Mutfaklarımızdaki mikrodalga fırınların kullanımı günden güne artan bir şekilde yaygınlaşıyor. Güvenli ve sağlıklı olup olmadığı konusunda birtakım tartışmalar olsa da uzmanlar bu fırınların ölçülü bir şekilde kullanılabileceğini söylüyor. Dolayısıyla hızı ve pratikliğiyle hayatı kolaylaştıran ürünler olarak çoğu mutfağın vazgeçilmezi haline geldi.

Ancak mikrodalga fırın kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor. Öyle ki bazı yiyeceklerin veya malzemelerin mikrodalga fırınlarda kullanılması hayati tehlikelere neden olabiliyor. Mikrodalgaya atılmaması gerekenler hakkında bilinçlenmek adına aşağıdaki bilgileri hayatımıza yerleştirmek gerekiyor.

Yumurta

Yumurta pek çok yöntemle de pişirilebilen bir gıda olsa da mikrodalga fırında pişirilmesi pek doğru değildir. Çünkü belirli bir sıcaklığa ulaşan yumurta içindeki basıncın etkisiyle patlayacaktır. Bu da hem mutfağın fena halde kirlenmesine neden olur hem de yaralanmalar ortaya çıkabilir.

Salam, Sosis ve Benzeri İşlenmiş Etler

İşlenmiş etlerin mikrodalga fırınlarda ısıtılması ya da pişirilmesi de pek tavsiye edilmez. Zira mikrodalga fırında ısıtılan işlenmiş etler tüketildiğinde vücutta kolesterol oksitlenmesi meydana gelir. Bu da kalp krizi riskini ciddi derecede yükseltir.

Dondurulmuş Et Ürünleri

Dondurulmuş etlerin kısa sürede çözülmesini sağlamak için mikrodalga fırın kullanılması sağlık açısından tehlikelidir. Zira buradaki çözülme sürecinde etin dış kısımları çabuk çözülecek, içi içinse daha uzun zamana ihtiyaç duyulacaktır. Öte yandan ani ısı değişiklikleri bakterilerin etin üzerinde hızla çoğalmasına neden olur ki bu da insan sağlığı açısından istenmeyen bir durumdur.

Meyve ve Sebzeler

Meyvelerin mikrodalga fırınlarda ısıtılmasına pek ihtiyaç duyulmaz. Yine de bunu denemek isteyenleri üzüm gibi meyvelerin patlayabileceği yönünde bilgilendirmek gerekiyor. Patates ve patlıcan gibi sebzeler için de patlamayı önlemek için mutlaka kabuklarının soyulması ya da delinmesi gerektiğini hatırlatalım.

Anne Sütü

Bebeklerin daha sonra tüketmesi için anne sütü sağılıp buzdolabında ya da buzlukta saklanabilir. Daha sonra bu süt bebeğe verilirken oda ısısına getirilmesi gerekir. Kesinlikle bu iş için mikrodalga fırın kullanılmamalıdır çünkü uzmanlar bağışıklığı güçlendiren proteinlerin kaybolacağı yönünde uyarıyor.

Soğan ve Sarımsak

Soğan ve sarımsak da mikrodalga fırın içinde patlayabilecek gıdalardandır. Dolayısıyla soyulmadan bu yöntemle pişirilmeleri tavsiye edilmez.

İLGİLİ MAKALE  Mikrodalga fırınlar zararları mı? Kullanımına dikkat

Acı Biber

Biberler mikrodalga fırında pişirilebilir. Kapya biberlerin kabuklarının delinmesi önerilir. Ancak acı biberler burada pişirildiğinde acısı havaya karışır, kapak açıldığında gözler ve boğaz yanabilir.

Kese Kağıdı

Bazı gıdalar kese kağıdı ya da benzeri kağıt paketlerle birlikte satılır. Bunları ısıtmak için mikrodalga fırına koymak gerektiğinde kağıtların alınması doğru olur. Çünkü tutuşarak yangın çıkarabilirler.

Plastik Kaplar

Mutfaklarımızda yoğurt kabı gibi plastik kapların tekrar tekrar kullanıldığı bilinir. Bunları mikrodalga fırında kullanmamak gerekir çünkü ısıyı görünce eriyecek ve yiyeceklere karışarak yenmez hale getireceklerdir. Ayrıca temizlenmesi zor kirler ortaya çıkacaktır.

Alüminyum Folyo ve Metal İçerikli Malzemeler

Alüminyum folyolar yiyeceklerin pişirilmesinde kullanılabilen ürünlerden biridir. Ancak metal içerikleri nedeniyle ısınan gıdalarla direkt temas etmemesi istenir. Mikrodalga fırınlarda da bu konuya dikkat etmek gerekir. Ayrıca alüminyum folyo ve yaldızlı malzemeler gibi metal içerikli ürünler mikrodalga fırınların işleyişine zarar verip arızalara neden olabilir. Mikrodalga fırınların tamiriyle uğraşmak istemeyenler metal malzeme kullanımından uzak durmalıdır.