Hem kahvaltıda hem öğle yemeğinde hem akşam yemeğinde hem de ara öğün atıştırmalığı olarak tüketilebilecek olan ve ilginç şekilde her kesim şekline göre aldığınız tadın değiştiği bir gıda patates kızartması. Daha çok hızlı tüketim gıdaları olarak da bilinen fast food olarak nitelendirilen hamburger, sosisli ve tost gibi yiyeceklerin yanına yakıştırılan ve yanına konulduğu her yemeğe haz katarak tadını katlayan patates kızartması evlerde de hazırlamaktan kendimizi alamadığımız bir yiyecek.

Patates kızartması nasıl yapılır?

Patates kızartması hazırlamak bu yemeği yemek kadar kolay. Bir tavaya bolca yağ koyarak altını yakın. Öncesinde soyarak dilediğiniz gibi dilimlediğiniz patatesleri kızdırdığınız yağın içerisine atın ve isteğe bağlı olarak tuz ekleyin. Ardın 1-1 buçuk dakika kadar kızarması için ağzını kapatarak bekleyin. Patatesleriniz altın sarısı bir renkte ya da biraz daha koyulaşmış şekilde bir renge sahip olduğunda bir çatal batırın ve hala diri bir his alıyorsanız kızartmaya devam edin. Diri diri kalmadığından emin olduğunuzda tavadan çıkararak yağını süzebilir ve afiyetle yiyebilirsiniz.

Çıtır çıtır patates kızartması nasıl yapılır?

Patates kızartması yapmak kolay olsa da evde hazırlanan patates kızartmaları her zaman çıtır çıtır olmaz. Süngerimsi yapıya sahip ve yağını aldıktan sonra sönerek yumuşayan patates kızartmaları ise bu yemeği hazırlarken pek de hayal ettiğimiz bir durum değildir. Çıtır çıtır hazırlanan ve kıvamını kaybetmeyen patates kızartmaları hazırlamanın bazı püf noktaları ise şu şekilde:

Birkaç damla limon damlatın: Patates kızartması hazırlarken tavaya koyduğunuz yağın içerisine patatesleri ekledikten sonra üzerine sadece 5-6 damla kadar limon damlatırsanız limon yağ ve patates ile tepkimeye girecek ve pişen patateslerin çıtır yapısını korumasını sağlayacaktır.

Pişirmeden önce suda bekletin: Patateslerinizi soyup dilimledikten sonra su dolu bir kabın içerisine bırakabilir ve burada pişirmeden önce bekletebilirsiniz. Bunu yaptığınızda patatesleriniz hem kızarırken birbirine yapışmayacak hem de rengi kararmak yerine altın sarısı şeklinde kalacak. Bunu sağlayan şey ise suyun patates içerisindeki fazladan nişastayı atmayı sağlaması. Patatesleri beklettiğiniz suyun içerisine bir çorba kaşığı kadar da sirke eklerseniz hem sarı, hem çıtır çıtır bir patates kızartması elde edebilirsiniz. Bu suyun içerisinde patateslerinizi 30 dakika kadar bekletmeniz yeterli.

İLGİLİ MAKALE  Patates kızartması yaparken mutfağınızı kokutmayın. Patates kızartmasının 'kokusunun yayılmaması' için neler yapılmalı?

Una bulayıp dondurun: Patateslerinizi hemen o esnada pişirmeyecekseniz dilimledikten sonra una bulayın ve fazlalık unu üzerinden silkeledikten sonra poşete koyarak buzluğa yerleştirin. Dondurduğunuz patatesler dışarıdan donmuş halde aldığınız patatesler ile hem aynı yapıya hem de aynı tada sahip olacaklardır. Dolayısı le hem çıtır çıtır hem de daha lezzetli olacağı garanti.

Sodalı su: Patateslerinizi pişirmeden önce tıpkı sirkeli su gibi soda ya da maden suyu içerisinde de bekletebilirsiniz. Böylelikle hem nişastasını atacak hem de kabaracak olan patatesler hem daha doyurucu hem de daha lezzetli olacaktır.

Yağı fazla tutun ve zeytinyağı kullanmayın: Patates kızartırken kullandığınız yağ da çok önemlidir. Patates kızartmak için zeytinyağı kullanmak ise tavsiye edilmez Zeytinyağı hızlı yanan bir yağ olduğu için hem daha çabuk yanarak patatesleri karartır hem de sağlıksız bir yemek hazırlamanıza neden olur. Bu nedenle patates kızartırken Ayçiçek yağı kullanmak daha sağlıklıdır. Aynı zamanda yağınızı patatesin sadece üstünü kaplayacak kadar değil de daha fazla koyarak patatesleri yağ içerisinde boğulmasını sağlarsanız kızarırken daha çok yağ alacağından daha çıtır olacaktır.

Ağzını açık bırakın: Patates kızartması hazırlarken dikkat etmeniz gereken bir başka nokta ise kızartma tavasının ağzını kapatmamak. Buharlaşarak dışarı çıkan sıvı ağzı kapalı olan tavada mahsur kalarak hem patatesin hem de yağı yapısını nemlendirerek yumuşatır ve çıtır bir patates kızartması elde etmeyi engeller. Kızartma esnasında tavanın ağzını açık bırakarak bu yumuşamayı engelleyebilirsiniz.