Bal, sağlık açısından oldukça faydalı bir besindir. Binlerce arı sayesinde tükettiğimiz bu gıda, bizim için hemen hemen her hastalığa çare olmaktadır. Çiçeklerine göre farklı bal çeşitler vardır. Tat olarak ufak farklılıkları olsa bile bal baldır. Peki ya en faydalı bal hangisi? Bu yazımızda sizlere, en faydalı balın hangisi olduğunu anlattık.

En faydalı bal hangisidir?

Yapılan araştırmalara göre besin değerleri açsından en faydalı balın, çam balı olduğu kanıtlanmıştır. Tabii ki de bu durum diğer balları tüketmeyin anlamına gelmiyor. Balın her çeşidi, insan sağlığı için oldukça yararlıdır. Bu yüzden de düzenli olarak bal tüketmemiz gerekiyor. Ancak en faydalı balın hangisi olduğu sorusu kafanızı kurcalıyorsa, artık bu soruyu merak etmenize gerek yok. Yapılan araştırmalar neticesinde, en faydalı balın çam balı olduğu tespit edilmiştir. Besin değerleri açısından en zengin bal çeşidi, çam balıdır.

İzleyin: Bal hakkında doğru bilinen yanlışlar

Çam balının faydaları nedir?

Çam balı, uzmanlar tarafından sürekli olarak tüketilmesi tavsiye edilen bal çeşitlerinden biridir. Ancak gerçek çam balonı bulmak için çaba göstermeniz gerekmektedir. Zira artık insanlar, bal diye glikoz şurubu satmaktadır. Bu yüzden de gerçek balı bulmanız ve satın almanız gerekmektedir. Akdenizin çamların yapılmış olan çam balı, bağışıklığı güçlendirmek için birebirdir. Bu özelliklerine ek olarak ise çam balı, antioksidan maddeler içerdiği için vücutta ve özellikle karaciğerdeki toksin maddelerin atılmasında büyük bir rol oynamaktadır. Tat olarak da diğer ballara göre daha hafifi bir tadı olan çam balı, aynı zamanda doğal şeker bakımından daha düşük seviyelere sahiptir. Bu yüzden de çam balı tüketmek, diğer ballara göre daha az kalori almanızı sağlar.

Balın yapısında yaklaşık olarak 200 çeşit bileşen bulunmaktadır. Bal içerdiği vitaminler, mineraller, organik asitler, flavonoidler, fenolik asitler, aminoasitler ve enzimler nedeniyle sindirimi kolay, besleyici ve pek çok hastalığa karşı koruyucu ve tedavi edici özellik gösteren fonksiyonel bir gıdadır.

Çam balını sadece tüketerek değil, tıpkı bir cilt bakım ürünü gibi de kullanabilirsiniz. Çam balının yüksek oranda nem tutma özelliği bulunur. Bu yüzden de çam balı ile cildinize bakım yapabilirsiniz. Aynı zamanda cildinizdeki sebum dengesini düzenleyecek olan çam balı, sivilce ve akne gibi sorunlardan da kurtulmanızı sağlayacaktır.

Balın antimikrobiyal etkisinin, düşük su aktivitesi ve yüksek asitlik değerlerine sahip olmasının yanı sıra hidrojen peroksit, flavonoid ve fenolik asit gibi bileşikleri de yapısında bulundurmasından kaynaklandığı bildirilmektedir. Bu özellikleri sayesinde bal, insanlarda hastalık oluşturan patojen bakterilerin gelişimini inhibe edici bir ortam oluşturmaktadır.

Çam balı, solunum yolu hastalıkları için birebirdir. Bu yüzden de balgamlı öksürük ve burun tıkanıklığı gib sorunlar yaşamanız dahilinde, kesinlikle çam balı tüketmeniz gerekiyor. Eğer çayınızı şekerli içmek istiyor ama kilo vermek istiyorsanız, şeker oranı düşük olduğu için küp veya toz şeker yerine, çayınıza çam balı ekleyebilirsiniz. Hem glikoz ve fruktoz bakımından oldukça düşük seviyeler içermektedir hem de içeriğindeki C vitaminleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Çam balı, virüse bağlı gelişen hastalıkların tedavi sürecinde de kullanılabilir. Doğal bir antibiyotik olan çam balı, özellikle idrar yolu enfeksiyonlarına karşı oldukça etkili bir doğal ilaç olarak görev alacaktır. Bununla birlikte cildinizde oluşan iltihaplı yaralar için de kullanılabilecek olan çam balı, bu tür yaraların kapanmasını ve enfeksiyonun tamamiyle atılmasını hızlandıracaktır.

İLGİLİ MAKALE  Muhteşem ikili; turşu suyu ve bal. İşte 'turşu suyu ve bal' karışımı

Çam balı içerisinde belirli asidik maddeler bulunmaktadır. Bu asidik maddelerden korkmanıza gerek yok. Aksine bu asitleri vücudunuza kesinlikle almalısınız. Çünkü çam balı içerisinde yer alan besin maddeleri, mide asit dengesini sağlar. Mide yanması gibi sorunlar ile karşı karşıyaysanız, öncelikle 1 çay kaşığı kadar çam balı tüketin. Bu sayede midenizdeki yanmayı yok edebileceksiniz. Bunlar ile beraber çam balı, mide için oldukça iyi bir doğal koruyucu olarak görev alabilir.Bütün bunlar ile beraber bağırsaklardaki sağlıklı bakteri sayısının artışına sebep olan çam balı, aynı zamanda bağırsak hareketlerini düzenleyerek kabızlık gibi bazı sorunların ortadan kalkmasını sağlayacaktır. Bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi ile beraber de metabolizmanız hızlanacak ve daha kolay bir şekilde yağ yakara, hızlı bir şekilde kilo verebileceksiniz.

Sahte Bal: Arıların beslendiği nektar veya salgıları midelerinde bala dönüştürmesi doğal bal üretim yöntemidir. Sahte bal üretimi ise bal arılarının nektar veya salgı yerine şeker şurupları ile beslenmesinin sağlanarak bu şuruplardan bal üretmesi veya doğrudan şeker şuruplarının bala ilave edilmesi gibi çeşitli yollarla yapılmaktadır. Balda yapılan sahtecilik, balın prolin içeriğinin, potasyum ve sodyum oranının (K/Na) ve toplam polen spektrumunun belirlenmesi gibi çeşitli tekniklerle anlaşılabilmektedir.