Teknolojinin gelişimi ile birlikte, internet teknolojisi de gelişiyor. İnternet hızlarının artması, online dünyadaki bağlantımızın daha çabuk olmasını sağlıyor. 10 GB internet hızlarına erişebilmek artık hayal değil. Yakın bir gelecekte bu seviyedeki internet hızlarına erişebileceğiz. Hatta ülkemizde bile 1 GB internet hızlarını sağlayan internet sağlayıcı şirketleri mevcut. TurkNet 1 GB internet hızını belirli bölgelerde sunmaya başladı bile.

10 GB internet hızı zaten mevcut

Kablo ağları tarafından kullanılan DOCSIS protokolünün geliştirilmesine liderlik eden şirket olan CableLabs, 10 GB gibi yüksek veri transfer hızlarına zaten ulaşabiliyor. Ancak bu teknolojiyi ev ve ofislere taşıyabilmek için çalışan şirket, 10 yıl içerisinde farklı şirketlerden destek alarak 10 GB gibi yüksek veri transfer hızlarının yaygınlaşmasını sağlayacak.

CableLabs’ın DOCSIS 3.1 ve DOCSIS 4.0 standartları, 10 Gbps’ye kadar download ve 6 Gbps’ye kadar upload hızlarını destekliyor. Ancak DOCSIS 4.0 teknolojisi hala dünya çapında yaygın bir teknoloji değil. Fakat önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu teknoloji yaygınlaşacak ve 10 GB gibi bize şu an yüksek gelen internet hızları, ileriki yıllarda çok normal gelmeye başlayacak. Bu tür yüksek hızları karşılayabilmek için yüksek donanım seviyelerine ihtiyaç duyuluyor. ZDNet‘e göre DOCSIS 4.0, bir anda yaygınlaşan bir teknoloji olmayacak ve 10 Gbps internet hızlarını gerçeğe dönüştürmek için üzerinde çalışan birçok şirket var. Teknoloji her gün ilerlediği için de bu tür yüksek veri transfer hızlarını ileride evlerimizde görebileceğiz. Ancak NASA Gibi teknolojisi üst seviyede olan kurumlarda bu tür hızları çok normal.

Ohio’da fiber optik ağ hizmeti başlatıldı

Amerika Birleşik Devletleri’nin Ohio kentinde Armstrong adlı bir kablo şirketi, 10 GB veri transfer hızlarını destekleyecek bir fiber optik kablo üzerinde çalışmaya başladı. Yakın bir zaman içerisinde altyapı hizmeti tamamlanacak ve bu hizmet, 3000’den fazla konut ve işyeri için aktif bir şekilde çalışacak. Bununla beraber Charter Communications adi bir iletişim firması, mevcut bir HFC ağı üzerinden 8,5 Gb/sn download ve 6 Gb/sn upload gibi hızlara ulaşmayı başardı.

Yeni bir altyapı hazırlamak oldukça masraflı ve zaman alıyor

Bilindiği üzere yeni bir altyapı inşaa etmek, oldukça masraflı ve zaman almaktadır. Ancak bu sorunun üzerinde çalışan bir şirket, operatör firmalarının DOCSIS 4.0’ı benimsemeleri için çalışmalarını sürdürüyor. Hali hazırda bulunan fiber optik ağların verimliliğiyle birlikte aktarım hızlarını artırmak amacıyla optik erişim ağında uyumlu optik ve WDM (wavelength-division multiplexing) teknolojilerini bir araya getiren Coherent Termination Device (CTD) adında yeni bir cihaz üretildi. Bu cihaz, şu an için çalışır vaziyette. Fakat endüstri tarafından ne kadar bir sürede benimseneceği konusunda hala soru işaretleri bulunuyor. CableLabs başkanı ve CEO’su Phil McKinney çalışır durumdaki bu teknoloji ve gelecekteki internet hızları hakkında şu sözleri söyledi, “Geleceğin ne getireceğini bilmesek de, internetin onu şekillendirmede hayati bir rol oynayacağını biliyoruz. 10G platformu ve uygulamaları, insanlık için daha iyi bir gelecek yaratacaktır.