Günlük hayatta birçok sorunla karşılaşırız. Karşılaştığımız bu sorunlar bazen halledilebilir gibi görünse de bazen ilgili kişiler tarafından halledilmesi gerekilen bir boyuta ulaşabilir. Özellikle bu tarz durumlarda herhangi bir rahatsızlık, şikayet ya da belirtilmek istenen bir durum karşısında dilekçe yazmak gereklidir.

Ancak birçok insan dilekçe nasıl yazılır, bilmez. Bu nedenle dilekçenin nasıl yazıldığını öğrenmek bizi birçok sorun karşısında rahatça dilek ve şikayetlerimizi dile getirmede yardımcı olacaktır. Dilekçe yazmak önemlidir ama doğru yazmak daha çok önemlidir. Kendinizi doğru bir şekilde ifade etmek için doğru bir düzende dilekçe yazmanız gerekir.

Dilekçe Yazarken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Dilekçe yazmak için dikkat edilmesi gereken belli başlı kurallar vardır.

Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Noktalama işretlerine dikkat etmek çok önemlidir.
  • Yazım kurallarını doğru bir şekilde kullanmak gerekir.
  • Gerektiği takdirde imla kılavuzunu kullanmak da işinize yarayabilir.
  • Özellikle belirtmek istediğiniz kısaltmaları iyice öğrenerek yazınız.
  • Resmi bir üslup ve dil kullanılmalıdır.
  • Saygılı ve ciddi bir yazım olması gereklidir.
  • Dilekçeleri mutlaka düz beyaz ve çizgisiz bir kağıda yazınız.
  • Gereksiz detaylar kullanmayınız. Sorununuz ne ise net bir şekilde belirtiniz.
  • Kırmızı kalem kullanmayınız. Onun yerine siyah, yoksa da mavi tercih ediniz.
  • Dilekçede adres, tarih, ad , soyad ve imza mutlaka belirtilmelidir.
  • Eğer dilekçeye kişinin imzası atılmazsa dilekçe geçersiz sayılır.

Bu hususlar neticesinde dilekçe yazıldığı taktirde sorun yaşanmaz.

İzleyin: Dilekçe Nasıl Yazılır – Örneklerle Doğru Dilekçe Yazımı

Dilekçe Yazımı Nasıl Olmalıdır?

Dilekçede yazım şekli çok önemlidir. Hangi kuruma yazacağınızı en başta belirtmeniz gerekir. Daha sonrasında o kuruma hitap edilecek tarzda yazılmalıdır. Örneğin, Milli Eğitim Bakanlığı’na şeklinde o kuruma hitap ederek yazmanız gerekir.

İçeriğini ayarlamak ise size kalmış bir şeydir. İster konu, açıklama ve sonuç şeklinde sorununuzu belirtebilir isterseniz de giriş, gelişme ve sonuç şeklinde de kendinizi ifade edebilirsiniz. Dilekçeyi dolma kalem kullanarak da yazabilirsiniz. Ancak kesinlikle kurşun kalem kullanmayınız.

Sorununuzu veya dileğinizi belirttikten sonra da eğer o kurumdan veya herhangi kuruluştan bir izin istiyorsanız en son cümlenizi ”İzninizi saygılarımla arz ederim.” şeklinde bitirebilirsiniz.

İLGİLİ MAKALE  Savcılıktan gizli numara öğrenme dilekçe örneği (Kaynak: soru.com.tr)

Eğer çözülmesi gerekilen bir durum için çözüm istiyorsanız da ”Gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.” şeklinde bitirebilirsiniz.

Dilekçe Örnekleri İndir:

Dilekce-Ornek Dilekce-Ornek-2 Dilekce-Ornek-3

Dilekçe Bölümleri Nasıl Ayarlanır?

Dilekçe bölümlerinin doğru kullanımı çok önemlidir. Tarih, adres, imza, başlık ad ve soyad kullanım yerleri yanlış olmamalıdır. Başlık her zaman ortalanarak büyük harfler ile yazılmalıdır. Ardından sorununuzu mümkün olduğu kadar kısa ve net bir şekilde belirttikten sonra da sol alt kısma adresi yazmanız gerekir.

