Doğanın gücüne inanan ve ilaçlardan ziyade evde doğal bileşenlerle kendi kendine formüller arayanların en çok tercih ettiği kaynaklardan bir tanesi olan sirkeler, pek çok hastalığın iyileşmesinde büyük yararı dokunan bileşenler arasında yerini alıyor. Son dönemlerde adını birçok yerde duyduğumuz ve şifaları saymakla bitmeyen alıç sirkesinin tüm faydalarını ve hangi hastalıklara iyi geldiğini sizler için derledik. Halk arasında ve daha çok eski toprak insanların bildiği yemişen isimli, alıç sirkesinin o mucizevi faydaları…

Alıç nedir?

Toplumda genellikle yemişen adıyla bilinen alıç, gül familyasına ait bir bitkidir. Bitki üzerinde dikenler olması dolaysıyla Akdiken olarak da bilinen alıçın meyvelerinin de pek çok farklı türevleri bulunuyor. Türünden türünden farklı çeşitlilikler gösteren alıç bitkisinin meyveleri kırmızı ve sarı olarak farklı farklı renklerde karşımıza çıkıyor. Pek çok insan tarafından görünüş itibarıyla muşmulaya benzetilen alıç, lezzetinin de buruk bir ekşi tat olarak betimleniyor. Ülkemizde genellikle yüksek ve kayalık mevkilerde görülen alıç, Dünya’da ise Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya’da görülmektedir. Türkiye sınırları içerisinde Sivas’ta daha çok görmeye alışık olduğumuz alıç bitkisinde elde edilen sirkenin büyük bir antioksidan kaynağı olduğu belirleniyor. Özellikle kalp, damar hastalıklarına birebir etkileri olan alıç sirkesinin, idrar enfeksiyonları başta olmak üzere vücutta bulunan enfeksiyonların giderilmesine de yardımcı olmaktadır.

Alıç sirkesinin faydaları nelerdir?

  • Büyük bir antioksidan kaynağı olan alıç sirkesi, bilhassa iç hastalıkların tedavisinde kullanılırken salata ve çorbalarda keyifle tüketilebilmektedir.
  • İçerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde kişinin bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olan alıç sirkesi, pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan bir numaralı ilaçlar arasında yer almaktadır.
  • Damarlarda meydana gelen yüksek kan basıncı dolayısıyla ortaya çıkan yüksek tansiyon hastalığının önüne geçerek, tansiyonun dengeli olmasını sağlamaktadır.
  • Gribal enfeksiyonlara karşı birebir bir karşı güç uygulayan alıç sirkesi özellikle üst solunum hastalıklarına, grip nezle gibi hastalıkların iyileşme noktasında büyük bir şifa kaynağıdır. Üst solunum hastalığına yakalanan insanlara özellikle alıç sirkesinin tedavisi yapılan öneriler arasında yer almaktadır.
  • Sinir hücrelerinin yatıştırılmasında etkili olan alıç sirkesi, sinir, stres ve uykusuzluk gibi tetikleyici durumların iyileşmesinde yardımcı olmaktadır.
  • İçerisinde bulunan bileşenler sayesinde metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlarken vücutta hızlandırıcı bir güç uygulayarak yağ yakma serüveninin hızlanmasına yardımcı olmaktadır.
  • Cilt yüzeyinde meydana gelen bazı birtakım hastalıkların tedavi edilmesinde kullanılmaktadır. Alerji, tahriş, kızarıklık gibi cilt problemlerinde uygun kullanım şartıyla geçtiği gözlemlenmiştir.
  • Midede oluşan parazitlerin giderilmesine yardımcı olarak, mide sağlığını kontrol altına almaya yaramaktadır.
  • Kalp damar hastalıklarının iyileştirici gücünde kullanılırken aynı zamanda, kalp kaslarının gelişmesine de yardımcı olmaktadır.
  • İçerisinde bulunan bileşenler sayesinde vücuttaki hücrelerin yenilenmesine yardımcı olarak, her vücutta bulunan kanser hücrelerinde iyileştirme gücünü kullanmaktadır.
  • Büyük bir idrar söktürücü olan alıç sirkesi aynı zamanda kadınların menopoz dönemlerinin de büyük bir destekleyicidir.
İLGİLİ MAKALE  Saçlarınız hiç olmadığı kadar iyi gözüksün. Saça 'sirke' sürmenin faydaları

Alıç sirkesi nasıl yapılır?

  • 1 kg. alıç
  • 1,5 tatlı kaşığı kaya tuzu
  • 1 adet elma
  • 1 çay bardağı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 litre su

Yapılışı;

Takribi olarak 5 litreye yakın suyu uygun bir cam kavanozun içerisine alın ve ardından sirkeyi oluşturan alıçları güzelce yıkayın. Alıçları tüm kirlerinden arındıracak şekilde yıkadıktan sonra fazla suyunu süzdürün. Sularından süzülen alıçları, hazırladığınız suyun içerisine alın ve üzerine 1 adet elmayı dilimleyerek ilave edin. Tüm bu malzemeleri ekledikten sonra içerisine tuz, şeker ve sirkeyi ekleyin ve ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatın. Sıkıca kapattığınız sirkenizi güzelce sallayın. Gün ışığı alan bir oda içerisinde sabah ve öğle saatlerinde gün ışığı altında bekletin. Diğer zaman diliminde ise gün ışığı almayacak serin ve kuru bir yerde muhafaza edin. Takribi olarak 10 gün bu işlemi uyguladıktan sonra sirkenizin hazır olduğunu gözlemleyeceksiniz. Hazır olan sirkenizi, meyvelerinden ayırarak güzelce süzün ve ardından serin bir yerde muhafaza etmeye devam edin.