Sanal ortamda tuttuğunuz bütün gizli dosyaların hemen açıldığı ve bu şifrelerin çok hızlı bir şekilde kırıldığını düşünün. Kuantum bilgisayarların çalışma hızı, şimdiki kullandığımız bilgisayarlara oranla çok daha hızlı çalışıyor. Bu alandaki çalışmalar devam ediyor. Başta Amerika birleşik Devletleri, Çin Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık olmak üzere birçok ülke kuantum bilgisayar teknolojisi hakkında çalışmalara devam ediyor ve bu çalışamlar için oldukça yüksek bütçeler ayırıyor. Bunun da en büyük sebebi, stratejik olarak daha önde olmak.

Kuantum bilgisayar nedir?

En basit haliyle işlemleri çok hızlı yapabilen ve diğer bilgisayarlara göre daha verimli bir işlem gücüne sahiptir. Bu tür bilgisayarlar şu anda bile üretiliyor. Fakat bu bilgisayarlar normal kullanıcılar için üretilmiyor. İlerleyen yıllarda ise bu tür bilgisayarların seri üretime geçilmesi planlanıyor. Ancak o zaman bizim gibi kullanıcılar da bilgi sahibi olabilecek.

Kuantum bilgisayarlar, normal bilgisayarlara göre çok daha farklı bir çalışma prensibine sahiptir. Normal bilgisayarlar 0 veya 1’lerle çalışırken, kuantum bilgisayarlar ise 0 ve 1’lerden çalışır. Yanı normal bilgisayarlar her bir bilgi için 0 veya 1 değerini veriyor. Öte yandan kuantum bilgisayarlar her bir bilgi için 0 ve 1 değerini aynı anda verebiliyor. Kuantum bilgisayarların bu çalışma prensibi ise oldukça hızlı veri işlemeye yarıyor. Bu yüzden de gizli dosyalar ve şifreli veriler, çok kolay bir şekilde kırılıyor ve incelenmeye başlıyor.

Kuantum kıyameti nedir?

Kuantum kıyameti, herhangi bir şifreli verinin çok kolay bir şekilde açılmasına denen olaydır. Bu sayede sizin şifreli verileriniz çok kolay bir şekilde kırılabilir ve gizli dosyalarınız başka kişilerin eline çok kolay bir şekilde geçebilir. Bu durum da sizin için oldukça tehlikeli olabilir.

İnternet üzerinden yaptığınız her işlem bir şifrelemeye sahiptir. En basitinden bankacılık işlemleri, bir şifreler ile ilerlemektedir. Ancak kuantum bilgisayarlar bu işlemlerin şifrelerini birkaç saniye gibi bir sürede kırabiliyor. Bu yüzden de bu tür veri hırsızlığına karşı, firmaların önlem alması gerekiyor. Intel, IBM gibi teknoloji devleri ise kuantum geçirmezlik üzerinde çalışmalarına başladı bile. Ayrıca birçok ülke kuantum bilgisayarların gelişimine bütçe ayırırken aynı zamanda kuantum geçirmezliğe de bütçe ayırmaktadır. Bu sayede bu alanda önde olan ülkeler, diğer ülkelere göre çok daha stratejik bir avantaja sahip olacak.

Kuantum alanına yatırım yapan bütün ülkeler, diğer ülkelerin gizli dosyalarına çabucak erişebilecek, o ülkelerin neler yaptığını bilebilecek. Bununla beraber kripto para cüzdanları boşaltılacak ve veri hırsızları sadece veri değil, insaların paralarını bile çalabilecek. Kripto para sistemi şu an için güvenli gözükmekte. Ancak kuantum bilgisayarlar, Blockchain sistemini kolayca kırabilecek güce sahip. Bu yüzden de birçok siber güvenlik şirketi, kuantum şifreleme üzerinde çalışamalar yürütüyor.