İleriki yıllarda gıda krizinin artması bekleniyor. Gıda krizinin başlaması ile brilikte de insanlar, daha çok böcek gibi türleri tüketmeye başlayacak. Yenilebilir böcek türleri, birçok Asya ülkelerinde hali hazırda tüketiliyor. Bununla birlikte yapılan araştırmalara göre, birçok böcek türü protein ve diğer mineraller açısından oldukça zengin. İlkokul çocuklarının yeterli miktarlarda protein alabilmesi için bilim insaları, böcek ve bitki bazlı protein içeren besinler üretmeyi amaçlıyor. VeXo adını verecekleri bu besinler, ilkokul çağında olan çocuklar için önemli bir besin kaynağı olacak. Bu yazımızda sizlere yenilebilir böcek türleri ve bitkilerden üretilecek olan protein bazlı yiyeceklerden bahsedeceğiz.

Bilim insanları araştırmalara başladı

Bilim insanları, 5 ile 11 yaş arasındaki çocuklara böcek ve bitki bazlı protein yiyecekleri denetmeye başlayacak. Bu şekilde bu yaş grubundaki çocuklarının gelişimi desteklenecek. Birleşik Krallık’taki Cardiff Üniversitesi öğretim görevlilerinden Christopher Bear, araştırma ekibinin başında yer alıyor. Christopher Bear, “Çocukların alternatif proteinleri geleceğin gıda ürünleri olarak değil, şu anda var olan, gerçek şeyler olarak düşünmesini istiyoruz.” açıklamasında bulundu.

Yenilebilir böcekler, gıda piyasasında büyük bir yer kaplamıyor. Ancak bilim insanları ilerleyen yıllarda gıda krizinin baş göstermesi ile birlikte yenilebilir böceklere olan talebin fırlayacağını düşünüyor. Bu yüzden de şimdiden bilim insaları, yenilebilir böceklerden üretilecek gıdalar ile ilgili çalışmalara başladı. Bununla birlikte yenilebilir böcekler, belirli bölgelerin kültürel mutfaklarının bir parçası olduğunu söylüyor. Özellikle bazı yenilebilir böcekler, protein olarak oldukça zengin. Bu yüzden de insanların böcekler ile beslenmesinin herhangi bir sakıncası yok.

9 milyon Avrupalı böcek yedi

Yapılan araştırmalara göre 2019 yılında 9 Milyon Avrupalı insan, yenilebilir böceklerden tattı. Gıda ve Yem için Böcekler Platformu, bu sayının önümüzdeki 8 yıl içerisinde 390 milyona çıkacağını belirtmektedir. Bristol’deki West of England Üniversitesi’nde görev alan ve araştırma ekibinin parçası olan Verity Jones, böceklerdeki kalıntıların hali hazırdaki gündelik birçok gıdaya karıştığını belirtmektedir. “Herkes her gün böcek yiyor.” diyen Verity Jones, “Her 100 gram çikolatada 30 parçadan fazla böcek var. Ekmek, meyve suları, şerbetçiotu… Adını siz koyun, böcek yiyorsunuz.” sözlerini sarfetti.

İLGİLİ MAKALE  Bu sprey ile evinizi ilaçlatmanıza gerek yok! Başınıza bela olan 'sivrisinek ve hamam böceklerinden' kurtulmanın yolu

Yenilebilir böcek türleri nelerdir?

Böcek yemek, birçok ülke mutfağının klasiklerindendir. tabii ki Türk kültüründe ve mutfağında böyle bir gelenek yok. Ancak ilerleyen yıllarda artan gıda krizi nedeni ile insanlar, böcek yemeye mahkum bile kalabilir. Bu yüzden de yenilebilir böcek türleri, bilim insanları tarafından sürekli olarak araştırılmaktadır. Bununla birlikte yenilebilir böcek türlerinde de birçok farklı vitamin ve mineral bulunuyor. Özellikle protein açısından zengin olan bazı böcek türlerini tüketmek, insanlar için oldukça faydalı olacaktır. Ayrıca bitki ve böcek bazlı gıdaların üretilmesi, küresel bir gıda krizinin de önüne geçebilir.

Birçok ülkede böcek yemek oldukça doğal. Ancak böcek tüketmek için belirli adımlar takip edilmeli. Ya böceği toplandığı an tüketmeli ya da uygun saklama koşullarını sağlamalısınız. Ayrıca hamam böceği gibi bakteri bulunduran böceklerden uzak durmalı, renkli böcekleri ise kesinlikle tüketmemelisiniz. Böcek yemek için nedenler şunlardır:

  • Protein bakımından oldukça zengin besin kaynaklarıdır.
  • Çoklu doymamış yağ asidi açısından zengindir.
  • Diğer gıdalara göre çok daha az yağ oranına sahiptir.
  • Çevreye herhangi bir zararları yoktur.
  • Birçok farklı çeşitte tüketilebilir.
  • Tüm dünyaya yetecek kadar fazla bulunmaktalar.
  • Böcek tüketen kişiler, böceğin tadını tavuk ve karides gibi gıdalara benzetmektedir.

Birçok böcek, belirli şartlar altında sorunsuzca tüketilebilir. Bu tür böceklerin besin değerleri de oldukça iyidir. İşte protein bakımından son derece verimli olan böcekler:

  • Çekirge: % 50 – 75
  • Örümcek: %64
  • Karınca: %24
  • Tavuk: %23
  • Balık: % 21
  • Sığır eti: %20
  • Kuzu eti: %17

Yukarıdaki tabloda da gördüğünüz gibi bazı böcek türlerinin protein oranları, severek tükettiğimiz besinlerin protein oranından çok daha fazla olabiliyor. Bu yüzden ileriki yıllarda en büyük besin kaynaklarından biri böcekler olacaktır.