Gelişen teknoloji ile birlikte casus yazılımların sayısı da artmakta. Bu casus yazılımlar da akıllı telefonlar ve bilgisayarları hedef almakta. Bu casus yazılımlar ise sizin sosyal medya hesaplarınızı ve bankacılık uygulamaları gibi bilgilerinizi hedef alıyor. Aynı zamanda özel bilgilerinizi de ele geçiren bu casus yazılımlar, kişilere zor anlar yaşatabilmektedir. Bu yüzden akıllı telefonunuzda veya bilgisayarınızda herhangi bir virüsün ya da casus yazılımın olduğunu bilmeniz oldukça önemli. Bu yazımızda sizlere akıllı telefonunuzda herhangi bir virüs veya casus yazılımın olduğunu nasıl anlayacağınızı ve bu tür kötü amaçlı yazılımların akıllı telefonlarınızdan nasıl temizleyeceğinizi anlattık.

Akıllı telefonda virüs olduğu nasıl anlaşılır?

Akıllı telefonlarınızda virüs olup olmadığını anlayabilmek için birkaç farklı yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemlere bakarak, nasıl kolay bir şekilde akıllı telefonlarınızda virüs olup olmadığını anlayabilirsiniz. İlk olarak akıllı telefonunuzun performansını kontrol edin. Eğer telefonunuzda bariz bir performans düşüşü varsa, bu durum akıllı telefonunuzda bir casusu yazılım veya virüsün olduğuna bir işarettir. Çünkü bu tür kötü amaçlı yazılımlar, arka planda sürekli olarak çalıştığı için, akıllı telefonlarınızın performasının düşmesine neden olabilir.

Bu tür durumların dışında, antivirüs programlarını tercih edebilirsiniz. Bunun için uygulama marketlerinizde bulunan bir antivirüs programını tercih etmenizi öneriyoruz. Ayrıca akıllı telefonunuza kuracağınız antivirüs programının bilinen ve güvenilir bir firmanın antivirüs programı olması gerekmektedir. Çünkü bilinmeyen firmaların sunmuş olduğu antivirüs programları da akıllı telefonunuza virüs bulaştırabilmektedir. Güvenilir bir firmanın antivirüs programını kurduktan sonra ise akıllı telefonunuzda detaylı bir tarama yaparak, akıllı telefonunuza herhangi bir virüsün bulaşıp bulaşmadığını rahatlıkla öğrenebilirsiniz.

Akıllı telefonunuza virüsün bulaşıp bulaşmadığını, akıllı telefonlarınızdaki anormal işlemlerden de anlayabilirsiniz. Eğer hiç açmadığınız bir uygulamanın birden bire son kullanılan uygulamalarda gözükmesi ya da akıllı telefonunuza kurmadığınız bir uygulamanın birden bire ana ekranınızda belirmesi, akıllı telefonlarınıza virüs bulaştığının bir göstergesidir.

Yabancı yazılımların tespiti için kullanabileceğiniz bir diğer yöntem ise virüs tarama uygulamaları indirmektir. Android cep telefonu kullanıcıları virüs programlarına Google Play Store üzerinden erişebilir. Android telefonda virüs temizleme güvenli bir uygulamayı telefonunuza indirip virüs taraması başlatabilirsiniz.

Akıllı telefonlardaki virüs nasıl temizlenir?

Akıllı telefonlarınıza bulaşan virüsleri nasıl tespit edebileceğinizi anlattık. Ancak virüsleri tespit ettikten sonra ise bu virüslerin nasıl temizleneceği de bir hayli önemli bir konu. Akıllı telefonuna virüs bulaştığını farkeden kullanıcılar, hemen telaş yapmaya başlayıp bilgilerinin başka kişilerin eline geçmesinden kormaya başlıyorlar. Ancak telefonlarına virüs bulaşan kişilerin öncelikle sakin kalıp, verceğimiz yöntemleri denemesi gerekiyor. Bu sayede kolay bir şekilde akıllı telefonlarınızdaki virüslerden kurtulabileceksiniz.

İLGİLİ MAKALE  Akıllı telefonunuzun 'hafızası' sürekli doluyorsa çözüm için bunları yapın! (Kaynak: soru.com.tr)

Antivirüs programları ile virüsü temizleme

Burada da imdadımıza yine antivirüs programları koşuyor. Antivirüs programları hem virüsü tespit etmeye yararken hem de akıllı telefonunuzdaki casus yazılım veya virüsleri temizleyebilmektedir. Ancak yine her zaman dediğimiz gibi akıllı telefonunuza kuracağınız antivirüs programlarının bilinir ve güvenilir firmaların antivirüs programları olması gerekmektedir. Çünkü bilinmeyen firmaların antivirüs programları, akıllı telefonunuza faydadan çok zarar verebilir. Hatta bilinmeyen bir firmanın antivirüs programı, virüsün kendisi bile olabilmektedir. Bu yüzden seçeceğiniz antivirüs programının bilinir bir firma tarafından yapılmış olması oldukça önemli.

Telefonunuz Virüslere Karşı Nasıl Korursunuz?

Mobil cihazınızı zararlı yazılımlardan korumak, telefonda virüs temizleme işlemi yapmaktan çok daha kolaydır. Eğer cihazınızı kullanırken dikkatli davranırsanız bu sorunu oluşmadan önleyebilirsiniz. Telefonunuza virüs bulaşmasını engellemek için başvurabileceğiniz yöntemlerin başında bir virüs koruma programı indirmek gelir. Bu tip programların hem ücretli hem de ücretsiz versiyonları mevcuttur. Size uygun olan bir tanesini seçerek telefonunuzu koruma altına alabilirsiniz.

Telefonunuzu sıfırlayın

Akıllı telefonlara ya da bilgisayar bulaşan virüsleri temizlemek oldukça zordur. Çünkü cihazınıza bulaşan virüs, zaten her dosyaya yayılmıştır. Bu yüzden de antivirüs programlarının bile bu tür virüsleri temizleyemediği anlar yaşanabilmektedir. Ancak akıllı telefonunuz veya bilgisayarınızın hafızasını sıfırlamak, virüsün temizlenmesinin kesin ve kolay yoludur. Ancak bu yolda da akıllı telefonunuzdaki ya da bilgisayarınızdaki bütün bilgiler kaybolacaktır. Fakat bulaşan virüsün de kesin bir şekilde temizlendiğini göreceksiniz.