Ev temizliğinde sıklıkla kullanılan temizlik malzemelerinden bir tanesi olan çamaşır suyu, zorlu kirlerin üstesinden gelen en büyük temizlik malzemelerinden bir tanesidir. Yüzeyde bulunan kirlerin derinlemesine temizliğini sağlayan çamaşır suyu aynı zamanda ortamda bulunan tüm bakteri ve mikropların temizlenmesine de yardımcı olmaktadır. Kir, mikrop, sarartı, kireç gibi ev temizliğinde zorlanılan tüm türlerin kısa süre içerisinde temizlenmesine yardımcı olan çamaşır suyunun kullanımının insan sağlığına bir hayli zararlı olduğu da uzmanlar tarafından mütemadiyen dikkat çekilen konular arasında yerini alıyor. Konuyla alakalı bir açıklamada Canan Karatay’dan geldi. Karatay, çamaşır suyunun kullanımı da dikkat çekerek etkilerine dair uyarılarda bulundu. İşte Karatay’ın o sözleri…

“Sakın kullanmayın”

Söylediği sözlerle gündemden düşmeyen ve ilgisini korumaya devam eden Canan Karatay, bu kez oldukça farklı bir konuyla gündemi sarstı. Beslenme ve tüketilen besinler hakkında yorumlarda bulunan Canan Karatay, önerdiği besin ve içeriklerle büyük bir kesim tarafından ilgiyle takip edilirken bu kez ilgi odağına çamaşır suyunu aldı. Hemen hemen her alanda kullanılan temizlik malzemelerinden bir tanesi olan çamaşır suyunun insan sağlığını ne denli tehlikeye sokucu bir madde olduğunu açıkladı. Ev temizliğinde kullanılan çamaşır suyunun, içeriğinde bulunan bileşenler sayesinde beyin fonksiyonlarının düzenli çalışmasına engel olduğunu belirtirken, çamaşır suyunun beyin için oldukça kötü bir madde olduğunu dile getirdi.

Son dönemlerde dünya genelinde yaşanan salgın itibarıyla, herkesin evinde stoklu bir halde bulunan ve ekmekten çok daha fazla tüketme boyutuna gelen çamaşır suyu, sodyum Hipoklorit (NaClO) içeren ağartma bileşenine sahip büyük bir temizleme kaynağıdır. Son dönemlerde çamaşır suyuna artan bu ilgi ve alaka çamaşır suyunun satışlarının bir hayli artmasına yardımcı olurken, çamaşır suyuna dair bir açıklama da Prof. Dr. Canan Karatay’dan geldi. Karatay’ın yaptığı açıklama doğrultusunda, çamaşır suyunun beyne ve hafızaya ciddi zararlar verdiğini açıkladı. Uzun ya da kısa fark etmeksizin çamaşır suyunun solunumu beyin hücrelerinin ölmesine neden olduğu için, beyni mahvedici bir güç olduğunu açıkladı.

“Çamaşır suyu beyni mahvediyor”

Temizliğin bir numaralı etken maddesi olan çamaşır suyunu, hemen hemen herkes evinde, ofis de ya da temizliğini yapacağı her alan kullanıyor. Çamaşır suyunun temizlikte bu denli kullanılmasının en mutlak sebebi ise, temizlik esnasında gösterdiği güç olarak belirleniyor. Temizlik  sırasında tüm kirli yüzeylerde bulunan kirlerin temizlenmesine yardımcı olan çamaşır suyu, mikropların yüzeyden temizlenmesine yardımcı olurken ortamın çok daha hijyenli olmasına yardımcı oluyor. Gösterdiği etkiler dolayısıyla herkesin en çok kullandığı çamaşır suyu, sağlık açısından ne denli doğru olduğu tartışılan konular arasında yer alırken konuya dair bir açıklama da Prof. Dr. Canan Karatay’dan geldi.

İLGİLİ MAKALE  Yapılan araştırmalar sonuç verdi. Yapay tatlandırıcılar büyük tehlike saçıyor!

Canan Karatay’ın söylediği sözlere istinaden ortamın temiz olması için kullanılan çamaşır suyunun, beyin fonksiyonlarının doğru çalışmasına engel olduğu söylenirken, beyne büyük hasar verdiğini dile getiriyor. Temizlikte kullanılan ve ortamın hijyeninin artmasına yardımcı olan çamaşır suyu gibi maddelerin insan sağlığına uğrattığı olumsuz yönde etkileri dolayısıyla kesinlikle kullanılmaması gerektiğine vurgu yapıyor. Çamaşır suyunun sürekli olarak kullanılması, üst solunum hastalıkları başta olmak üzere ağız, mide ve boğazda iltihap problemlerinin yaşanmasına vesile olduğunu dile getirdi. Tüm bu sebepler dolayısıyla temizlik esnasında kesinlikle çamaşır suyunun kullanılmaması gerektiğine vurgu yaptı.