot bölgeler neresi?

Yapılan haberden sonra insanlar, uygulamanın yapılacağı pilot bölgelerin neresi olduğunu merak etmeye başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalara göre, Esenler’in 15 Temmuz Mahallesi’nde ve Beykoz’un Riva Mahallesi’nde sayaçlar uzaktan okunacak. Esenler’de toplam 2 bin 124 sayaç uzaktan okunacakken, Beykoz’da bin 500 konut bu uygulama tabii tutulacak. Yapılan bir diğer açıklamaya göre İstanbul Büyükşehir belediyesi, akıllı sayaç uygulaması sayesinde personel ve maliyet açısından öneli bir ölçüde tasarruf ve verimlilik sağlayacak.

2022’de 20 bin akıllı sayaç kurulacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hedefi, 2022 yılında 20 bin adet akıllı sayacı hayata geçirmek. 20 bin akıllı sayaç için altyapının sağlandığını belirten İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, 2022 yılında 20 bin akıllı sayaç ile maliyet ve personel açısından büyük oranda tasarruf yapılacağını belirtti. İstanbul genelinde belirli noktalarda test çalışmalarını başlattıklarını açıklayan İSKİ Genel Müdürü Raif Mermutlu, “Akıllı sayaç projesiyle her ay abonenin konutuna giderek gerçekleştirdiğimiz okuma işlemlerini uzaktan yapabileceğiz. Yine açma-kapama gibi işlemleri de uzaktan gerçekleştirebileceğiz. Ayrıca İstanbullulara tüketim değerleri ile ilgili de anlık bilgi sunabileceğiz. Bütün bunları gerçekleştirirken hem zamandan hem de maliyetlerden ciddi bir tasarruf da sağlayacağız. Şu an test aşamasındayız. Verimli olması halinde İstanbul geneline yayılmasını hedefliyoruz” yorumlarında bulundu.

İLGİLİ MAKALE  İstanbul'daki en iyi kahvaltı mekanları. 'Pazar kahvaltısı' için deneyebilirsiniz

Sayaç verileri uzaktan alınacak

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamalara göre, akıllı sayaç uygulaması ile birlikte su sayaçlarınaki veriler uzaktan alınabilecek. Bununla beraber sayaç açma ve kapama işlemleri de uzaktan kolay bir şekilde kontrol edilebilecek. İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki İSTTELKOM’un telekomünikasyon altyapı kısmını üstlendiği projede, LoRaWAN teknolojisi kullanılıyor. “LoRaWAN” haberleşme sistemini sayaç okuma, açma, kapama gibi işlemler uzaktan kontrollü bir şekilde yapılacağı aktaran İSTTELKOM AŞ Genel Müdürü Yücel Karadeniz, proje sayesinde saha iş gücü maliyetlerinde tasarruf elde ederek ekonomik katkılar sağlamayı hedeflediklerini aktarmıştı.

LoRaWAN nedir?

LoRaWAN, uzun menzilli haberleşme teknolojisidir. Çift yönlü olan bu haberleşme sistemi güvenli ve açık kaynak kodludur. Düşük güç tüketimi ve az bir maliyet ile verilen aktarılabilmesini sağlayan LoRaWAN sistemi, radyo frekansı aralıklarını kullanmaktadır. Açık alanda 15 kilometrelik bir mesafede iletişim kurabilen bu sistem, 3 bağlantılı noktada 8 yıldan 15 yıla kadar sayaç ömrü sunmaktadır.