Bilhassa kış aylarında hemen hemen herkesin başına gelen dudak kuruması ve çatlaması oldukça sağlıksız bir görüntünün oluşmasına neden olurken tedavi edilmediği sürece de yaraya dönüşmektedir. Kuruyan ve çatlayan dudaklar için bakım yapmak oldukça önemlidir. Esasında dudak bakımını, alışkanlık haline getirerek düzenli periyotlarda bakımda bulunmak dudağın herhangi bir şekilde çatlamasının ve kurumasının da önüne geçmektedir. Mevsim geçişlerinden, tüketilen gıdaya, gerekli su ihtiyacının karşılanmamasından, alerjik reaksiyonlara kadar pek çok sebep dolayısıyla ortaya çıkan dudak çatlama ve kuruma problemini ortadan kaldırmak için şu bakım önerilerini gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz…

Dudak kuruması ve çatlaması neden olur?

Dudak kuruması ve çatlaması pek çok farklı sebep dolayısıyla ortaya çıkarken en bilinen nedenleri şu şekilde sıralamak doğru olacaktır;

  • Vücuda gerekli miktarda su tüketiminin yapılmaması ve vücudu susuz bırakmanın dudakların kurumasına haliyle de çatlamasına neden olmaktadır.
  • Çeşitli vitamin ve mineral eksikliği dolayısıyla dudaklarda kuruluk ve çatlama problemlerini gözlemlemek mümkün.
  • Şiddetli soğuk ve kuru havaya maruz kalmak, kişinin dudaklarında çatlama ve kuruma probleminin yaşanmasına neden olmaktadır.
  • Vücutta yeteri miktarda A vitaminin eksik olması, dudakların kurumasına ve çatlamasına neden olmaktadır.
  • Kullanılan kimyasal malzemeler ya da bazı ilaçların yan etkileri dolayısıyla dudaklarda çatlama ve kuruma problemiyle karşılaşmak mümkündür.
  • Üst solunum yolunda problemin olması ve kişinin burun yerine ağızdan nefes alıp vermeye başlaması.
  • İçerisinde asit bulunduran içeceklerin çok fazla tüketilmesi.

Dudak çatlamasına ne iyi gelir?

Yeteri miktarda su tüketimini sağlamak

Dudağın kuruması ve çatlamasının en yaygın nedenleri arasında yeteri miktarda su tüketiminin yapılmamasından kaynaklandığını yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Bu durumun önüne geçmek için günlük olarak vücudun ihtiyacı olan su miktarını vücuda almak önemlidir. Kilonuz ve boyunuza göre su tüketimini yapmayı kesinlikle ihmal etmeyin.

Kuruyan dudakların formülü toz şeker de saklı

Kuruyan ve çatlayan dudaklarınızı eski sağlığına kavuşturmak ve dudağı ölü deriden arındırmak için en etkili yöntemlerden bir tanesi toz şeker kullanımıdır. Toz şeker, dudağın ölü deriden arınmasını sağlarken, ölü hücre oluşumunun da önüne geçerek dudakların nemli ve güzel görünmesini sağlayacaktır. Dudak yüzeyinde oluşan kuruluk ve çatlakların önüne geçmek için şeker tedavisi oldukça iyi gelecektir. Şeker tedavisini dudağınıza uygulamak için 1 tatlı kaşığı toz şeker ile 1 tatlı kaşığı güzelce karıştırın. Şeker balın içerisinde çözündükten sonra kurumuş ve çatlamış olan dudağınıza sürün. Bir miktar bu karışımı dudağınızda bekletin. Ardından ılık suyla dudağınızı yıkayın. Bu işlem dudağınızın ölü derilerden kurtulmasını sağlarken, dudağın yeni ve sağlıklı formuna kavuşmasını sağlayacaktır.

İLGİLİ MAKALE  Gül suyu ile akne ve sivilcelere son! (Kaynak: izlehaber.com)

Hindistan cevizi yağı ile dudaklarınızı nemlendirin

Hemen hemen her konuda büyük bir tedavi kaynağı olan Hindistan cevizi yağı, kuruyan ve çatlayan dudakların tedavisinde de kullanılmaktadır. Dudaklarınızı kurumuş formdan kurtarmak için her gün gece yatmadan evvel düzenli olarak Hindistan cevizi yağı sürmeniz dudaklarınızın uzun periyotlarda sağlıklı olmasına yardımcı olacaktır. Kuru ve çatlamış formundan Hindistan cevizi yağını düzenli kullanarak kurtulabilirsiniz. Hindistan ceviz yağının içerisinde bulunan doğal bileşenler yüzeyin onarılmasına yardımcı olmaktadır.

Kuruyan dudağın formülü bal da gizli

Büyük bir antibakteriyal kaynağı olan bal, kuruyan ve çatlayan dudağın geçmesine yardımcı olan en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Dudak dokularının güçlenmesine yardımcı olan bal, kişinin kurumuş dudağının nemlenmesine yardımcı olurken hasar göre dokuların onarılmasını da sağlamaktadır. Dudak kuruluğu ve çatlaklığı problemini bal yöntemi ile çözümlemek istiyorsanız o noktada elinize bir parça bal alın ve tüm dudağınıza bu balı sürerek yedirin. Balı dudağınızın tamamına sürdükten sonra 15 dakika kadar balı dudağınızda bekletin. Bu yöntemi günde en az 2 – 3 tekrar yaptığınızda kuruyan ve çatlayan dudaklarınızın sağlıklı dudaklara dönüştüğünü gözlemleyeceksiniz.

Video: Doğal Malzemelerle Dudak Peelingi Nasıl Yapılır?