İster ev adresi ister tel adresinizi yazabilirsiniz. Daha sonra sağ kısma tarih gün ay yıl şeklinde yazılıp yine hemen sağ alt kısmına da adınızı ve soyadınızı yazmanız gereklidir. Ardından da imzanızı atmanız dilekçenizi tamamlayacaktır. İmza atmak çok önemlidir. Mutlaka imza atınız.

Eğer belirtmek istedikleriniz dışında yazmayı düşündüğünüz not tarzı bir şey varsa da adresin birkaç boşluk altına bu belirtmek istediğiniz durumu yazınız. Bu hususlar neticesinde yazmış olduğunuz dilekçe ilgili kurumlar tarafından ciddiye alınacaktır.

Dilekçe Yalnızca Bir Sayfa Mı Olur?

Yazdığınız dilekçe tabi ki bir sayfa olmak zorunda değildir. Çoğunlukla yarım sayfa kadar tercih edilse de bazı istisnai durumlarda daha da uzun yazılabilir. Ancak mümkün olduğunca kısa tutulması, dilekçenizin daha kısa sürede cevap almasını sağlayacaktır.

Bazı dilekçeler normalden uzun da tutabiliyor. Özellikle gönderdiğiniz kurumun da yoğunluğu dikkate alınacak olunursa bu husus çok önemlidir. Dilekçe mümkün olduğunca az ve net olmalıdır.

Dilekçe Neden Yazılmalıdır?

Dilekçe yazmanın birçok sebebi olabilir. Özellikle anlaşmazlıklarda sorunun istenmeyecek yerlere gitmesini engellemek açısından dilekçe yazmak gerekebilir.

Bunun dışında örnek vermek gerekirse de sokak lambanız çalışmıyordur ve bu güvenlik açısından sizi rahat ediyorsa ilgili kurumlara dilekçe yazmanız sokak lambanızın tekrar çalışması için bir çalışma başlatabilir ve dikkate alınır.

Başka örnek vermek gerekirse okulunuzda yemekhane açılmasını istiyorsanız bunun için de dilekçe yazabilir ve sorununuzu ilgili kurum tarafından incelenmesine vesile olabilirsiniz. Dilekçe yazımı hemen yapılacak bir şey değildir.

Az önce verdiğimiz örnekteki gibi okulda yaşanan sorunlar önce öğrenciler ve müdür arasında halledilebilir. Eğer sonuca varılmıyorsa işte o zaman dilekçeye başvurulabilir. Burada bu iki farkı kavramak çok önemlidir.

İLGİLİ MAKALE  Anlaşmalı boşanma dilekçesi nasıl yazılır? Anlaşmalı boşanma dilekçe örnekleri

Video: Dilekçe Nasıl Yazılır?

Dilekçe Yazmanın Önemi

Dilekçe yazmak gerçekten çok önemlidir. Günümüzde birçok kurumla olan iletişimi sağlama konusunda dilekçenin büyük önemi vardır. Dilekçe sayesinde sokağınızda, mahallenizde, okul, hastane ve daha örnek verebilecek birçok konuda yardımcı olur. Herhangi bir olumsuzluk karşısında sorununuza cevap arama konusunda dilekçe yazmak sizin için çok iyi olacaktır.

Dilekçe ister resmi kurum ister özel kurum olsun yazımı resmi olmak zorundadır. Kişisel düşünceler yer vermek dilekçenin ciddiyetini ve geçerliliğini azalan etmenlerdir.

Bunlar dışında özetlememiz gerekirse de dilekçe yazmak önemsenmesi ve öğrenilmesi gerekilen bir konudur. Ciddiyeti de dikkate alınması gerekilen başka bir hususudur. Bu nedenle dilekçe yazılmalıdır.

Dilekçeyi doğru bir şekilde yazmanız çok önemlidir. Uymanız gereken kurallara uymadan aykırı bir dilekçe yazmak da aynı zamanda o kurumdan cevap alamamanıza yol açar. Bu nedenle kurallara uymak zorundasınız. Aksi takdirde sonuç alamayabilirsiniz.